Startsida / Inlägg

Taktiska detaljer från helgen

av Kalle Karlsson

I taktiska detaljer från helgen tittar jag närmare på Watfords försvarsstrategi mot Manchester City.

Deadline day tog allt fokus i början av veckan, men nu är fönstret stängt och då kan vi blicka tillbaka på helgens omgång.
Jag fastnade för Watfords udda försvarsstrategi mot Manchester City.
Quique Sanchez Flores är en välmeriterad tränare som basat över både Sergio Agüero i Atlético Madrid och David Silva i Valencia. Han hade sin matchplan klar över hur han skulle stänga ytorna för dessa herrar i mötet på Etihad i lördags. Sett till första halvlek lyckades han tämligen bra, Watford höll 0–0 till paus.
Så här gjorde han:
Istället för att köra 4-2-3-1 med Jurado på vänsterkanten och Odion Ighalo som ”shadow striker” bakom Troy Deeney, valde han en helt annan modell i defensiven. I försvarsspelet sjönk Watford ned i ett lågt 4-4-2, men anfallarnas uppgift var då att täcka kanterna. De defensiva mittfältarna Etienne Capoué och Valon Behrami var sällan mer än tio meter framför sina mittbackar, för att minska ytorna för David Silva. Ni ser det på bilden nedan.

Watford1Odion Ighalo (inringad närmast) hade ansvar för vänsterkanten mot Bacary Sagna medan Troy Deeney (längst bort) hade ansvar för högerkanten och att ge understöd till Allan Nyom. Förstapressen kom istället från (den defensivt begränsade) Jurado och Almen Abdi (de båda står i mittcirkeln).

Att anfallare faller ut i defensiva kantpositioner har man sett tidigare, inte minst i ett 5-3-2 som var på tapeten i senaste VM-turneringen, men jag kan inte minnas att jag sett det i den här formen i något som framstår som 4-4-2.
Å andra sidan är det sällan man ser en så defensiv matchplan från något lag. Watford lät helt enkelt Citys mittbackar ha bollen ostört och ambitionen var bara att täcka ytor på egen planhalva. Det här fungerade utmärkt och Troy Deeney skötte sin uppgift helhjärtat. Ofta hamnade han så långt ned att han framstod som en höger wing-back.
När Watford väl fick bollen under kontroll på rättvända spelare var Deeneys uppgift att sprinta fram och hota i djupled. Ni ser det på bilden nedan.

Watford2Troy Deeney försöker överraska och hota i djupled.

Watford lyckades inte skapa så många målchanser i första halvlek i ”open play” men deras syfte var att hålla tätt bakåt och så långt fungerade taktiken.

I andra halvlek gjorde Manuel Pellegrini ett smart drag, han tog ut Jesús Navas och satte in Samir Nasri. David Silva flyttades ut till högerkanten (en fingervisning om att han kanske hamnar där när Kevin De Bruyne ska in i elvan). City gjorde 1–0 direkt i inledningen av andra halvlek genom Raheem Sterling och efter det var det en rätt ensidig affär.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Elin Wieslander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB