Startsida / Inlägg

Alli – Tottenhams nye storspelare

av Kalle Karlsson

För drygt ett år sedan var han okänd för den breda publiken. På fem månader har han gått från League One till engelska landslaget och spås nu bli Englands nästa stora mittfältare.
Dele Alli, 19, är ingen vanlig fotbollstalang.

När transferfönstret slog igen i början av september var Tottenhams supportrar mer tillfreds än vanligt. Visserligen lyckades man inte säkra köpet av Saido Berahino, men den besvikelsen lättades när man fick in Heung-Min Son och Clinton N’Jie.
Framför allt var det första sommaren på länge som klubben inte förlorade någon bärande spelare. Tränaren Mauricio Pochettino hade ju något spännande på gång förra säsongen med sin satsning på unga, egna spelare. Istället för att bygga om sandslottet skulle han denna gång få bygga vidare; ta nästa steg som Spurs så sällan fått tid och utrymme att göra.
Med några månaders ”facit” över sommarens handel framstår Tottenhams transferfönstret som lyckat. Vid sidan av Heung-Min Son fick man in den nödvändiga mittbacksförstärkningen i Toby Alderweireld. Samtidigt skeppade i väg en massa överflödiga spelare: Paulinho, Emmanuel Adebayor, Roberto Soldado, Lewis Holtby, Bongani Khumalo, Etienne Capoué, Younès Kaboul, Vlad Chiriches, Aaron Lennon
Alderweireld har varit en stor förstärkning och en av ligans bästa mittbackar i höst. Ändå är det ett annat tillskott som är namnet på allas läppar.

Dele Alli, eller Bamidele Jermaine Alli som han egentligen heter, anslöt till Tottenham i somras. Han köptes i januarifönstret i början av året, men lånades tillbaka till MK Dons. Köpesumman på 5 miljoner pund (plus bonusrelaterade belopp) kan visa sig vara de bäst investerade slantarna som Daniel Levy lagt ut.
Dele Alli har nämligen visat sig vara något utöver det vanliga.
När säsongen startade satt han på bänken i premiären borta mot Manchester United. Det blev ett kortare inhopp i förlustmatchen (0–1). I andra omgången fick han in hoppa in hemma mot Stoke (2–2). Sedan kom vändningen. Bortamatchen mot Leicester var mållös när Alli hoppade in från bänken och forcerade in 0–1 i den 81:a minuten. Riyad Mahrez kvitterade för Leicester, men Dele Alli hade gjort intryck på tränaren Mauricio Pochettino. Helgen efter blev det ett längre inhopp mot Everton innan första starten kom borta mot Sunderland i 13 september. Det är bara drygt två månader sedan, men mycket har hänt sedan dess.
Dele Alli har inte bara spelat sig till en bofast plats på Tottenhams centrala mittfält. Han har övertygat – stort.
Det dröjde inte länge innan Roy Hodgson fick upp ögonen för löftet. I oktober var Dele Alli uttagen i Englands landslagstrupp. Pochettino var lite bekymrad. Han har sett vad en för tidig uttagning i landslaget kan innebära för en ung spelare. Pressen stiger, de efterföljande prestationerna sjunker. Harry Kane drabbades av det förra säsongen, enligt Pochettino.
– Du kan se att Dele är väldigt mogen och en spelare som visar stor kvalitet. Han har en fantastisk personlighet och en bra karaktär. Men det är alldeles för tidigt att ta större steg för honom. I fotboll måste du alltid ta det steg för steg, match för match, sa argentinaren, enligt The Guardian.
Men Roy Hodgson som brottades med en enorm skadelista till EM-kvalmötena med Estland och Litauen brydde sig inte om att skynda långsamt. Han släppte fram Dele Alli som fick göra engelsk landslagsdebut i oktober. Detta bara fem månader efter att spelaren huserat i League One, engelska tredjeligan.

Dele Alli var nog tvungen att nypa sig armen över den sensationella utvecklingen, men det har inte stannat där.
Senast månaden har han radat upp stormatcher i Premier League. Han var grym mot Aston Villa och imponerade stort i borta mot Arsenal. Efter de insatserna har han hyllats unisont av experterna i fotbolls-England.
Det som gör Dele Alli speciell är att han trots sin ringa ålder framstår som en komplett box-to-box-mittfältare. Med sina 188 centimeter är han tämligen välbyggd. Men han är ingen fysisk spelare, snarare en teknisk spelbegåvning. Han är rörlig och smart nog att sy ihop kombinationer.
Och precis som sin barndomshjälte Steven Gerrard kan han skjuta.
I veckan startade Alli vänskapslandskampen mot Frankrike. I den 39:e minuten tog han emot en passning från Wayne Rooney och vred in ett skott i bortre krysset. Ett drömmål som påminde en hel del om de fullträffar vi sett Steven Gerrard göra genom åren.
För FA:s hemsida har Dele Alli berättat att han studerat Gerrard på video för att kunna lära sig av den före detta Liverpoolstjärnan.
– Harry Winks (lagkamraten i Tottenham) försöker säga till mig att jag är lik Fernandinho, men jag håller inte med alls. Jag skulle vilja säga att jag är en kombination av Steven Gerrard och Yaya Touré, säger Alli med glimten i ögat.

I Liverpool är man bedrövade över att man missade möjligheten att värva Alli, som växte upp som Liverpoolsupporter och idoliserade Steven Gerrard. Brendan Rodgers var en stor beundrare av spelaren, men klubbens transferkommitté var inte övertygade om att mittfältaren ännu var värd pengarna. Tottenham klev in och säkrade det som nu framstår som den mest spännande tonåringen i brittisk fotboll.
Hur bra kan han bli? Egentligen hur bra som helst. Alla verktyg finns där i lådan, det är upp till honom själv. Många ser honom som Englands nästa stora mittfältsstjärna.
Själv är han inställd på att behålla fötterna på jorden.
– Jag kommer inte att titta för långt fram. Jag har fortfarande mycket att lära. Jag ska återvända till min klubb och fortsätta att göra mitt bästa. Det som sker det sker.
I Dele Allis fall händer saker fortare än för de allra flesta.

Dele Allis bild på MySpace
Den här bilden har spridits på sociala medier senaste dagarna. Den visar en ung Alli och dennes profilbild på MySpace. Han kan inte bara spela fotboll, grabben, han har bra klädsmak dessutom.

1119-Alli
 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB