Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 13 – Norwich City

av Kalle Karlsson

Ett gediget, hårt arbetande lag med en ung, intressant tränare. Men vem ska göra målen för Norwich City?

Förra säsongen:
Championship: 3.
FA-cupen: Tredje omgången.
Ligacupen: Tredje omgången.

”Kanariefåglarna” flög tillbaka till Premier League. Det blev bara ett år i andraligan och anledningen till det stavas Alex Neil. När han tog över Norwich förra säsongen hade laget halkat ned från playoffplatserna. Efter 17 segrar på 25 matcher var laget klart för playoff och i finalen på Wembley blev det 2–0 mot Middlesbrough och avancemang till Premier League.
Alex Neil är en del av den nya, unga tränarvågen som sveper in över Premier League.
34-åringen från Bellshill, tio mil från Glasgow, handplockades av Norwich efter succén i Hamilton Academical. Nu står han inför sitt livs utmaning – hålla Norwich kvar i Premier League. Högre än så kan inte målsättningen vara med de här truppen.
Truppen som Alex Neil förfogar över består till stor del av det material som åkte ur ligan för 1,5 år sedan. Vi har målvakten John Ruddy, som visserligen håller god Premier League-klass, vi har backlinjen med Russell Martin, Sebastien Bassong och Martin Olsson, vi har mittfältet med Jonny Howson, Bradley Johnson, Nathan Redmond och Wes Hoolahan och vi har ett väldigt tunt anfall.
Ifjol var Cameron Jerome lagets skyttekung med 18 fullträffar i Championship. Det låter kanske lovande men är det något vi lärt oss om Jerome är det att han inte är tillräckligt bra för att leverera på PL-nivå. Efter sina elva mål säsongen 2009/10 för Birmingham är hans målfacit i ligaspelet skralt: 3, 4, 3, 2.
Norwich får tillbaka Ricky van Wolfswinkel, men det enda han bidrog med under sin hittills enda Premier League-säsong var ett läckert namn.
Norwich har en uppsjö av centrala mittfältare: Jonny Howson, Bradley Johnson, Alexander Tettey, Youssouf Mulumbu, Graham Dorrans. Jag förstår inte riktigt hur Alex Neil ska hålla alla nöjda. Norwich borde kanske lägga lite större kraft på att hitta en målgörare. En ny Grant Holt, tack.
Gary Hooper anslöt med fint rykte efter åren i Celtic och hans 14 mål på 30 matcher (varav bara 16 från start) är helt okej, men han levererade inte heller i Premier League.
Jag är också orolig för backlinjen. Omskolade högerbacken Russell Martin och Sebastien Bassong känns inte som ett helt tryggt mittbackspar i PL 2015.
Martin Olssons plats i startelvan har varit ohotad sedan flytten från Blackburn, men nu har Robbie Brady värvats för runt 90 miljoner kronor. Brady kan spela både vänsterback och vänstermittfältare så Olsson måste vidimera sin plats i elvan. Det tror jag att han gör.
Wes Hoolahan är en personlig favorit som ska stå för kreativiteten tillsammans med kvicke yttern Nathan Redmond. Hur mycket jag än gillar Hoolahan väger han lite lätt ibland.
För att Norwich ska kunna göra något annat än att slåss om kontraktet behövs det hända grejer på transferfronten innan 1 september.

Tänkbar startelva:
Ruddy – Wisdom, Martin, Bassong, Olsson – Redmond, Johnson, Mulumbu, Brady – Hoolahan – Jerome.
Nyckelspelare: Sebastien Bassong.
Håll ögonen på: Nathan Redmond.

Nyförvärv
Graham Dorrans – West Brom, £3m
Youssuf Mulumbu – West Brom, Free
Andre Wisdom – Liverpool, Loan
Robbie Brady – Hull, £7m
Jake Kean – Blackburn, Loan

Förluster
Mark Bunn – Aston Villa, Free
Carlton Morris – Hamilton, Loan
Cameron McGeehan – Luton Town, Undisclosed
Sam Kelly – Port Vale, Free
Remi Matthews – Burton, Loan

 • Tjänstgörande sportredaktör: Ludwig Billengren
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB