Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 9 – Southampton

av Kalle Karlsson

Förra säsongens skräll. Nu är det ingen som dömer ut Southampton. Men jag tror att det här året blir tuffare.

Ni minns ju hur tongångarna gick vid den här tiden ifjol. Southampton hade förlorat halva elvan, Luke Shaw, Dejan Lovren, Rickie Lambert, Adam Lallana och Calum Chambers. Morgan Schneiderlin uppvaktades av Tottenham. Det lag som överraskat så positivt under Mauricio Pochettino hade köpts sönder. Nye managern Ronald Koeman samlade ihop spillrorna av ett lag, identifierade prisvärda ersättare – och ledde Saints till en succéhöst.
Det räckte inte hela vägen till att utmana topplagen om fjärdeplatsen, Southampton föll ihop under våren, men säsongen var likväl en framgång.
Det var framför allt en framgång för klubbens filosofi och långsiktiga tänk. Även om Southampton plundras på talang så finns en röd tråd som kommer att generera nya spelare. Akademin är förmodligen Englands allra bästa och har nu nya guldklimpar som väntar på sitt genombrott. Vänsterbacken Matt Targett, 19, är en. James Ward-Prowse, som debuterade som 17-åring i Premier League, hade en mellansäsong ifjol. Mittfältaren Harrison Reed, 20, och anfallaren Ryan Seager, 19, är andra intressanta namn.
Talangutvecklingen måste leverera för Southampton har blivit den mest attraktiva jaktmarken i hela Premier League. Liverpools scouter har klippkort till St Mary’s och i sommar handplockade Manchester United Morgan Schneiderlin, Southamptons viktigaste spelare.
Det är förstås en trist utveckling. Southamptons projekt, där man verkligen satsar på att fostra eget, är så sympatiskt och genuint att man önskar dem all framgång. Men i den hierarki som råder så är det i princip omöjligt att nå toppen med den strategin. För pengar pratar och förr eller senare – oftast rätt fort – så kommer de större drakarna och plockar det man vill ha.

Förlusterna av Schneiderlin, Nathaniel Clyne och Toby Alderweireld (som hamnade i Spurs) är tunga att bära. Lägg till att målvakten Fraser Forster kommer att missa hela hösten på grund av en knäskada (Maarten Stekelenburg har hämtats in som vikarie). Men Saints har gjort en del spännande nyförvärv.
Jordy Clasie har kallats ”Hollands Xavi” och ska ersätta Schneiderlin på mitten. Cédric Soares ska fylla luckan efter Clyne och Steven Caulker har lånats in för att agera försvarschef jämte José Fonte. Juanmi var en supertalang i La Liga en gång i tiden, jag är mer osäker på hans status nu.
Southamptons bästa tillskott kan istället vara en spelare som redan fanns i truppen.
Jay Rodriguez var högaktuell för Englands VM-trupp när han skadade knäet allvarligt våren 2014. Han spelade inte en enda match förra säsongen, men nu är han tillbaka och det kan bli en joker.

Ronald Koeman har aviserat att Southampton kommer att satsa på Europa League. Det är förstås en beundransvärd inställning, men det är lättare sagt än gjort. Torsdagsmatcherna kommer att dränera truppen på energi och det blir intressant att se hur man klarar dubbelmatchandet.
En plats på övre halvan ser jag som klart godkänt med tanke på att Southampton återigen tappat sina bästa spelare.

Tänkbar startelva:
Forster – Soares, Caulker, Fonte, Bertrand – Davis, Clasie, Wanyama – Tadic, Pellè, Mané.
Nyckelspelare: José Fonte.
Håll ögonen på: Jordy Clasie.

Nyförvärv
Jordy Clasie – Feyenoord, £8m
Juanmi – Malaga, £5m
Cuco Martina – FC Twente, £1m
Cedric Soares – Sporting CP, £4.7m
Maarten Stekelenburg – Fulham, Loan
Steven Caulker – QPR, Loan

Förluster
Morgan Schneiderlin – Manchester United, £25m
Nathaniel Clyne – Liverpool, Undisclosed (fee understood to be £10m plus add-ons)
Artur Boruc – Bournemouth, Free
Jos Hooiveld – Released
Cody Cropper – MK Dons, Free
Omar Rowe – Released
Jake Sinclair – Released
Dani Osvaldo – Released
Jack Stephens – Middlesbrough, Loan
Sam Gallagher – MK Dons, Loan

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB