Startsida / Inlägg

Mahrez – ligans hetaste spelare

av Kalle Karlsson

Sagan fortsätter. I andra halvlek igår såg det ut som Leicester skulle gå på sin första nit i årets Premier League. Aston Villa hade chockat det formstarka hemmalaget och ledde med 2–0 sedan Jack Grealish vridit in det första målet med en fin höger och Carles Gil curlat in det andra med en ännu mer svårbemästrad vänster.
Men Leicester surfar fram på en framgångsvåg just nu och då är ingenting omöjligt, inget underläge för jobbigt att vända på.
Ritchie De Laet styrde in 1–2 (domaren Mike Dean tog hjälp av målkameran, tveksamt om den bollen dömts in annars) och sedan var det bara en tidsfråga innan kvitteringen skulle komma.
Jamie Vardy har inlett säsongen strålande. Ni minns säkert hur han charmade oss förra hösten, framför allt i 5–3-segern över Manchester United. Sedan hade han en tyngre period och var inte helt ordinarie som striker under hösten/vintern när spelet hackade. Nu har han kommit in i säsongen med ny entusiasm och engelsmannen är en sådan energispelare som kanaliserar energin från läktarna, den typen som fansen älskar.

Spelaren som står i centrum är dock en annan offensiv pjäs. Riyad Mahrez värvades till Leicester i januari 2014. Så sent som säsongen 2013/14 spelade den nu 24-årige Mahrez i franska andraligan för Le Havre. Algeriet var en trevlig bekantskap i VM förra sommaren. Mahrez spelade bara en av matcherna, den mot Belgien.
Under debutåret i Premier League visade han lovande tendenser. Det fanns matcher då han verkligen gjorde avtryck, men också tillfällen då han föll bort i matcherna.
I inledningen av den här säsongen har Riyad Mahrez glänst i match efter match. Han var nominerad till priset som månadens spelare i augusti och även om han fick se sig slagen av André Ayew den gången har han ett case på gång för att övervägas även denna månad.
Mahrez var briljant igår för Leicester. Efteråt var han självkritisk och påpekade att han tappade bollen vid Aston Villas 0–2-mål, och det må så vara, men minnet av den här matchen blir hans sätt att ständigt skapa oro i motståndarförsvaret. 24-åringen från Sarcelles i Frankrike är inte vindsnabb, men han har sådan elegans och kroppskontroll i förflyttningarna att knappt går att få stopp på. Killen är hal som en ål och en skottfint igår fick tre Villa-spelare att kasta sig hejdlöst (förgäves förstås).
Passningen vid det avgörande målet innickat av Nathan Dyer var läcker, men jag gillade ännu mer sättet han skapade 2–2-målet på. Mahrez tog bollen, vandrade förbi ett par Aston Villa-spelare och lade fram bollen till Daniel Drinkwater som serverade Vardy. Det – att skapa mål från ”ingenting” även om det inte alltid syns i statistiken via mål och assist – kännetecknar stora spelare.
Riyad Mahrez är ligans just nu hetaste spelare och det blir intressant att se vart hans karriär tar vägen nu. Fortsätter den uppåt eller är det en tillfällig formtopp?
I augusti skrev han under ett nytt fyraårskontrakt med Leicester så den klubb som vill köpa den flyfotade yttermittfältaren kommer att få hosta upp rejält i dagens marknad.
När det gäller Leicesters succé så är min gissning fortfarande, trots superstarten, att laget kommer komma ned på jorden, förr eller senare. Jag var inte alls imponerad av det jag såg i hemmamötet med Tottenham (1–1) och det vore förvånande om laget fortsätter att undvika nederlag. Det var nära mot Spurs, det var nära mot Bournemouth då Vardy kvitterade på straff i 86:e minuten, det var nära igår.
Tills vidare njuter vi av en underdog som flyger fram och överraskar positivt och av en Riyad Mahrez som vinner fler och fler beundrare.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB