Startsida / Inlägg

Ranieri har tagit catenaccion till PL

av Kalle Karlsson

Mötet mellan Leicester och Tottenham var intressant på flera sätt. Inte bara för att Leicester öppnat med två raka vinster utan även för det sprakat om offensiva spelare som Riyad Mahrez och Shinji Okazaki. Andy Dunn gick så långt som att kalla Leicester ”one of the most exciting teams in the league”.
Samtidigt är vi ju nyfikna på att se om Mauricio Pochettinos Tottenham kan ta ett kliv framåt denna säsong, inte minst nu efter en stapplande inledning i ligan. På förhand såg det här ut att bli en riktigt spännande och kittlande uppgörelse.
Sedan började matchen. Och då är ni ursäktade om ni slumrade till hemma i soffan.

Leicester inledde piggt, men efter några få minuter så blev det tydligt att Claudio Ranieris matchplan var att stänga till butiken och sedan straffa gästerna med snabba omställningar. Det var ett extremt lågt och tätt Leicester vi fick se. Okej, om det varit borta mot Manchester City, men det här var hemma mot Tottenham efter två raka segrar.
Det var som om Ranieri tagit catenaccion i England.
Leicester sjönk ned en bit på egen planhalva med samtliga tio utespelare. Det var två raka fyror och Shinji Okazaki och Jamie Vardy som fick jaga som vinthundar där framme. Tottenham hade drygt 70 procent i bollinnehavet. Det kanske framstod som trögt och tempofattigt när Spurs spelade bollen i sidled och letade öppningar, men faktum är att det är svårt att öppna ett lag som spelar så disciplinerat som Leicester gjorde idag.

Av de italienska tränarna som dykt upp i Premier League tidigare har ingen, mig veterligen ställt ut ett lika defensivt lag. Roberto Mancini använde visserligen hängslen och livrem i sina första derbyn mot Manchester United, men inte ens Roberto Di Matteo har praktiserat en så här extremdefensiv i ligaspelet.
Personligen älskar jag väl utfört försvarsspel så jag kunde njuta, men eftersom jag samtidigt hade ett öga på Sunderland–Swansea gissar jag att fler hade haft glädje av den svängiga, händelserika matchen.

Nu fick vi i och för sig en sevärd avslutning på matchen på King Power Stadium. Dele Alli, 19 år, nickade in 0–1, hans första Premier League-mål. Sedan dröjde det bara 15 sekunder innan Riyad Mahrez – ligans hetaste spelare – fick ett en mot en-läge med Jan Vertonghen. Mahrez vek in och skruvade in 1–1 i bortre hörnet. Hans stenhårda inlägg i slutminuterna som landade på Wes Morgans panna höll lika hög klass. Där kunde Tottenham ha snuvats på alla tre poängen.

***
Harry Kane ser fortsatt rostig ut, men Tottenham kan glädja sig åt att Toby Alderweireld redan blivit en förstärkning i backlinjen. Medan de övriga tre, Ben Davies, Jan Vertonghen och Kyle Walker såg lite darriga ut agerade Alderweireld förtroendeingivande.

***
Dagens största förlorare? Förutom Aaron Cresswell, som bjöd på Bournemouths två första mål idag, var det nog skrivaren av dessa rader.
Jag bytte nämligen ut Callum Wilson, dagens tremålsskytt, i Premier Manager igår.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB