Startsida / Inlägg

Minnesvärda storys från säsongen – 3

av Kalle Karlsson

Varje säsong i Premier League dyker den upp. Solskenshistorien om spelaren som ratats, hamnat på lägre nivå, men som kämpat sig tillbaka mot toppen.
Den här säsongen har det funnits två som stuckit ut.

Jag har redan berättat om Crystal Palaces Glenn Murray, som hittade formen under våren och plötsligt öste in mål.
Askungesagan under hösten handlade om en annan anfallare.
När Charlie Austin var 15 år blev han ratad i Readings juniorlag för att han var för liten. Han fortsatte i småklubbar och efter att familjen flyttade till Bournemouth spelade han halvprofessionellt för Poole Town i Wessex Premier Division. Det är den nionde nivån i det engelska ligasystemet. Parallellt med sitt fotbollsspelande arbetade han som murare. Han har berättat om de tidiga morgonfärderna med de andra arbetarna, om hur en minibuss plockade upp honom och de andra och hur de sedan kördes till en fabrik där de murade till klockan halv fem. Efteråt åkte han hem och tränade fotboll. Det här är drygt sex år sedan.
Varför blev han inte upptäckt? Charlie Austin säger att det berodde på honom själv.
– Det handlade mest om mig själv. Du måste vara dedicerad, eller hur? Om jag ska vara ärlig, efter att jag släpptes av Reading var jag inte inställd på att bli fotbollsspelare. Jag spelade på lördagen, gick på krogen på lördagskvällen och spelade sedan söndag morgon. Så allvarligt tog jag fotbollen, har han sagt.
Men talangen fanns där och plötsligt lossnade det. 46 mål på 46 matcher gav ett provspel med Bournemouth i League Two. Managern Eddie Howe ville värva anfallaren, men Bournemouth var belagt med transferförbud och övergången uteblev.

Charlie Austin hamnade istället i Swindon Town innan Burnley lockade med ett 3,5-årigt kontrakt i januari 2011. I Burnley fanns tränaren Eddie Howe som tidigare försökt värva spelaren till Bournemouth.
Första tiden i Burnley blev tuff. På en halv säsong spelade han fyra matcher och blev mållös, men med en försäsong i kroppen var han flygfärdig – även på den här nivån.
Efter två succéartade år i Burnley ville Hull City värva Charlie Austin. Men anfallaren klarade inte läkarundersökningen och Hull drog sig ur. Charlie Austin har efteråt berättat att besvikelsen var så stor att han ”funderade på att lägga av med fotboll”.
Istället blev det en flytt till Queens Park Rangers i augusti 2013. Austins 17 mål på 31 matcher i Championship var en stor anledning till att QPR grejade playoffplatsen och sedermera uppflyttning.

Skulle han klara ännu ett steg i seriepyramiden? Efter en mållös premiär hemma mot Hull City kanske det var någon som reste frågetecken.
Men sedan avgjorde Charlie Austin hemma mot Sunderland i tredje omgången och när han fick Bobby Zamora som anfallspartner lossnade det rejält.
Austin producerade i match efter match och hade gjort 12 mål på de första 18 matcherna i Premier League.
– Jag nyper mig själv i armen ibland. Det har varit möjligt tack vare hårt arbete och massor av beslutsamhet, har han sagt.
Charlie Austin är en speciell spelare. Han kan vara anonym i matcher, sedan – BANG! Ge honom minsta lillfinger så smäller det. Han luktar sig till lägena, hugger vid offsidelinjen och lyckas ofta dyka upp på rätt plats vid rätt tidpunkt.

Från niondedivisionen till toppskiktet av Premier Leagues skytteliga på sex år. Sagan var för bra för att vara sann.
Hans effektivitet har avstannat under säsongen och sedan nyår har det faktiskt bara blivit fem mål för 25-åringen. Samtidigt åkte QPR ur Premier League efter bara ett år.
Men totalt 17 mål betyder att Charlie Austin är het på marknaden. Han blir definitivt kvar i högstaligan. Frågan är bara vem som vinner slaget om hans namnteckning.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB