Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 11 – Bournemouth

av Kalle Karlsson

För sex år sedan var de på väg ur Football League. Nu är de nykomling i Premier League. Kan Eddie Howes Bournemouth fortsätta sin fantastiska resa?

AFC Bournemouth var inte bara illa ute i League Two. De var på väg att gå under. Ekonomin var körd i botten, organisationen var kaos och laget straffades med 17 poängs avdrag.
Eddie Howe som fått lägga skorna på hyllan och fått en roll som reservlagstränare och senare ungdomstränare ringdes in som krislösning.
Det som sedan skett nere på sydkusten är remarkabelt. Bournemouth säkrade kontraktet i sista hemmamatchen våren 2009 via 2–1 hemma mot Grimsby Town. Säsongen efter var man förbjudet att värva spelare. Ändå tog man steget upp till League One. Redan där var prestationen beundransvärd.
Eddie Howe lämnade för Burnley i januari 2011. Närmare två år senare lämnade han posten. Hans mamma hade gått bort och familjen ville ha närmare hem till släkten.

Under tiden hade saker hänt i Bournemouth. Ryske affärsmannen Maxim Demin hade köpt klubben och löst de ekonomiska svårigheterna. Nu var Bournemouth en klubb med potential.
Eddie Howe var tillbaka i Bournemouth i oktober 2009. Åtta månader senare hade de säkrat uppflyttning till Championship. Debutsäsongen i Championship gick bra, det blev en tiondeplats, sex poäng från playoff.
Förra säsongen var resan till finrummet fullbordad när Bournemouth vann Championship.
Eddie Howe, 37 år, är den främsta anledningen till framgången.
Spelare som haft honom hyllar den unge tränaren. Han har kallats allt från ”The English Mourinho” till ”The Special One”. Han är helt enkelt född till att coacha.
Så inför debuten i Premier League finns Bournemouths främsta vapen på tränarbänken. Om det är något vi vet är det att Eddie Howe kan få ihop en grupp, att hans träningar håller toppklass och att han får sitt lag att spela sevärd fotboll.
Bournemouth byggde sitt spel på en rappt, passningsorienterad fotboll förra säsongen. Eddie Howe har inte frestats att värva en ny elva nu när klubben fått ta del av de enorma tv-pengarna. Istället litar han i stora delar på den trupp som tagit klubben till Premier League.
Det betyder att Callum Wilson, som skrev på ett nytt fyraårskontrakt, väntas göra målen och att Matt Ritchie förväntas spela fram till dem. Det betyder att Steve Cook och Tommy Elphick kommer att bilda mittbackspar om inte förre Everton-veteranen Sylvain Distin får förtroendet. Det betyder att Harry Arter och förre Norwich-spelaren Andrew Surman kommer att styra på mitten.
Den största värvningen hittills är vänsterbacken Tyrone Mings och anfallaren Max Gradel som blev klar idag.
Jag tycker att det är klokt. Eddie Howe vet att det viktigaste inte är att värva stort utan att förvalta och utveckla det man har. Det har han gjort bättre än någon annan manager i Football League senaste decenniet.
Jag tror mycket väl att Bournemouth kan klara kontraktet. De har en liten, intim arena som kommer att koka (i stan där det alltid sägs vara varmt). Nykomlingar brukar ofta ha en förmåga att överraska oss.
Jag är övertygad om att Eddie Howe, tränaren som diggar norska 80-talsbandet A-ha, vet vad han gör. Med tre uppflyttningar på sitt cv har han vidimerat sin kompetens.
Frågan är inte om Eddie Howe är redo för Premier League.
Frågan är om Premier League är redo för Eddie Howe.

Tänkbar startelva:
Boruc – Francis, Elphick, Cook, Mings – Ritchie, Arter, Surman, Atsu – Wilson, Gradel.
Nyckelspelare: Callum Wilson.
Håll ögonen på: Christian Atsu.

Nyförvärv
Tyrone Mings – Ipswich Town, £8m
Lee Tomlin – Middlesbrough, £3m
Max Gradel – St Etienne, Undisclosed
Sylvain Distin – Everton, Free
Artur Boruc – Southampton, Free
Adam Federici – Reading, Free
Joshua King – Blackburn Rovers, Tribunal
Christian Atsu – Chelsea, Loan
Filippo Costa – Chievo, Loan

Förluster
Ian Harte – Released
Josh McQuoid – Luton, Free
Darryl Flavahan – Released
Mohamed Coulibaly – Released
Joe Partington – Released
Miles Addison – Released
Ryan Fraser – Ipswich Town, Loan
Brett Pitman – Ipswich Town, Undisclosed
Jayden Stockley – Portsmouth, Loan

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB