Startsida / Inlägg

Mållöst – men hela havet stormade

av Kalle Karlsson

Låst, händelsefattigt och två lag som inte ville förlora. Så brukar det se ut när toppmatcher slutar 0–0.
Det här var raka motsatsen.
Det här var hela havet stormar.

Det fanns omständigheter som indikerade att det här kunde bli en händelserik match. På matchdagen kom beskedet att Arsenal saknade båda sina ordinarie mittbackar Laurent Koscielny (ryggont) och Per Mertesacker (sjuk). En vikarierande mittback kan man klara, men två är jobbigt att bära.
Det hade bara gått ett par minuter när Christian Benteke hittade korridoren mellan Gabriel och vänsterbacken Nacho Monreal och löpte sig fri. Coutinho fick passningen med avslutade i ribbans underkant. Några minuter senare hade Arsenal ett regelrätt Aaron Ramsey-mål avvinkat för offside (efter en magnifik Santi Cazorla-macka). Liverpool har sannerligen haft flyt med avgörande domslut inledningsvis i ligan eftersom segermålet mot Bournemouth förra omgången borde ha vinkats av för offside.

Arsenals mittförsvar spelade huvudrollen i första halvlek. Ersättarna Calum Chambers och Gabriel var inte synkade för fem öre. Jobbigast hade Chambers som svarade för en första halvlek som fick oss att dra paralleller till Igors Stepanovs och Pascal Cygan. Jag tappade räkningen på alla enkla misstag och felpassningar som Chambers svarade för. Vid ett tillfälle räddades han av en världsklassbrytning av Francis Coquelin.
Liverpool hade så många chanser i första halvlek att man borde ha gjort ett par, tre mål. Petr Cech svarade för säsongens räddning hittills när han rånade Christian Benteke på ett givet mål. Coutinho prickade virket igen innan halvleken var över.
Hemmalagets spel var en tickande bomb, så darrigt och taffligt agerade mans stundtals. Liverpool var positivt. Utan Jordan Henderson och med Lucas Leiva som sopkvast kunde James Milner bli mer dynamisk i sitt tvåvägsspel. Offensiven med Benteke och Coutinho i spetsen såg lovande ut.

I andra halvlek var Arsenal bättre. Calum Chambers, som hade blivit utbytt om det bara funnits ett mittbacksalternativ på bänken (men då hade han ju i för sig inte startat), skärpte till sig. Arsenal flyttade bollen snabbare och tryckte ned Liverpool, som aldrig har haft ett så lågt bollinnehav (34 procent) i en ligamatch under Brendan Rodgers. Alexis Sanchez prickade stolpen, Olivier Giroud brände en jättemöjlighet när han oförklarligt drabbades av ”plötslig bakvikt” och Arsenal hade en rad andra lägen.
Sammanlagt hade lagen 34 avslut. 34!
Det här borde ha slutat 4–4, men det blev 0–0 och det fanns positiva aspekter att ta med sig för båda tränarna.
Arsène Wenger fick se Petr Cech briljera och tjecken lär ha återvunnit självförtroendet efter den skakiga inledningen, dessutom var Francis Coquelin effektiv efter sin svajiga insats borta mot Crystal Palace.
Brendan Rodgers tog en viktig pinne på Emirates och försvaret med Martin Skrtel och Dejan Lovren höll emot igen. Dessutom fick han chansen att skicka in unge debutanten Jordan Rossiter från bänken sista kvarten när Lucas tröttnade.
Det här var Liverpools bästa insats för säsongen, den enda matchen man hittills inte vunnit.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB