Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 16 – Watford

av Kalle Karlsson

Watford är tillbaka i Premier League. Med ett helt nytt lag – och en ny tränare.

Det är alltid intressant att studera och analysera vilken typ av strategi nykomlingarna i Premier League använder.
Norwich litar i stort sett till det material som säkrade uppflyttning och som i stora delar är samma spelare som åkte ur för 1,5 år sedan. Bournemouth har liknande filosofi. Eddie Howe vill bygga på den elva som vann Championship ifjol, kryddat med ett par, tre nyförvärv.
Watford har gjort det diametralt motsatta. De har hämtat in äldre spelare med välkända namn. De första åtta nyförvärven var alla mellan 27 och 31 år. Laget har 22 olika nationaliteter i omklädningsrummet, där Sverige är representerat via Joel Ekstrand.
Vi har sett det här tidigare, exempelvis i Queens Park Rangers, och det har inte alltid slutat väl.
Watford har i princip bytt ut hela sin startelva.
I backlinjen har Miguel Britos och Sebastian Prödl hämtats in för att bilda mittlås. José Holebas är ny vänsterback och Allan Nyom väntas ta högerbacken. På mittfältet ska Valon Behrami och Etienne Capoué regera centralt medan Steven Berghuis ska ta en av kanterna. Jurado har handplockats för att stå för kreativiteten. Den offensive mittfältaren var en klasspelare i La Liga tidigare under Quique Sanchez Flores i Atlético Madrid och det ska bli intressant att se om han har mer att ge.
På tal om Quique Sanchez Flores så är han ny tränare.

Slavisa Jokanovic, som ledde Watford till Premier League, är inte kvar. Serben som tog över på hösten (han blev då den fjärde tränaren under säsongen) krävde en rejäl löneförhöjning efter succén. Watford ägare, italienska familjen Pozzo, erbjöd visserligen påökt, men sa blankt nej när tränaren och hans representant krävde mer än det dubbla. Slavisa Jokanovic tränar idag Maccabi Tel Aviv.
Quique Sanchez Flores är ett stort namn. Han vann Europa League med Atlético 2010 och förde Valencia till Champions League-kvartsfinal 2007. Men han har ingen erfarenhet av Premier League och nu står han inför premiären med en i stort sett ny startelva. Hans uppdrag är inte enkelt.
De enda från ifjol som väntas vara startmän är målvakten Heurelho Gomes och anfallaren Troy Deeney. Den sistnämnde är lagkapten, men mest känd för att ha suttit av ett fängelsestraff för misshandel.
Inte ens Deeney har varit helt given eftersom Watford tidigare under sommaren varit på jakt efter en ny striker. Klubbledningen var överens med Rudy Gestede, som sedan hamnade i Aston Villa.
Jag räknar med att det kan ansluta ännu fler nyförvärv.

För att förstå sig på Watford handlande måste man titta på deras ägarsituation. Familjen Pozzo äger Udinese och spanska Granada. De har fört dessa klubbar till högstaligan med ett minutiöst scoutingsystem. Udinese har haft hundratals spelare i sina böcker, spelare som sedan lånas ut till höger och vänster. De som lyckas säljs vidare, ofta med enorm vinst, och sedan fortsätter maskineriet. Bästa exemplet är Alexis Sanchez som värvades för 1,5 miljoner pund från chilenska Cobreloa och senare såldes för 30 miljoner pund till Barcelona.
Nu har Pozzo, med pappa Giampaolo och sonen Gino i spetsen, en ny kassako i Watford. Bara avancemanget till Premier League är ju som bekant värt över 1 miljard kronor. Men Udinese är fortfarande flaggskeppet som ska prioriteras, hävdar det. Vi får väl se hur det blir med det.
Watfords förra sejour blev ettårig och det blir spännande att se om de lyckas etablera laget med Pozzos strategi.

Tänkbar startelva:
Gomes – Nyom, Britos, Prödl, Holebas – Behrami, Capoué –  Vydra, Jurado, Berghuis – Deeney.
Nyckelspelare: Troy Deeney.
Håll ögonen på: Etienne Capoué.

Nyförvärv
Etienne Capoué – Tottenham, £6m
Valon Behrami – Hamburg, £3m
José Holebas – Roma, £1.8m
Miguel Britos – Napoli, Undisclosed
Jurado – Spartak Moscow, Undisclosed
Matej Vydra – Udinese, £6m
Allan Nyom – Udinese, Undisclosed
Sebastian Prodl – Werder Bremen, Free
Giedrius Arlauskis – Steaua Bucharest, Free
Steven Berghuis – AZ Alkmaar, £4.6m

Förluster
Jonathan Bond – Reading, Undisclosed
Lewis McGugan – Sheffield Wednesday, Undisclosed
Juanfran – Deportivo La Coruna, Loan
Uche Ikpeazu – Port Vale, Loan

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB