Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 7 – West Bromwich

av Kalle Karlsson

Säsongen gick inte som man tänkt sig. Så då vände sig West Bromwich till Dr Tony Pulis. Och kontraktet var räddat i samma stund.

Förra säsongen:
Premier League: 13.
FA-cupen: Kvartsfinal.
Ligacupen: Fjärde omgången.

Blott fyra vinster före nyår fick West Bromwich att agera. Sympatiske Alan Irvine var på många sätt ett sympatiskt, intressant managerval, men hans ringa erfarenhet betydde också att hans fallhöjd var låg. Irvine fick sparken och West Bromwich tog in Tony Pulis.
Walesaren har aldrig åkt ur en liga i sin tränarkarriär så någon bättre garanti för överlevnad fanns inte. Pulis lyfte laget; från 1 januari förlorade WBA bara en match fram till mars månad och Premier League-statusen var säkrad. Pulis gjorde som han alltid gör, stärkte upp organisationen bakåt och fick med sig resultat. Unge stjärnan Saido Berahino fick ett lyft, storköpet Brown Ideye likaså.
Det blev till slut en 13:e-plats i ligan, men även om jag hyser stor respekt för Tony Pulis så tror jag att denna säsong kan bli tuffare. Det finns flera anledningar till det.
Dels får WBA en tid framöver klara sig utan förstemålvakten Ben Foster då denne är skadad. Boaz Myhill är en okej backup som kan göra fantommatcher, men han är något mer ojämn.
Sedan är startelvan något ålderstigen, känslan är att spelare som McAuley, Brunt, Fletcher, Lescott, Morrison knappast blir bättre. Sedan finns en risk att Saido Berahino lämnar. Det har ryktas om intresse från Tottenham men nu uppges även Manchester City vara en tänkbar destination. WBA gjorde bara 38 mål förra säsongen och Berahino stod för 14 av dessa. Att få 21-åringen att skriva på ett nytt kontrakt vore WBA:s största triumf denna säsong.
West Bromwich har redan säkrat upp om Berahino skulle flytta. Förra veckan hämtade man in Rickie Lambert och det är en fin förstärkning. Även om 33-åringen misslyckades i Liverpool har han kapacitet att leverera i en mindre klubb.

Darren Fletcher blev en enorm injektion när han anslöt i januarifönstret och han har en nyckelroll kommande säsong. En annan avdankad nyckelspelare är Joleon Lescott, som gjorde en stark säsong efter flytten från Manchester City. Lescotts form och James Chesters entré på The Hawthorns gör att Jonas Olsson får kriga hårt för sin plats i backlinjen trots skadan på Gareth McAuley. Vänsterbacken verkar beslagtas av nyförvärvet James McClean som både imponerat spelmässigt och skapat rubriker under försäsongen.
En tänkbar joker är irrationelle yttern Callum McManaman, tidigare i Wigan. 24-åringen anslöt i januari och bidrar med fart på högerkanten. Jag är lite nyfiken på blott 17-årige anfallaren Tyler Roberts som fick följa med på träningslägret. En ny guldklimp i Berahino-klass?

Tony Pulis har hittills varit en trygg försäkring för att inte åka ur ligan. Jag kan inte se att WBA skulle göra det denna säsong heller om inget drastiskt sker på transferfronten eller gällande skador.
Men jag kan heller inte se att de skulle prestera särskilt mycket bättre än förra säsongens placering.

Tänkbar startelva:
Foster – Dawson, Chester, Lescott, McClean – Fletcher, Yacob – Brunt, Berahino, Sessègnon – Lambert.
Nyckelspelare: Saido Berahino.
Håll ögonen på: Callum McManaman.

Nyförvärv
James McClean – Wigan, £1.5m
James Chester – Hull, £8m
Rickie Lambert – Liverpool, Undisclosed

Förluster
Graham Dorrans – Norwich, Undisclosed
Youssuf Mulumbu – Norwich, Free
Chris Baird – Derby County, Free
Alex Jones – Birmingham City, Free
Kemar Roofe – Oxford United, Undisclosed
Jason Davidson – Huddersfield, Free
Bradley Garmston – Gillingham, Free
Donervon Daniels – Wigan, Free
Wesley Atkinson – Notts County, Free

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB