Startsida / Inlägg

Säsongens 15 bästa värvningar i Premier League

av Kalle Karlsson

Sällan har en deadline day varit så händelsefattig. Men nu när transferfönstret klappat igen så kan vi summera det som hänt under sommaren.
Här är den årliga profetian över säsongens bästa värvningar i Premier League.

När jag gjorde såna här listor tidigare år var ambitionen att hitta fynd, det vill säga värvningar som var prisvärda.
Nu verkar inte Premier Leagues klubbar bry sig överdrivet mycket om vad spelare kostar. Manchester United betalade ju runt en halv miljard kronor för en 19-åring från Monaco, en 19-åring som den breda massan knappt hört talas om. Så hur mycket ska vi egentligen väga in priset? Det där är en avvägning som är komplicerad.
Jag har försökt och kommit fram till denna lista.

Kriterier:
* Jag bedömer endast vad spelaren kommer prestera den här säsongen – inte framtida potential. Jeff Reine-Adelaïde är säkerligen en bra värvning, men min gissning är att hans speltid kommer att vara begränsad denna säsong. För att ta ett konkret exempel.

* Endast permanenta övergångar övervägs, ej lån.

Säsongens 15 bästa värvningar i Premier League

15) James Milner, Liverpool, free transfer
Mittfältare, 29 år
Från Manchester City
Kommentar: Han har inte glittrat hittills, men grejen med Milner är ju att han sällan gör det. Över 38 omgångar tror jag dock att han kommer att vara oerhört värdefull för Liverpool.

14) Robert Huth, Leicester, 4,20 miljoner euro
Försvarare, 30 år
Från Stoke
Kommentar: Huth lånades förra säsongen och var en stor orsak till att Leicester grejade kontraktet. Han drog visserligen på sig ett rött kort förra omgången, men jag tror att han återigen kommer att göra stor nytta för Leicester.

13) Memphis Depay, Manchester United, 27,5 miljoner euro
Yttermittfältare, 21 år
Från PSV Eindhoven
Kommentar: En potentiell superstar i framtiden. Memphis har varit sisådär i ligaspelet, men hans klassmål i Champions League-kvalet underströk hans kvaliteter.

12) Nathaniel Clyne, Liverpool, 17,7 miljoner euro
Försvarare, 24 år
Från Southampton
Kommentar: Den här värvningen kändes helrätt från början. Clyne har ryktats intressera i princip alla storklubbar i England och Liverpool fick engelsmannen till ett relativt bra pris. Har inlett säsongen lovande.

11) Kevin De Bruyne, Manchester City, 74 miljoner euro
Offensiv mittfältare, 24 år
Från Wolfsburg
Kommentar: Prislappen är förstås skyhög, men Manchester City har lagt beslag på Bundesligas bästa spelare ifjol och en spelare som sänker medelåldern i truppen. Anledningen att De Bruyne inte hamnar högre upp är att jag inte ser behovet av hans egenskaper som enormt då David Silva fungerat så bra som tia.

10) Angelo Ogbonna, West Ham, 11 miljoner euro
Försvarare, 27 år
Från Juventus
Kommentar: West Ham var kanske inte i jättebehov av en ny mittförsvarare, men när man fick chansen att hugga Ogbonna från Juventus – ett av Europas mest försvarsstarka lag – var det en chans för bra för att missa. Duellstark och resolut.

9) Bastian Schweinsteiger, Manchester United, 9 miljoner euro
Mittfältare, 30 år
Från Bayern München
Kommentar: Prislappen visade sig vara blygsam och min spådom är att Schweinsteiger kommer att tugga igång snart. Besitter ovärderlig rutin och vinnarmentalitet. Tysken var inte i matchform när säsongen startade, men jag tycker redan att han bidrar med lugn i det korta spelet.

8) Joleon Lescott, Aston Villa, 1,4 miljoner euro
Försvarare, 33 år
Från West Bromwich
Kommentar: Det här är en chansning av mig. Lescott var lysande i West Bromwich förra säsongen (valdes av fansen till årets spelare) och jag förstår inte riktigt varför Tony Pulis släppte honom. Okej för att insatsen i premiären var svag, men jag tror Villa kommer att vara vinnaren i den här affären. Tim Sherwood behövde en befälhavare där bak eftersom Ron Vlaar fortfarande är kontraktslös och inte verkar vara superangelägen på att skriva på för en ny klubb.

7) Dimitri Payet, West Ham, 15 miljoner euro
Offensiv mittfältare, 28 år
Från Marseille
Kommentar: Payet är en före detta supertalang som alltid producerar poäng. I ett defensivt starkt Hammers kommer hans kreativa kraft att vara guld värd.

6) Pedro, Chelsea, 27 miljoner euro
Anfallare, 28 år
Från Barcelona
Kommentar: Att vara bänkspelare i Barcelona behöver inte betyda att man inte är en bra fotbollsspelare. Pedro anlände till Premier League och José Mourinho fick direkt en målskytt och nyttig tvåvägsspelare.

5) Toby Alderweireld, Tottenham, 16 miljoner euro
Försvarare, 26 år
Från Atlético Madrid
Kommentar: Tottenhams försvar har inte riktigt övertygat mig genom åren och de tycks alltid drabbas av någon skadekris som förvärrar läget ytterligare. Alderweireld var en smart värvning för vettiga pengar. Har börjat säsongen starkt.

4) Yohan Cabaye, Crystal Palace, 13,9 miljoner euro
Mittfältare, 29 år
Från Paris SG
Kommentar: Att Crystal Palace skulle lägga beslag på en klasspelare som Cabaye var det nog inte många som trodde. Ger en dimension till Palace som laget inte har haft tidigare.

3) Raheem Sterling, Manchester City, 62,5 miljoner euro
Anfallare, 20 år
Från Liverpool
Kommentar: När han köptes i somras ansågs prislappen var alldeles för hög. Men sedan har vi sett några andra affärer genomföras och då framstår priset på Sterling som… okej. Manchester City har fått en engelsman, nog så viktigt, men de har framför allt fått en spelare som bidrar med fart till ett lag som varit i stort behov av just den egenskapen. Därför kan Sterling vara tungan på vågen i en titeljakt.

2) André Ayew, Swansea, free transfer
Yttermittfältare, 25 år
Från Marseille
Kommentar: André, den bästa av bröderna Ayew, har blivit kvar i Ligue 1 år efter år, trots ideliga rykten om intresse från storklubbar. I somras när han var gratis högg Swansea – av alla klubbar – och starten i England har varit stor succé.

1) Petr Cech, Arsenal, 14 miljoner euro
Målvakt, 33 år
Från Chelsea
Kommentar: Visst, starten var inte så lyckad, men nu har Petr Cech blivit varm i kläderna och jag står fast vid det jag sa inför ligastarten: Det här är sommarens värvning i Premier League.

* Transfersummor är hämtade från transfermarkt.de.

***
Vilka ser du som säsongens bästa värvningar i Premier League?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB