Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 17 – Tottenham

av Kalle Karlsson

För tre-fyra år sedan var Tottenham på väg att slå sig in bland topp fyra. Nu har de skruvat förväntningarna.

Tottenham kvalificerade sig för Champions League 2010 och slutade på nytt fyra i Premier League våren 2012 (men snuvades då på Champions League-biljetten av Chelsea som vann turneringen). Där och då var klubben ett reell utmanare till det som tidigare framstod som en exklusiv skara.
Under Harry Redknapps ledning hade Tottenham plockat in och förädlat potentiella världsklasspelare. Med Gareth Bale och Luka Modric kändes det som allt var möjligt. Det var då.
Luka Modric såldes till Real Madrid och när Gareth Bale för två år sedan gjorde samma flytt var det slutet för Spurs som topp fyra-hot. Åtminstone på kort sikt.
När Mauricio Pochettino kom till klubben förra året kändes det redan på förhand som ett mellanår. Argentinaren satsade ungt och inhemskt, släppte fram spelare från den egna akademin. Det finns förstås ett utomordentligt värde i det, inte minst när fansen får se en egenfostrad stjärna som Harry Kane stiga till himlen. Men Spurs kändes aldrig riktigt nära att slåss om fjärdeplatsen. Alla (inte minst min kollega Erik Niva) räknade kallt med att de skulle ge vika förr eller senare. Så blev det också.
Nu är det som om Spurs lagt satsningen mot topp fyra på is temporärt. Pochettino fortsätter att bygga för framtiden.
– Du behöver bara titta på investeringarna hos Liverpool, Manchester City, United, Chelsea eller Arsenal. Vi har fem lag framför oss när det handlar om att spendera, sa han till spanska radiostationen Onda Cero.
Tottenham har gått på en mer försiktig linje i sommar. Enda nyförvärven hittills är Toby Alderweireld, Kevin Wimmer och Kieran Tripper. Kloka värvningar alla tre, inte minst Alderweireld, och jag gillar verkligen att Tottenham ombesörjer sitt försvar. Men det är knappast en satsning för att bryta sig in i toppen.
Spurs verkar inse att en spetsvärvning knappast kommer att räcka för att nå fjärdeplatsen så då kan de lika gärna avstå.

I sommar har man skickat i väg lite överflödigt gods. Paulinho, Younes Kaboul, Benjamin Stambouli, Etienne Capoué och Lewis Holtby är borta. De egna, Nabil Bentaleb, Ryan Mason & Co, stod pall förra säsongen och har fått förtroendet att ta ännu mer plats nu.
Förra årets komet Harry Kane är förstås nyckelspelaren nummer ett. Engelsmannen bar hela offensiven ifjol och kom in i ett sanslöst målstim. Kan han upprepa bedriften? Inte säkert. Han kommer att var mer uppvaktad detta år och avslutningen mot våren var inte lika sprakande. Roberto Soldado och Emmanuel Adebayor har inte skeppats i väg ännu, men jag räknar med att de lämnar innan transferfönstret stänger. De var iallafall inte till någon nytta förra säsongen. Spurs skulle behöva en striker som kan avlasta Kane. Varför inte Javier Hernández? Mexikanen dög som backup i Real Madrid och är ofta vass från bänken.
Sparkapital finns i Erik Lamela, argentinaren som ännu inte fått sitt genombrott i Premier League. Att 23-åringen besitter skrämmande kvaliteter underströk han när han gjorde sitt otroliga rabona-mål, men för Lamela handlar det om att hitta en jämnare nivå.

Mauricio Pochettino är en oerhört skicklig tränare, en Bielsa-skolad coach, som älskas av spelarna. Han har ett spännande Tottenham-lag på gång, men de var inte framme förra säsongen och jag tror inte att de är redo att utmana topp fem.

Tänkbar startelva:
Lloris – Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose – Mason, Bentaleb – Lamela, Dembélé, Eriksen – Kane.
Nyckelspelare: Harry Kane.
Håll ögonen på: Christian Eriksen.

Nyförvärv
Toby Alderweireld – Atletico Madrid, £11.5m
Kevin Wimmer – Cologne, £4.3m
Kieran Trippier – Burnley, £3.5m

Förluster
Paulinho – Guangzhou Evergrande, £9.8m
Benjamin Stambouli – PSG, £6m
Etienne Capoué – Watford, Undisclosed (fee believed to be in the region of £6m)
Younes Kaboul – Sunderland, Undisclosed
Vlad Chiriches – Napoli, Undisclosed
Lewis Holtby – Hamburg
Jordan Archer – Millwall, Free
Cristian Ceballos – Released
Bongani Khumalo – Released
Grant Ward – Rotherham, Loan
Alexander McQueen – Carlisle, Free
Cristian Ceballos – Charlton, Loan

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB