Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 12 – Sunderland

av Kalle Karlsson

De senaste åren har varit dystra. Nu finns det en möjligen en ljusning på Stadium of Light.

Förra säsongen:
Premier League: 16.
FA-cupen: Femte omgången.
Ligacupen: Tredje omgången.

Sunderland AFC är en av Premier Leagues mest anrika klubbar. Klubben bildades 1879 och vann sex ligatitlar fram till 1936, har två inskrivningar på FA-cuppokalen och hemmaborgen är en av arenorna med bäst stöd.
De tre senaste säsongerna har dock det där massiva stödet prövats rejält. Ända sedan Sunderland sålde Darren Bent till Aston Villa 2011 har laget varit mediokert. Laget har med liten marginal undvikit de tre sista platserna i tabellen och framstegen har varit obefintliga.
Paolo Di Canios tid i klubben blev ett kort och stormigt kapitel. Förra säsongen var det tack och adjö till Gustavo Poyet, som började så lovande.
Holländaren Dick Advoccat kom in och räddade kontraktet och nu har han accepterat att stanna ytterligare ett år före sin pensionering. Han är inte heller en långsiktig lösning, men hans cv ingjuter iallafall lite hopp i klubben.
Den här sommaren har Sunderlands sportdirektör Lee Congerton fått arbeta hårt för att bygga om truppen. Han har gjort ett helt okej arbete.
Det hopplösa försvaret har förstärkts med Younes Kaboul från Tottenham och Sebastian Coates från Liverpool. I dessa fyrtorn finns huvudspel och fysik.
Jeremain Lens från Dynamo Kiev för runt 100 miljoner kronor är den mest intressanta värvningen. Nyss kom bekräftelse om lånet av Yann M’Vila. Kan Lee Congerton även säkra en kreativ mittfältare (det ryktades om Leroy Fer men Sunderland drog sig ur affären på grund av spelarens skada) så har det centrala mittfältet fått den välbehövliga uppfräschningen som man borde fått redan för ett par år sedan. Lee Cattermole finns ju kvar och signade ett nytt sexårskontrakt i somras. Dessutom finns Jack Rodwell, som fortfarande bara är 24 år (debuterade som 16-åring). Sebastian Larsson är kvar och han var en av få som kom undan med godkänt betyg från förra säsongen. Kanske får han ta högerkanten även om före detta engelske landslagsspelaren Adam Johnson finns kvar och har gjort en bra försäsong (han riskerar åtal för sexuellt umgänge med minderårig).
Målproduktionen har varit Sunderlands stora problem. I januari köptes Jermain Defoe för en ansenlig summa. Han gör sina mål, men som 32-åring pekar kurvan knappast uppåt. Skadedrabbade Steven Fletcher har en större ”uppsida”. Får han vara hel är han god för 15 mål. En möjlig joker är 21-årige Duncan Watmore som valdes till reservlagets bästa spelare förra säsongen.
Sunderland känns lite vassare än förra säsongen, kan man spetsa med någon mer värvning kan man på sin höjd undvika nedflyttningsstriden. Sett till senaste årens utveckling får man beteckna det som framsteg.

Tänkbart startelva:
Pantilimon – Jones, Kaboul, O’Shea, van Aanholt – Larsson, Cattermole, M’Vila, Lens – Defoe, Fletcher.
Nyckelspelare: Jermain Defoe.
Håll ögonen på: Jeremain Lens.

Nyförvärv
Jeremain Lens – Dynamo Kiev, £8.5m
Younes Kaboul – Tottenham, £3m
Adam Matthews – Celtic, £2m
Sebastian Coates – Liverpool, £1.96m
Yann M’Vila – Rubin Kazan, loan

Förluster
Connor Wickham  – Crystal Palace, £9m
El-Hadji Ba – Charlton
Santiago Vergini – Getafe, Loan
Jordan Pickford – Preston, Loan

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB