Startsida / Inlägg

Det finns mycket att gilla med Klopp to The Kop

av Kalle Karlsson

Jürgen Klopp är på väg att ta över Liverpool FC.
Det är så häftigt och att 48-åringen tar sig an utmaningen säger en hel del om honom.

Sedan Brendan Rodgers fick sparken i söndags har det spekulerats vilt i vilka namn som kan ta över.
Drömnamnen Carlo Ancelotti och Jürgen Klopp framstod som drömnamnen och för många, inklusive mig, var det med betoning på drömmar.
Carlo Ancelotti vill vara ledig ett år och väntar kanske på ett annat uppdrag, men Jürgen Klopp-spåret har gått från dröm till verklighet.

Varför jag inte trodde att ”Klopp to The Kop” var realistiskt för bara ett par månader sedan?
Vi har ju vant oss vid att fotbollsvärlden är en hierarkisk plats. Spelare – och tränare – vill tjäna så mycket pengar som möjligt och spela för så stora klubbar som möjligt. Det är inget konstigt i sig, så resonerar ju människor på rätt många andra områden i samhället också, men någonstans har de ”mjuka värdena” gått förlorade.
Efter supersuccén i Dortmund blev Jürgen Klopp ett av världens hetaste tränarnamn. Alla ville ha honom. Hans sistaår i Dortmund gör möjligt att någon av de allra största (läs Real Madrid hade tvekat), men hans status är bibehållen. Om Jürgen Klopp flaggat för att han varit ute på marknaden hade han kunnat välja och vraka bland erbjudandena.
Och då ska man veta att många större klubbar kan stå inför ett tränarskifte närmaste året: Chelsea, Manchester City, Manchester United, Bayern München, Real Madrid (who knows), möjligen även Arsenal.
Liverpool är en gigantisk klubb med en fantastisk historia – finare än många av ovannämnda jättar – men de är en klubb på dekis. Det missade Champions League-spelet i våras är en sak. Vad värre är att de två år i rad fått släppa sina bästa spelare. När man hamnar i den sortens onda cirkel är det svårt att ta sig ur den. Spelare lämnar, laget blir sämre, man har ännu mindre chans att vinna titlar och erövra Champions League-biljetter – vilket gör det ännu svårare att locka spelare.

Topptränare har en tendens att vilja komma till dukade bord. De vet att det inte är möjligt att göra guld av gråsten och har man renommé får man ofta de attraktiva uppdragen: Stor klubb, bra material, stor värvningsbudget.
Jag är så innerligt glad att Jürgen Klopp i detta läge visar att man kan välja en annan väg.
Nu är ju inte affären klar, det ska betonas, men så samstämmiga uppgifter pekar på att han blir det närmaste dygnet. Och när han väl presenteras så har han gått emot strömmen.
Jürgen Klopp till Liverpool är ett romantiskt val.

Jürgen Klopp kom till Dortmund från Mainz 2008. Då hade han gjort sig ett namn i Mainz där han gick direkt från spelarkarriären till att bli tränare. Ett namn för tyskarna blev han egentligen främst som tv-expert under Confederations Cup 2005 och senare under VM 2006 då han med lättsamhet och träffsäkerhet levererade analyser från studion.
Utmaningen i Dortmund var diger. Klubben hade drabbats av ekonomiska bekymmer och framgångarna i slutet av 90-talet kändes avlägsna. Det handlade om att bygga från grunden.
Jürgen Klopp trivdes med uppdraget. Han gillade klubbens arbetarklass-stämpel. Han använde den som ett verktyg i sitt bygge. Han visste att energin från läktarna fanns där. Nu behövde han ge dem ett lag och ett spel som de skulle backa.
Klopps high pressing-filosofi och Westfalenstadions branta ståplats blev en ”match in heaven”.
För att lyckas med detta insåg Klopp vad han behövde göra. Han gjorde sig av med några av de äldre spelarna och satsade på ungt och nytt. Han hade förstås en del tur att den unika 88-generationen var på gång upp genom de egna leden. Utan Mats Hummels, Kevin Grosskreuts & Co hade hans planer varit ogenomförbara. Men Klopp fick ut maximalt av spelarmaterialet.
Han var en fantastisk motivator och fick de unga spelarna att inte se några begränsningar. De var beredda att springa genom väggar för sin tränare och Gegenpressing blev ett begrepp i hela fotbolls-Europa.
Han har fått kritik för att han är ”begränsad taktiskt”, men det ger jag inte mycket för. Ingen tränare har allt och det viktiga är att man omger sig med rätt folk. Klopp tar med sig assistenterna Peter Krawietz och Zeljko Buvac och de hade kompetens nog att skapa underverk med Dortmund.
Det Jürgen Klopp gjorde i BvB var fantastiskt. Under de åren var Dortmund exemplet i Europa som visade att det gick att konkurrera trots begränsad budget. Det är därför jag anser att han är som klippt och skuren för uppdraget i Liverpool.

Projektet i Liverpool liknar det han ställdes inför i Dortmund. Liverpool är också en slumrande jätte. De upplever också en identitetskris och måste välja väg. I det läget är det svårt att nå framgångar om man gör det alla andra gör fast med mindre pengar. Liverpool har ligans femte högsta lönebudget och bör därför sluta femma enligt logiken.
Liverpool måste vara smartare och bättre än sina topp 4-konkurrenter för att lyckas. De var man när man knöt till sig Luis Suárez, Raheem Sterling, Daniel Sturridge och Coutinho – och då kunde man också utmana om en ligatitel.
Nu har man kört fast och behöver göra något nytt. Jürgen Klopp är mannen för uppdraget.
Han har lyft en klubb i kris till toppen förut och han har gjort det för att han är otroligt skicklig på man-management, för att han är en inspiratör som kan få spelare att överträffa sig själva. Det kommer att behövas på Anfield, för truppen är inte utan svagheter.
Liverpool behöver en identitet och jag skulle älska om Klopp tog med sin ”Pressing-Machine” till Premier League.
Det kan ta tid innan han får ordning på skutan, det är svårt att lägga om ett spel och en spelidé på kort tid, men jag ser redan nu spelare som skulle passa bra i den spelidén: Jordan Henderson, James Milner, Coutinho, Daniel Sturridge, för att ta några exempel.

Jürgen Klopp lyfts redan fram som frälsare av Liverpoolfansen. Det är förståeligt. Fans till alla klubbar har önskat sig Klopp i julklapp. Nu är det Liverpool som verkar få hans eftertraktade namnteckning. Och det var ett tag sedan de såg några ljusglimtar på The Kop.
Jürgen Klopp kommer tala till supportrarna på ett sätt som är mer trovärdigt än ”Deluded Brendan”. Klopp är begåvad, humoristisk och en varm personlighet. Hans Stimorol-leende kan och har fått omgivningen att smälta. Det är svårt att inte gilla honom.
Hans entré i Premier League kommer lyfta hela ligan.
Om han lyfter Liverpool?
Det beror på vad man menar med ett ”lyft”. Han kommer garanterat att ingjuta nytt mod och energi i klubben, spelarna får en nytändning och bara av det kommer laget att lyfta sig.
Om han lyckas bygga om laget och lyfta dem till en Champions League-plats innan utgången av nästa säsong, 2016/17, återstår att se. Det är en tuff utmaning. Liverpool spelar ”catch-up” och det har redan börjat ryktas om intresse från La Liga för Coutinho.
Jürgen Klopp kan hamna i en situation där han tappar sina bästa spelare, precis som han gjorde i Dortmund. Och då lyckades han till slut inte hålla dem kvar i toppen.
Det finns så mycket att beundra i hans val om han väljer Liverpool.
Uppgiften är inte enkel, sannerligen inte, men jag kan inte se någon annan som varit bättre lämpad som Brendan Rodgers efterträdare.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB