Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 5 – Swansea

av Kalle Karlsson

En av säsongens positiva överraskningar ifjol. Kan Swansea bygga vidare och sikta mot Europa eller blir denna säsong ett steg tillbaka?

Det var nog många som var osäkra på Swansea förra säsongen. Garry Monk hade fått managerposten permanent, men laget hade tappat spelare som Michel Vorm, Chico, Pablo Hernández, Ben Davies och José Cañas. Alla var inte startspelare, men det var ändå spelare som aspirerade på elvan.
Men redan i premiären visade Swansea att man var att räkna med via 2–1-seger borta mot Manchester United där Louis van Gaal debuterade som manager.
Swansea höll sig sedan på säker mark hela säsongen och tog till slut en meriterande åttondeplats. Detta trots att man sålde stjärnan Wilfried Bony i januari. Att ordföranden Huw Jenkins gjorde den affären var riskabel sportsligt, men försvarbar ekonomiskt. Garry Monk släppte istället fram Bafétimbi Gomis och den franske anfallaren fyllde Bony-luckan väl med sex mål från februari och framåt.
Mycket vilar på Gomis inför denna säsong. Swansea har ett bra grundspel, men målchanserna och bollinnehavet måste omsättas i mål och där har Gomis huvudansvaret. André Ayew har köpts in från Marseille och förväntningarna är stora. Jag är inte övertygad ännu om att Ayew kommer bidra med så många mål, men tanken av honom och Jefferson Montero på kanterna bör skrämma ett antal ytterbackar.
Mittfältet är navet i Swansea och där finnas klass i spelare som Gylfi Sigurdsson, Jack Cork, Ki Sung-yeung och Jonjo Shelvey. Den sistnämnde fick ett lyft under Monk under våren och kanske kan ta klivet nu att bli en stjärna i PL? Islänningen Sigurdsson är en poängmaskin och med honom garanteras giftiga fasta situationer.
Moudou Barrow, tidigare i Östersund, fick tio inhopp (och en start) under debutåret i Premier League och det var över förväntan. Med sin snabbhet är han en tacksam inhoppare.
I försvaret har Ashley Williams intresserat andra klubbar, men Swansea satte prislappen på 25 miljoner pund och skrämde i väg allt och alla. Här har Franck Tabanou, senast i Saint-Étienne, anslutit och han lär ge Neil Taylor en match på vänsterbacken.
Ur blågul synvinkel är vi förstås nyfikna på vad Kristoffer Nordfeldt kan göra. Han lär få agera backup till Lukasz Fabianski, men blir polacken skadad så…

Garry Monk har sagt att truppen är den bästa Swansea haft och spelarna pratar om att sikta mot Europa League. Såna uttalanden ökar förstås kraven. Mycket hänger dock på Gomis och en ny plats på övre halvan är mer än godkänt.
Det här är första gången Swanseas fans får uppleva en Premier League-säsong utan farhågor att åka ur. Det klubben åstadkommit sedan uppflyttningen, att skaffa en så gynnsam position trots vaga resurser, förtjänar beundran.

Tänkbar startelva (4-4-2-diamant):
Fabianski – Rangel, Williams, Amat, Tabanou – Cork, Ki, Shelvey, Sigurdsson – Gomis, Ayew.
Nyckelspelare: Bafétimbi Gomis.
Håll ögonen på: Jonjo Shelvey.

Nyförvärv
André Ayew – Marseille, Free
Franck Tabanou – St Etienne, £3.5m
Eder – Braga, £5.2m
Kristoffer Nordfelt – Heerenveen, £0.6m
Oliver McBurnie – Bradford City, £0.25m

Förluster

Jazz Richards – Fulham, Undisclosed
David Cornell – Oldham, Free
Alan Tate – Released
Gerhard Tremmel – Released
Kenji Gorre – ADO Den Haag, season-long loan

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB