Startsida / Inlägg

Så kan Pedro lyfta Chelsea

av Kalle Karlsson

En succé eller en ny André Schürrle?
Pedro har presenterats som en transfertriumf för Chelsea.
Nu ska han göra nytta på planen också.

Efter många turer är Pedro klar för Chelsea.
Det kommer att råda delade meningar och ges olika versioner av vad som egentligen hände när affären svängde, men helt klart är att Chelsea än en gång bevisat att de har förmågan att arbeta snabbt och resolut på transfermarknaden. Som Sanz, som företräder Pedro, säger på fredagen: ”Deal with Barça in 24 hours – like a lightning bolt”.
Dessutom har Chelsea efter en seg start i ligan och en vecka med Carneiro-gate fått positiva rubriker, dels med köpet av Baba Rahman, dels med värvningen av Pedro.

Köpet av Pedro är intressant, inte bara för att två före detta Barcelona-spelare valt att ansluta till José Mourinho, som tidigare ledde antagonisten Real Madrid.
Pedro kommer att ansluta till en stjärnspäckad offensiv med Eden Hazard, Willian, Oscar, Juan Cuadrado, Diego Costa och, delvis, Ramires som även används som sittande mittfältare. Det finns ingen akut behovsposition att fylla ut, men så är Pedro också en speciell spelare som tillför unika egenskaper.

Yttern från Kanarieöarna var fotbolls-Europas komet när Pep Guardiola tog över Barcelona. Pedro gick från Barcelona B till VM-guld med Spanien på 1,5 år. I Barcelona var han en bärande komplementsspelare under fem säsonger. Det var först när Luis Suárez värvades från Liverpool som Pedro hamnade utanför startelvan. Förra säsongen startade han bara 15 matcher i La Liga.
Trots den ringa speltiden blev det sex mål och sex assist i ligan. Jämfört med Chelseas andra offensiva spelare är det siffror som står sig starkt. Faktum är att sett till antalet spelade minuter hade Pedro (127,4 minuter) högre poängtakt än både Eden Hazard (146,8), Oscar (145,3) och Willian (483).
Pedros målproduktion per spelad minut (254,8 minuter) var aningen lägre än Eden Hazard (240,8) men står sig starkt jämfört med Oscar (339) och Willian (1207,5).

Med Pedro får Chelsea en vinnare som fått lyfta alla möjliga titlar. Han har vunnit La Liga fem gånger med Barcelona och Champions League tre gånger. Han har vunnit tre spanska cuptitlar och VM-guld och EM-guld med Spanien. Han har visserligen haft tur som fått vara en del av en unik spansk spelargeneration i klubb- och landslag, men han har också varit en viktig komponent i dessa lag. Pedro är en spelare som jobbar så hårt att han gör livet lättare för sin omgivning.
Under 2009 blev han den förste spelaren någonsin som gjorde mål i sex olika officiella turneringar under samma år.

Så var ska Pedro användas och vad kommer han bidra med? Chelsea har tidigare värvat en rad yttrar som inte blivit mer än utfyllnad. André Schürrle var visserligen nyttig när han fick chansen men han vände hem till Tyskland efter bara 1,5 år i England. Mohamed Salah fick aldrig chansen av José Mourinho. Juan Cuadrado ser ut att vara på väg ut innan han några några som helst avtryck.
Eden Hazard är given till vänster i Chelseas 4-2-3-1, men José Mourinho har laborerat lite i nummer tio-positionen. Oscar var förstaval förra säsongen, men även Cesc Fàbregas användes i utvalda matcher. Mot Manchester City på Etihad i söndags startade Willian som tia med Ramires som defensiv ytter till höger.
Pedro är en annan spelartyp än de övriga i Chelseas offensiv. Till skillnad mot Eden Hazard, Oscar och Willian är han inte som bäst med bollen vid sina fötter. Istället är han mer en komplementsspelare, en djupledslöpare som gör nytta främst genom att löpa åt andra. Det här har varit ett problem i Chelsea innan Diego Costa kom in och agerade universalspelare längst fram. Då hade laget för få löpningar utan boll och anfallsspelet hackade. Det här har underlättats av Costas kombination av fysik och djupledsspel, men Pedro kommer att bidra ytterligare. Han kommer inte i första hand att möta bollen djupt ned i planen och döda ytor för Cesc Fàbregas utan hans uppgift kommer att bli att trycka ned motståndarnas backlinje. 28-åringen är tekniskt unik då han i princip är dubbelfotad och kan driva bollen lika effektivt oavsett vilken fot han använder. Därför kan han spela på båda kanterna, men höger är den han är mest van vid.
Kan han stå på egna ben utan service från Leo Messi? Det kan han onekligen, men jag tror inte Pedro blir någon poängmaskin för Chelsea. Snarare en Willian i ett annat format; en oerhört nyttig lagspelare som bidrar med lite allt möjligt. Mål ibland, assist ibland, djupledslöpningar, defensivt arbete.

Chelseas offensiv med Pedro

chelsea-plan
Fotnot: Tack till Christoffer Glader som fixade grafiken.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB