Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 8 – West Ham

av Kalle Karlsson

Den ifrågasatte är utbytt mot den populäre. Nu är frågan: Kan Slaven Bilic även leverera resultat.

Sam Allardyce tid som tränare i West Ham United tog slut i somras. ”Big Sam” förde West Ham tillbaka till Premier League och etablerade laget i högstaligan, men han vann aldrig fansens hjärtan.
Först och främst handlade det om spelstilen. Allardyce har i sin tränarkarriär nått resultat tack vare ett rakt spel och långa bollar, i Bolton, I Blackburn, och det var ingen överraskning att den strategin skulle användas även i West Ham. När supportrarna ville se spel efter marken svarade Big Sam med att hämta in Andy Carroll – en spelare som knappast lämpar sig för annat än långbollar.
Så även om West Ham klarade utmaningen att åter etablera sig i högstaligan så var Sam Allardyce hyllningsskara liten. Han gjorde vad han kunde för att slå på den egna trumman, kallade sig för ”Allardici”, och framhävde att han var bra nog för att coacha Barcelona. Det dröjde till hösten 2014 innan han steg han på popularitetsstegen. Då lade West Ham om spelet, blev mer passningsorienterat och Sam Allardyce fick effekt av en mittfältsdiamant med Stewart Downing som spets och Diafra Sakho som måltjuv.
Sam Allardyce fick till och med en puss av Russell Brand framför tv-kamerorna och den tidigare så utskällde managern såg ut att sakta men säkert har vunnit över sina belackare. Men under våren var den vägvinnande fotbollen som bortblåst. Efter seger mot Hull City 18 januari vann West Ham bara två ligamatcher. Sam Allardyce var tillbaka på ruta ett. Sedan fick han lämna.
Det dröjde inte många timmar efter att säsongen var över innan West Ham meddelade på sin officiella Twitter att klubben valt att inte förlänga kontraktet.
Ersättaren blev Sam Allardyce antites. Slaven Bilic. Publikfavoriten. Rockentusiasten som lirar gitarr i ett band. Det populistiska valet.

Det ska bli så spännande att följa Slaven Bilics entré i engelsk fotboll. Han har en historia som spelare i Everton och West Ham och vi minns honom som en passionerad spelare. Bilic har gjort resultat med Kroatiens landslag, känt på ryska ligan med Lokomotiv Moskva (fick sparken efter säsongen) och senare tagit en sväng till Besiktas. Han är en engagerad, kompetent tränare, men det behöver inte betyda att man lyckas som klubbmanager när man byter till en mer slagkraftig liga. I Premier League kommer han testas fullt ut. Om han dessutom ska få spelarna att lira en annan typ av fotboll och samtidigt ska göra bättre resultat har han en utmaning. Framför allt eftersom West Ham väntas dubbelspela i Europa League. Slaven Bilic har redan visat att EL-ryggsäcken kan bli jobbig. West Ham började med kryss i första mötet med lilla Astra Giurgiu från Rumänien.

West Ham har en okej trupp och fått in en del intressanta förstärkningar i sommar. Angelo Ogbonna från Juventus ger rutin i försvaret, precis som lånet av Carl Jenkinson från Arsenal ger säkerhet på högerbacken. Mittfältaren Pedro Obiang har varit ett eftertraktat namn i Serie A och yttern Dimitri Payet är en spännande lirare från Marseille. Truppen känns aningen bättre än ifjol även om Enner Valencia tyvärr missar hela (?) hösten på grund av en knäskada, Andy Carroll missar starten av ligan och Stewart Downing överraskande nog lämnat för Middlesbrough.
Det som talar emot West Ham är att Alex Song och Stewart Downing, höstens två bästa spelare i laget, har lämnat klubben och att Andy Carroll aldrig verkar bli kvitt sina skador.
Det här är sista säsongen på Boleyn Ground innan flytten till OS-arenan. Det är av allra högsta vikt att West Ham spelar i Premier League när man flyttar till den nya arenan.
Med tanke på kvaliteten på truppen, nyförvärven och den positiva känslan runt West Ham är en plats i mitten av tabellen, kanske till och med övre halvan, ett rimligt mål.

Tänkbar startelva:
Adrián – Jenkinson, Reid, Ogbonna, Cresswell – Noble, Obiang, Kouyaté – Payet – Sakho, Carroll.
Nyckelspelare: Adrián.
Håll ögonen på: Dimitri Payet.

Nyförvärv
Angelo Ogbonna – Juventus, £7.9m
Dimitri Payet – Marseille, £10.7m
Carl Jenkinson – Arsenal, Loan
Pedro Obiang – Sampdoria, £4.3m
Manuel Lanzini – Al Jazira, Loan
Darren Randolph – Birmingham City, Free

Förluster
Stewart Downing – Middlesbrough, £5.5m
Dan Potts – Luton Town, Free
Paul McCallum – Leyton Orient, Free
Carlton Cole – Released
Guy Demel – Released
Jussi Jaaskelainen – Released
Nené – Released

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB