Startsida / Inlägg

Så lyfte Pedro Chelsea – direkt

av Kalle Karlsson

Anpassningstid? Nej, knappast. Pedro klev rakt in i startelvan för Chelsea och var planens lirare.
Det hade bara gått några dagar sedan han poserade i Chelseatröjan framför kamerorna. Pedro Rodriguez var bara en bifigur i Barcelona, men han behövde inte många minuter på sig i England för att visa att han kommer att ta större plats på den här scenen.
Efter drygt två minuter hade han blivit tacklad av Chris Brunt, den typen av ”Welcome to the NHL-välkomnande” som jag minns att Cristiano Ronaldo också fick vid sin första bolltouch i Premier League.
Likt Ronaldo reste sig Pedro, och likt Ronaldo visade han ganska fort att det fysiska spelet inte kommer att hålla honom tillbaka.
Pedro gjorde 1–0 lite turligt, ett skott som ändrade riktning via West Bromwich-ben, och han passade (?) fram till Diego Costa som styrde in 2–0 tio minuter senare. Men det var inte bara hans mål och assist som antydde att det kan här bli riktigt bra. Det var sättet han tog sig an uppgiften på. Grundtekniken, de snabba fötterna som han verkligen inte verkar ha lämnat kvar i Katalonien. Att vara bänkspelare i Barcelona behöver inte nödvändigtvis betyda att du inte är en toppspelare. Arsenalfansen, som fick uppleva Alexis Sanchez ifjol, kan berätta mer om det.
– Det finns alltid ett frågetecken för hur många toppspelare finns det inte som kommer till England och inte presterar direkt, sa José Mourinho efteråt.
– Och sedan undrar folk om han är den rätta spelaren, om han kan anpassa sig, om han var ett bra eller dåligt köp. Det finns exempel från vår klubb, och många från andra klubbar, men jag förväntade mig detta. Det var en mycket bra insats.

Nu finns det ju givetvis exempel på spelare som levererat omgående i Premier League för att sedan tyna bort och tappa allt. Angel Di María är väl det bästa exemplet.
Det som Chelseafansen kan ha i åtanke är att Pedro framför allt är en laglojal spelare som arbetar hårt i båda riktningarna. Om poängproduktionen avstannar kommer han ändå bidra med sitt tvåvägsspel. Dessutom har vi det jag vidrörde inför helgen, det faktum att han bidrar med andra egenskaper, mer löpningar, mer djupled, än lagkamraterna.
Som Cesc Fàbregas konstaterade:
– Jag visste att han skulle göra avtryck direkt. Han blev något som vi inte tidigare hade i vårt lag. Han är en spelare som kan gå in bakom försvarare, han kan utmana en mot en. Han har förmågan att dra isär motståndarlag.

***
Läs mer:
21 aug: ”Så kan Pedro lyfta Chelsea”.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB