Startsida / Inlägg

Så kan Klopp förändra Liverpool

av Kalle Karlsson

Jürgen Klopp har redan vunnit över Liverpoolfansen med sin charm och spelarna med sin meritlista.
Vad kan han göra för att lyfta laget i tabellen?
Så här kan taktiken förändras med Jürgen Klopp vid rodret.

När Brendan Rodgers tog över Liverpool för 3,5 år sedan anlände han med en vision och ett 180-sidigt kompendium som beskrev hur klubben skulle erövra England. Under nordirländarens debutsäsong såg vi konturerna av den filosofin, men resultaten uteblev. Den efterföljande säsongen släppte Brendan Rodgers på sina ideal om bollinnehav. Liverpool blev ett kontringsbaserat lag som sprang sönder sina motståndare och tog sånär ligatiteln.
Under det tredje året, utan Luis Suárez spetskvalitet, blev laget identitetslöst och det var svårt att sätta fingret på vad Liverpool egentligen ville åstadkomma med sitt spel. Inte minst eftersom Brendan Rodgers tenderade att hatta mellan spelsystem från vecka till vecka. Ibland kunde det ge en effekt – som förra hösten då hans 3-4-3 gav ett lyft – andra gånger blev det kontraproduktivt.

Jürgen Klopps Dortmund var allt annat än identitetslöst. Under sina sju år i klubben gick Klopp i bräschen för den tyska fartfotbollen; intensiv press kombinerat med snabba omställningar.
Dortmund var alla hipsters favoritlag, men de blev det av en anledning. BvB var underhållande att se, en antites till den kontrollerande possession-fotbollen. Jürgen Klopp beskrev det bäst själv när han kommenterade Arsène Wengers Arsenal. Visst, han gillade vad han såg, han uppskattade kvaliteten hos spelarna, men spelet var mer som ”ljuv musik”. Själv föredrog han ”heavy metal”.

Många förknippar Dortmund med hög press i likhet med Barcelona, men det är inte hela sanningen. Dortmund pressade inte så högt som vissa påstod, de jobbade snarare med ”triggers” och pressade i specifika moment (felvänd spelare, dålig förstatouch och så vidare). När de väl började jaga framstod de som en bisvärm som var nästintill omöjlig att passera utan att skicka i väg en chanspassning. Det tog ett antal år för motståndarna att komma underfund med hur man skulle göra. Pep Guardiola lyckades i ett möte med Bayern München genom att helt frångå sin kortpassningsfilosofi och istället spela längre bollar förbi Dortmunds förstapress.

Vid det laget hade Jürgen Klopp redan vunnit två Bundesligatitlar och tagit sitt Dortmund till Champions League-final. Ingen kan snacka bort hans framgångar som ”tur” eller ”slump”. Han tog över en klubb på dekis, gav dem ett skräddarsytt spelsätt, lyfte fram unga spelare och nådde oanade resultat.
Uppdraget i Liverpool påminner om det i Dortmund. Det intressanta är om Klopp anammar samma tillvägagångssätt. Jürgen Klopp har sin idé om hur fotboll bör spelas och jag har svårt att se att han skulle byta livsåskådning bara för att han byter land.
Liverpool har enligt mig ett sämre spelarmaterial än Chelsea, Manchester City, Arsenal och Manchester United. De har ligans femte högsta lönebudget. Deras plats i hierarkin är alltså rimlig utifrån förutsättningarna. För att förändra den situationen krävs att klubben arbetar på ett annat sätt och smartare än sina konkurrenter. Jürgen Klopp var innovatören som hittade sin egen väg och lyckades utmana Bayern Münchens hegemoni i Bundesliga. Jag skulle älska att se honom göra samma sak i Liverpool, det vill säga importera Gegenpressing till Premier League. Det skulle innebära att Liverpool utgår från ett lågt försvarsspel när motståndarna har bollen under kontroll, men vid varje bolltapp använder direkt återerövring.
Utifrån Liverpools spelare och nuvarande status ser jag det som ett spännande vägval. Att göra samma sak som konkurrenterna – med sämre spelarmaterial – låter inte som ett framgångsrecept.

Så vad har Jürgen Klopp att jobba med i ”nya Liverpool”? Om Klopp överför sitt Dortmund på sitt nya lag kommer han formera ett 4-2-3-1. Hans Dortmund framstod i försvarsarbetet ofta som ett rakt 4-4-2, men i uppbyggnadsspelet droppade ofta ”tian”, Shinji Kagawa, ned vilket gjorde att många beskrev det som 4-2-3-1.
Klopp har mig veterligen inte testat trebackslinje under sin tid i Dortmund. Så Brendan-experimenten och hattande av olika uppställningar lär utebli. Det blir fyrbackslinje i Liverpool framöver, var så säkra.
I Dortmunds försvar byggde Jürgen Klopp sitt lag på två nickstarka mittbackar, Neven Subotic och Mats Hummels, där den sistnämnde hade kombinationen av huvudspel och rörlighet. På ytterbackarna fanns Lukasz Piszczek och Marcel Schmelzer, där Piszczek använde sitt tvåväggsspel och Schmelzer sin bolltrygghet och sina inlägg.
Här kan man se liknande ytterbacksalternativ i Liverpool i Nathaniel Clyne och Alberto Moreno. Clyne är en tvåvägsspelare, Moreno är bolltrygg. På mittbackssidan har Dejan Lovren floppat rejält sedan flytten från Southampton. Men kroaten gjorde sitt livs säsong med en högre försvarslinje under Mauricio Pochettino i Saints. Martin Skrtel och Mamadou Sakho passar bättre i lägre försvar som får stå still och nicka undan bollar. Fansfavoriten Sakho är bättre än Lovren, men han kan bli bekväm falla för djupt. Jag utgår från att Jürgen Klopp kommer att leta efter en rörlig, högerfotad mittback redan i januari.

På mittfältet minns vi Nuri Sahin och Sven Bender från Dortmund. Klopps spelidé kräver löpstarka spelare och Sven Bender var box-to-box-mittfältaren som ofta avverkade flest löpmeter i Bundesliga. Han skulle kunna liknas vid en James Milner. Jordan Hendersons främsta egenskap är hans löpstyrka, därför tror jag att han kommer att passa utmärkt i Klopps filosofi. Jag gissar att Milner-Henderson blir förstavalet centralt, även om dessa spelare inte övertygat hittills när de spelat tillsammans. Men det var i ett annat system, med ett annat tänk. I en high pressing-filosofi blir deras uppdrag och ansvar ett annat. Lucas Leiva, som i höst gett stabilitet och defensivt tänk, är inte rörlig nog att klara Klopps bolljagande. Emre Can finns som alternativ medan Joe Allen blir användbar i skeden då man vill kontrollera bollinnehavet.

Offensiven är mest intressant att fundera kring. Jürgen Klopps anfallsidé bygger på snabba omställningar och direkt återerövning. För det krävs löpstyrka i presspelet och snabbhet i djupledslöpningar. Marco Reus handplockades från Mönchengladbach eftersom han var en av Europas bästa kontringsspelare.
Innan Reus anlände använde Jürgen Klopp Jakub Blaszczykowski och Kevin Grosskreuts på kanterna, två extremt löpstarka spelare. I nummer tio-positionen utvecklades Shinji Kagawa till en nyckelspelare efter flytten från Cerezo Osaka. Jürgen Klopp har en naturlig tia i Liverpool i Philippe Coutinho, men kantrollerna är lite oklara. Firmino passar egentligen bäst för tio-rollen, men kan få ta klivet ut på kanten. Jag var inte övertygad om brassens storhet, men Jürgen Klopp har varit en beundrade sedan tiden i Bundesliga och det kan indikera att Firmino får en viktigare roll framöver. Adam Lallana är ett alternativ på kanterna och han är van vid hög press från tiden i Southampton. Jag tror samtidigt att Jordon Ibe är den spelaren som kan få ett rejält lyft av ett tränarskifte. Dels stagnerade Ibe i sin utveckling under hösten, dels brukar Klopp lyfta unga spelare. I Dortmund fick han ett gäng formbara talanger att springa genom väggar och om Ibe utför sin arbetsbeskrivning kan han på sikt ta hand om högerkanten. Bortglömde Lazar Markovic, utlånad till Fenerbahçe, är en annan som skulle kunna trivas i Klopps spelsätt.

Längst fram har Jürgen Klopp två strikers med olika egenskaper. Christian Benteke är en stark targetspelare medan Daniel Sturridge är en djupledslöpare med avslut i toppklass. Jürgen Klopp har, som Michael Cox noterar i The Guardian, inte spelat med två strikers någon gång under tiden i Dortmund. Det talar emot att han skulle använda tvåmannaanfall i sin nya klubb. Daniel Sturridge är inte samma spelare när han utgår från kanten och kommer längre från avslutssituationer. Här finns ett möjligt problem då en av dessa anfallare riskerar att hamna på bänken.

MÖJLIGA UPPSTÄLLNINGAR

4-2-3-1

Kloppuppst5Utgångsuppställning. Jürgen Klopp formerade ett 4-2-3-1 i Dortmund och det offensiva spelarmaterialet i Liverpool skulle passa för den uppställningen. Frågetecken för mittbackarna Sakho och Skrtel hur de anpassar sig till ett högre presspel.

4-3-3

Kloppuppst2För att få in både Benteke och Sturridge i ett 4-2-3-1 krävs att den sistnämnde accepterar en kantroll.

4-2-1-3

Kloppuppst3Bara en gradskillnad jämfört med 4-2-3-1. Yttrarna får högre positioner, vilket skulle gynna Daniel Sturridge.

4-2-2-2

Kloppuppst4Jürgen Klopp har inte använt two-striker-system i Dortmund. 4-2-2-2 med Firmino och Coutinho i indragna kantroller skulle kunna öppna för Benteke och Sturridge som anfallspar.

DESSA SPELARE KAN FÅ ETT LYFT
Om vi bortser från att alla spelare kommer få ett lyft nu när en ny röst kommer in och skakar liv i gruppen – här är några spelare som jag anser kan lyfta under Jürgen Klopp.

> Jordan Henderson: Passar i ett högintensivt spel, och avverkar många löpmeter. Jürgen Klopp borde älska Henderson.
> Jordon Ibe: Jürgen Klopps spelidé passar bäst med unga spelare och jag tror att Ibe, som stagnerat under hösten, kan lyfta om han rättar in sig i ledet och gör det tränaren kräver av honom.
> Roberto Firmino: Har startat trögt i Premier League, men Klopp var ett fan av brassen i Bundesliga och kanske kan hitta en bättre roll till honom.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB