Startsida / Inlägg

Besegrade cancern och räddade skatorna

av Kalle Karlsson

Under våren har allt varit nattsvart och Newcastle har varit på väg att sjunka rakt ned i avgrunden.
Ingen hade kunnat räkna med ett så lycklig slut.

Förutsättningarna inför den sista Premier League-omgången var enkla: Newcastle behövde vinna för att vara helt säkra på att greja kontraktet.
Sett till lagets form var det inte så mycket som talade för att de skulle fixa det. Sedan Alan Pardew lämnade för Crystal Palace har Newcastles form dalat kraftigt. Efter det att John Carver fått förtroendet säsongen ut har förlusterna radats upp. Läget har känts hopplöst. Spelarna verkade ha tappat förtroendet för sin tränare och kvaliteten i truppen var ju begränsad, det kunde alla se.
De luttrade fansen har senaste månaden protesterat vilt mot ägaren Mike Ashley. Deras naturliga missnöjesyttringar har gett uttryck för en klubb vars hälsotillstånd varit allt annat än bra.
Men till slut fick Newcastle jubla.
Och spelaren som säkrade vinsten kunde inte ha varit mer passande.

Moussa Sissoko, lagets bästa spelare under säsongen, gav Newcastle ledningen i början av den andra halvleken med en spänstig nick.
Det gav ett bra utgångsläge, men eftersom Manchester United Marouane Fellaini dragit på sig ett rött kort uppe i Hull kunde man inte slappna av. Om Hull City hittade ett segermål skulle Newcastle leva farligt.
Med drygt fem minuter kvar slarvade Vurnon Anita bort ett läge där Newcastle kom tre ensamma mot West Hams målvakt Adrián.
Någon minut senare kom det förlösande 2–0-målet. Det målet som gjorde att Newcastle-supportrarna, de som börjat tappa hoppet, kunde andas ut.
Målskytten: Jonas Gutiérrez.

Om man känner till Jonas Gutiérrez historia förstår man hur speciellt det är. Argentinaren drabbades av testikelcancer och det var inte helt säkert att han skulle kunna återvända till fotbollsplanen.
Efter cellgiftsbehandlingar och operation i september hemma i Argentina började han träna i november. Det blev en kort utlåning i Norwich våren 2014 innan han för två månader sedan gjorde comeback i Newcastle mot Manchester United. Då hade det gått 17 månader sedan 31-åringen spelade sin senaste match för Newcastle. Vi minns hur lagkaptenen Fabricio Coloccini överräckte bindeln till Gutiérrez, en belöning för den kamp han utkämpat och vunnit.
– Mottagandet jag fick kommer jag minnas resten av mitt liv, sa han.
Under våren har Gutiérrez hyllats unisont av både Newcastles fans och motståndarsupportrar. Häromveckan fick han stående ovationer på Anfield.
Alla älskar en fighter.
– Om du tror i ditt hjärta att du kan besegrade ett problem så kan du göra det.

Jonas Gutiérrez fighting spirit väckte hopp hos Newcastle, en klubb som var i akut behov av ny energi.
När Jonas Gutiérrez sköt 2–0-målet idag mot West Ham, spiken i kistan, var det slöt det en cirkel för en enorm bedrift. Spelaren som besegrat cancer, och nyligen gjorde comeback, blev den som också fick skjuta sitt Newcastle kvar i Premier League.
Sett till lagets prestationer och spel under våren har Newcastle inte förtjänat att stanna i Premier League.
Nu, efter att ha sett Jonas Gutiérrez fira sitt mål med att slita av sig tröjan och ta emot folkets kärlek, känns det hur rättvist som helst.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB