Startsida / Inlägg

Murrays succé är en saga

av Kalle Karlsson

Varje säsong i Premier League dyker han upp. Spelaren vars karriär är som en saga.
Vi hade Grant Holt som jobbade på bilverkstad , Rickie Lambert som tog sig från rödbetsfabriken till landslagsspel för England.
Det är något speciellt med dessa historier, med underdogs som kämpat sig upp den långa vägen.
Nu har vi Glenn Murray.

Hans karriär började i Workington Reds, som spelar i Evo-Stik Northern Premier League, den engelska sjundedivisionen. Han fortsatte i med spel i USA, i Wilmington Hammerheads i tredjeligan. Tillbaka i England hamnade han i Barrow, vid 21 års ålder.
Där började han göra avtryck. Sju mål på sju matcher gav en övergång till Carlisle där han var med och uppflyttning först till League Two och sedan till League One. Men Glenn Murray ansågs inte tillräckligt bra för League One så han lånades ut till Stockport County och sedan till Rochdale.
I Rochdale hittade han målet, vilket gjorde att Brighton fick upp ögonen för den hårt arbetande anfallaren. Fyra säsonger i Brighton gav närmare 54 ligamål och plötsligt började klubbar högre upp i seriesystemet få upp ögonen för den då 28-årige anfallaren.
Crystal Palace, Brightons värsta rival, var en av dem. Glenn Murray gjorde den kontroversiella flytten – på free transfer.

I mötet med sin forna klubb i september 2011 gjorde Glenn Murray ett av målen när Crystal Palace vann med 3–1. Hans popularitet ökade, trots att debutsäsongen på Selhurst Park var blygsam med sex mål på 38 ligamatcher (varav 25 från start).
Det var år två i Palace som genombrottet kom – som 29-åring. Säsongen 2012/13 gjorde Glenn Murray 30 mål i Championship och ledde laget till en playoffplats. Han fick dock inte chansen att spela playoff. Murray hade dragit på sig en allvarlig knäskada så när Crystal Palace gjorde comeback i Premier League var det med sin målkung på skadelistan.
Det var många som avskrev Palaces chanser bara av den anledningen, men Tony Pulis kom som bekant in och räddade kontraktet när läget såg hopplöst ut.
För Glenn Murray blev Premier League-upplevelsen ömsom vin ömsom vatten. Han var skadad fram till vårsäsongen och när han väl kämpat sig tillbaka fick han mest agera inhoppare.

När säsongen startade gjorde Crystal Palace bedömningen att Glenn Murray var överflödig. Så 31-åringen lånades ut till Reading I Championship. Där blev det åtta mål på 18 matcher.
När Glenn Murray återvände till Crystal Palace i januari i år var han nog bortglömd av många utanför Palace-kretsar. Han visste han inte riktigt var han skulle stå. Tre månader senare vet vi var: I centrum.
Sedan det lyckade inhoppet och reduceringsmålet målet mot Arsenal 21 februari har Glenn Murray varit glödhet. På sina sex senaste Premier League-matcher han han gjort sex mål. Han är en av orsakerna till att Alan Pardews gäng är ett av ligans mest formstarka.
Murrays insets i segermatchen mot Manchester City i måndags var imponerande. Som ensam striker sysselsatte han på egen hand Citys backlinje.
– Jag anser att han var exceptionell. Glöm målet, han gav en lektion i hur man spelar rollen som nia, sa managern Alan Pardew efteråt.
– Det här är en kille som skulle ha spelat i Premier League för många år sedan. Jag är glad för att han till slut får belöning för den kvalité han besitter.

Murray är på sätt och vis en anfallare från en svunnen tid. Han är stor, tuff, stark och bufflig. Det är som om han fötts 25 år för sent.
Med speedkulor som Yannick Bolasie och Wilfried Zaha på kanterna är Murrays nickskarvar och förmåga att suga in bollar fundamentalt för Palaces anfallsspel.
Nu är spelaren som i höstas var nästan bortglömd given i anfallet och en av ligans hetaste strikers. Hans snitt för mål per minut än bäst i Premier League (av alla med mer än fem fullträffar).
Men framför allt visar Glenn Murray att det finns plats för exotiska inslag i världens mest penningstinna liga.
Han är kämpen som tog sig fram genom spel i lägre divisioner, kom tillbaka efter karriärhotande skador och nådde toppen.
Det är något speciellt med dessa sagor.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB