Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 6 – Stoke City

av Kalle Karlsson

Förr blev de omtalade tack vare sina långa inkast och sina fysiska spelare. Nu har Stoke City styrt in på en helt annan linje.

Det var många som raljerade när Marc Muniesa skrev på för Stoke sommaren 2013. Vad skulle en tiki-taka-ammad lirare från Barcelona göra i Stoke? Kulturkrocken var uppenbar.
Men skruva fram tiden två år och Mark Hughes revolution har gått in i fas två. Det började med Marc Muniesa, sedan följde Bojan Krkic och nu har Stoke hämtat in fler spelare med förflutet i Barça. Moha El Ouriachi är en talangfull ytter  och Ibrahim Afellay värvas på free transfer.
Tony Scholes, vd i Stoke, säger att klubben lagt om sin profil.
– Folk börjar ändra uppfattning om oss, men det startade när Mark Hughes anlände, säger han i en intervju i The Guardian.
– Han ville spela annorlunda. Han ville behålla de styrkor vi hade men tillföra mer fantasi. Vissa av spelarna vi nu har fått hade kanske inte sett sig själva som Stokespelare för tre-fyra år sedan.
Bara det faktum att Stoke var nära att lösa Xherdan Shaqiri från Inter säger något om hur klubben förändrat sin status bland de aktiva.

Stoke har förändrats, men det viktigaste är att man har förändrats till det bättre. Nog för att det hade sin charm att ha en anakronism i Premier League, en ful ankunge som folk gillade att hacka på, men lagets utveckling har varit häftig. Ni minns säkert starten av förra säsongen när ett rappt Stoke besegrade Tottenham på White Hart Lane. Då bestod offensiven av spelare som Bojan Krkic, Victor Moses och Mame Biram Diouf, knappast spelare vi förknippar med långa bollar och nickdueller.
Efter Bojans skada fanns risk att Stoke skulle tappa, men laget höll ihop det på ett beundransvärt sätt och niondeplatsen var en fjäder i hatten.

I sommar har Stoke tappat viktiga pjäser. Målvakten Asmir Begovic har lämnat för bänken i Chelsea och blir en rejäl förlust även om Jack Butland har potential. Mittfältaren Steven N’Zonzi har flyttat till Sevilla. N’Zonzi var lagets bästa spelare under våren och där måste andra nu ta ansvar. Charlie Adam glimtade till under fjolårssäsongen. Marco van Ginkel, på lån från Chelsea, har egenskaper för att bli en tvåvägsmittfältare.
Mittbacken Philipp Wollscheid har köpts loss från Bayer Leverkusen och Glen Johnson hämtas gratis från Liverpool. Mittförsvaret är dock ett frågetecken eftersom Ryan Shawcross drogs med en ryggskada.
Offensivt finns massor av alternativ med nya spelare som Afellay och Joselu (sedan tidigare finns Walters, Crouch, Diouf, Odemwingie). För att inte tala om Marko Arnautovic, som har förmågan att avgöra matcher.

Målvaktssidan är försvagad, försvaret är ett litet frågetecken, Victor Moses är en förlust och bästa spelaren förra säsongen (Steven N’Zonzi) har lämnat. Stoke har dock en del spännande nyförvärv och fortsätter med att steg för steg förändra bilden av sin klubb. En ny plats i mitten skulle vara ett steg i rätt riktning.

Tänkbar startelva (i nuläget):
Butland – Johnson, Shawcross, Wollscheid, Pieters – Adam, van Ginkel – Afellay, Bojan, Arnautovic – Diouf.
Nyckelspelare: Jack Butland.
Håll ögonen på: Bojan Krkic.

Nyförvärv
Glen Johnson – Liverpool, Free
Phillipp Wollscheid – Bayer Leverkusen, £2.75m
Joselu – Hannover 96, £5.75m
Shay Given – Aston Villa, Free
Marko van Ginkel – Chelsea, Loan
Jakob Haugaard – FC Midtyjlland, £0.6m
Moha El Ouriachi – Barcelona, Undisclosed
Ibrahim Afellay – Barcelona, Free

Förluster
Asmir Begovic – Chelsea, Undisclosed
Steven N’Zonzi – Sevilla, £7m
Robert Huth – Leicester City, Undisclosed
Jamie Ness – Scunthorpe, Free
Thomas Sorensen – Released
Wilson Palacios – Released
Andy Wilkinson – Released

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB