Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 14 – Manchester City

av Kalle Karlsson

Manchester City blev titellöst förra säsongen. Kan de resa sig igen eller kommer de att dala ännu mer?

Förra säsongen:
Premier League: 2.
FA-cupen: Fjärde omgången.
Ligacupen: Fjärde omgången.

Efter förlusten mot Manchester United den 12 april var det inte många som trodde Manuel Pellegrini hade en framtid i Manchester City. Chilenaren, som vann Premier League under sitt debutår, hade fått se sitt City genomföra två riktigt svaga månader och falla ur titelstriden. Luften hade gått ur laget. Säsongen när Manchester City skulle slåss om ligan och samtidigt göra ett ambitiöst försök att nå minst Champions League-semifinal blev istället året då man kammade noll. Ingen titel och inga framsteg i Europaspelet.
City avslutade säsongen med sex vinster och Manuel Pellegrini fick stanna. Förmodligen för att City-ledningen inte fick loss en kvalitativ ersättare.
Manchester City har sett ålderstiget ut tidigare och det blev brutalt tydligt under fjolårssäsongen. Yaya Touré, som tidigare varit en urkraft, var inte lika dominant längre och spelare som Vincent Kompany och Pablo Zabaleta var inte de trygga fundamenten som vi vant oss vid.
City har skjutit upp sin generationsväxling, men den här sommaren kunde man inte vänta längre. Det är därför man var så angeläget om att säkra Raheem Sterling.
640 miljoner kronor är förstås en hisnande summa för en spelare som inte bevisat mer än Sterling och som tappade rejält under våren. Men Sterling ger den typen av ungdomlig entusiasm och fart som Manchester City skriker efter. Precis som Christian Benteke är värd mer för Liverpool än för andra klubbar är Raheem Sterling värd mer för Manchester City än för de flesta andra klubbar. City behöver engelsmän och City behöver yngre spelare. Nu har de fått en spelare som potentiellt kan vara engelsk landslagsspelare det kommande decenniet.
Fabian Delph för 8 miljoner pund var ett prisvärt köp som kostar mindre än det smakar, även om Delph hamnar bakom Touré och Fernandinho.

Manchester City led oerhört av att försvarsspelet havererade alltför ofta ifjol. Det var hopplöst för Joe Hart när Vincent Kompany var darrig och Eliaquim Mangala aldrig hittade rätt. Martin Demichelis var sett över hela säsongen lagets bäste mittförsvarare. Manuel Pellegrini har inte värvat nytt utan litar på att dessa spelare hittar rytmen igen.
Manchester Citys trupp osar fortfarande av klass, men det handlar om att väcka liv i de egenskaperna igen. Samir Nasri erkände själv att han var medioker förra året. Jesús Navas kräver vi mer av. City har släppt Stevan Jovetic och Edin Dzeko är på väg ut. Ska man slåss på flera fronter är det tveksamt om det räcker med sköre Sergio Agüero och Wilfried Bony som out-and-out-strikers. Samtidigt är rollen som tredjeval bakom dessa herrar inte speciellt attraktiv.
Det hetaste ryktet kring City nu är Kevin De Bruyne från Wolfsburg. Belgaren har tidigare testat lyckan i Chelsea, men de senaste året har han utvecklats till en toppspelare i Europa. De Bruyne skulle samma typ av synergieffekter som Sterling. Bra spelare i bra ålder.

Mycket talar för att det här blir Manuel Pellegrinis sista år i Manchester City. Han var ”dead man walking” i våras och det ryktas redan om att Pep Guardiola är klar till nästa (!) säsong. Det tror jag inte ett dyft på, men räkna med att Pellegrini kommer få återkommande frågor om sin framtid.
Min känsla är att Manchester City hamnade ett år efter med sin generationsväxling och att injektionen av Raheem Sterling inte räcker för att göra laget till titelkandidat. De Bruyne kan förändra läget, men han kan knappast lappa ihop försvaret. Det hänger på Kompany & Co.

Tänkbar startelva:
Hart – Zabaleta, Kompany, Demichelis, Kolarov – Fernando, Fernandinho – Silva, Touré, Sterling – Agüero.
Nyckelspelare: Vincent Kompany.
Håll ögonen på: Raheem Sterling.

Nyförvärv
Raheem Sterling – Liverpool, £49m
Patrick Roberts – Fulham, £12m
Fabian Delph – Aston Villa, £8m
Enes Unal – Bursaspor, £2m
David Faupala – Lens, Free

Förluster
James Milner – Liverpool, Free
Scott Sinclair – Aston Villa, Undisclosed
Stevan Jovetic – Inter Milan, Undisclosed
Micah Richards – Aston Villa, Free
John Guidetti – Celta Vigo, Free
Dedryck Boyata – Celtic, Undisclosed
Seko Fofana – Bastia, Loan
Angelino – New York City FC, Loan
Jordy Hiwula – Huddersfield Town, Undisclosed

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB