Startsida / Inlägg

Dokument: Galningen Bielsa skulle sätta färg på PL

av Kalle Karlsson

Premier League-hösten har redan kallats ”crazy season”.
Nu är Marcelo Bielsa på ingång. Han de kallar ”El Loco”, galningen.
Var ska det här sluta?

Jag ska erkänna att jag tog de första uppgifterna om att Marcelo Bielsa, 60, var aktuell för Swansea med en nya salt.
Inte för att Marcelo Bielsa inte skulle vara kvalificerad att ersätta sparkade Garry Monk. Mer för att det helt enkelt lät för galet för en klubb som hittills tagit så trygga, kloka och långsiktiga beslut. Den walesiska klubben har ju inte gått fel med en enda tränarrekrytering senaste decenniet.

Nu har ordföranden Huw Jenkins rest till Sydamerika, enligt uppgift för att diskutera med tre tränarkandidater. Den ene är Jorge Sampaoli, som gjorde succé med Chile i VM förra året, den andre Alejandro Sabella, Argentinas före detta förbundskapten. Det tredje, hetaste, namnet är Marcelo Bielsa. El Loco.
Den här hösten har varit galen på många sätt. Tabellen är uppochned-vänd med Leicester i toppen, Chelsea i bottenskiktet och ett historiskt ovisst fjärdeplatsrace.
Det är inte så att det behövs nya energidoser för att årets liga ska leva upp, men Swansea är på väg att ge Premier League en adrenalinkick på coachsidan som bara kan överträffas av att sir Alex Ferguson gör comeback.
Marcelo Bielsa är en levande legend. ”Världens bästa tränare”, har Pep Guardiola kallat honom.
Men vem är han egentligen? Och vad kan Swansea vänta sig?

ap foto : claude paris : marseille's coach marcelo bielsa of argentina shouts instructions at his players during a league one soccer match between marseille and monaco at the velodrome stadium, in marseille, southern france, sunday, may 10, 2015. (ap photo/claude paris) marcelo biels marseille soccer league on automatarkiverad
Foto: AP

Marcelo Bielsas egen spelarkarriär hemma i Argentina, där han representerade Newell’s Boys i högstaligan, tog slut när han var 25 år. Bielsa utbildade sig till idrottslärare och började intressera sig för tränarrollen.
Vi i Sverige minns honom från VM 2002 där han ledde det argentinska landslaget. Det blev ju som bekant uttåg redan i gruppspelet sedan Anders Svensson skruvat in en minnesvärd frispark, men Bielsa stannade kvar i landslaget och fick sin revansch när han ledde nationen till OS-guld 2004 i Aten.
Tre år senare, 2007, tog han över Chiles landslag och det blev succé i VM 2010 då laget dels presterade en sevärd fotboll, dels nådde åttondelsfinal.

Mystiken kring Marcelo Bielsa var stor, framför allt i Europa. Många hade ju fått följa honom på avstånd. Vi hade förstått att han var en speciell herre, besatt av sporten. Det sades att han samlat på sig ett bibliotek i hemmet med tusentals videoband med fotbollsmatcher och sekvenser, enligt skrönor världens största samling av fotbollsvideos.
Därför var det oerhört spännande när Athletic Club anställde Marcelo Bielsa som tränare inför säsongen 2011/12. Athletic är en speciell, principfast klubb och nu skulle de dessutom få en speciell, principfast tränare.
Bielsa hade förstås tittat på alla lagets 38 ligamatcher på video från föregående år innan han bestämde sig för att tacka ja. Noggrannhet är hans ledord.
Det började inte alls bra resultatmässigt i Spanien. Fram till sista helgen i september var stolta Athletic segerlöst i alla turneringar. Men sedan hade Marcelo Bielsa fått ut sin spelidé och då radade laget upp segrar. Det var under argentinarens ledning som Muniain, Susaeta, De Marcos, Llorente, Iraola och Javi Martínez spelade sin bästa fotboll. Athletic Club förlorade bara tre matcher fram till mitten av februari.
Jag minns 2–2-matchen på San Mamés mot Barcelona som en av de bästa La Liga-matcher hittills under 10-talet. Det var ett Athletic som började forma en identitet genom att neutralisera Barcelona med deras eget vapen: Intensivt presspel. Pep Guardiola var imponerad.
– Dina spelare är monster, sa han till Bielsa.

Det var inte oväntat att Bielsas filosofi tog tid att implementera. Argentinaren är en ideolog som inspirerats av totalfotbollen från Rinus Michels i Ajax på 1970-talet. Hans fotbollstänk bygger på possessionspel, men framför allt på intensiv press. Nästan hela tiden. Han varierar mellan 4-2-3-1 och det innovativa 3-3-1-3. Om hans lag leder med 2–0 vill han inte stänga matchen och backa hem som andra tränare. Helst vill han öka på ledningen.
– Han är en fotbollsromantiker, har Manchester United-mittfältaren Ander Herrera sagt.
Många är de tränare som inspirerats av tankarna från Marcelo Bielsa. Pep Guardiola är en. Mauricio Pochettino, som spelat under Bielsa, en annan. Jorge Sampaoli ytterligare en. Innan Pep Guardiola skulle inleda sin tränarkarriär reste han till Argentina för att söka råd hos Bielsa. Trippen kunde liknas vid en pilgrimsresa. Efter att ha blivit ”upplyst” av gudfadern Bielsa var Guardiola än mer beslutsam om att lyckas som tränare.

Marcelo Bielsas träningar är ett kapitel för sig. Jag har sett ett antal träningspass som han har hållit och jag kan konstatera att det inte handlar om några standardövningar från förbundspärmen. Jag minns en komplicerad övning som byggde på ”motsatta rörelser”, där spelare sprang hit och dit. Det dröjde ett bra tag innan man som utomstående kunde klura ut syftet.
Det mest udda inslaget är att han delar upp lagdelarna till den grad att de ibland tränar på olika tider.
– Det hände att vi inte såg anfallarna, har försvararen Roberto Ayala berättat.
– En man med nya idéer är galen tills han lyckas, har Bielsa sagt.
Ander Herrara, som spelade under Marcelo Bielsa i Athletic Club, har berättat:
– Han är den mest originella personen jag mött i hela mitt liv.
– Han har en otrolig hjärna, en enorm intellektuell kapacitet för fotboll. Ingenting lämnas åt slumpen, allt studeras in i minsta detalj. Han vet vad varje spelare kan göra och inte kan göra. Han ser till att alla är på tå. Jag har sett honom prata med planskötaren i 45 minuter. Jag är säker på att han studerat konsten att sköta en plan innan det snacket.
– Han ställer samma krav på andra som han ställer på sig själv. Jag har aldrig mött en ledare som arbetar så hårt. Han blir galen om en stolpe träningsplanen står en halv meter fel. Jag hade en gång fötterna på stolen. Han kom fram och sparkade undan stolen. ”Ser du mig sitta med fötterna på stolen?”, frågade han.
– Du måste verkligen älska fotboll om du ska orka med honom. Jag hade tur för jag gör det. Det finns spelare som bara vill lira fotboll. De lider under honom.
Det här med fascinationen för detaljer märka när Marcelo Bielsa har matchgenomgång. De kan vara i timmar. Till VM 2002 sades det att han tagit med sig 2000 av de där videobanden. Om det väntas regn så kan han beordra att blötlägga träningsplanen för att spelarna ska vänja sig vid förhållandena. En gång ritade han en instruktion på sin sko om var på foten tillslaget skulle ske. Han använde samma skor i en vecka efteråt.
Presskonferenserna kan vara nästan lika långa eftersom Bielsa sätter prestige i att svara utförligt på varje fråga. Han ger inga exklusiva intervjuer.

Swansea upplever en liten kris. De har gått som tåget genom divisionerna i Football League och deras Premier League-äventyr är en enda framgångssaga förutom en tuff period under Michael Laudrup. Garry Monk gjorde ett fantastiskt jobb i 1,5 år, men fick sparken förra veckan.
Om Swansea väljer att plocka in Marcelo Bielsa är det en gigantisk chansning.
”El Loco” må vara världens bästa tränare på träningsplanen och en inspiratör för tiotusentals tränare runt om fotbollsvärlden, men man vet aldrig vad man får.
Efter sin första säsong i Athletic Club återvände Bielsa till försäsongen bara för att hamna i bråk första dagen, ett bråk som nästan ledde till att han lämnade jobbet (han uteblev från träningarna några dagar). Dispyten var inte av den vanliga sorten, med klubbledningen på grund av uteblivna värvningar. Nej, Bielsa bråkade med byggarbetare för att de inte klarat att hålla tidsplanen. Träningsanläggningen framstod mer som en byggarbetsplats när truppen återvände efter semestern.
Samtidigt är han tränaren som en gång blev stoppad i Bilbão av ett gäng barn som bad honom att signera deras samlaralbum med fotbollsbilder. Bielsa avböjde, han tog albumen och sa åt barnen att möta honom samma tid, vid samma plats den efterföljande dagen. När de dök upp ett dygn senare hade hela Athletic-laget skrivit sina autografer.

Med Marcelo Bielsa kan vad som helst hända. Det var samma sak i Marseille.
Det var ett häftigt karriärval när Biesla valde Ligue 1 som nästa uppdrag för 1,5 år sedan. Första säsongen blev succé. l’OM radade upp segrar på hösten och var främsta utmanaren till PSG. Fansen, även de neutrala i Frankrike, älskade vad de såg. Marseille var uppfriskande att se. Den höga pressen, de direkta återerövringarna, tempot – det var sällan trist att se deras matcher.
Men säg den lycka som varar för evigt med Marcelo Bielsa vid spakarna. Som vanligt tappade hans lag energi ju längre spelåret förlöpte. Men det skulle bli värre och mer dramatiskt än så.
När årets säsong skulle sparka igång i augusti mötte Marseille Caen i premiären. Laget föll med 0–1. På presskonferensen efteråt analyserade han matchen, som han alltid gör, sedan meddelade han:
– Jag har avslutat mitt arbete här. Jag åker hem.
Inför en chockad presskår hade han sagt upp sig – en omgång in på säsongen.

Marcelo Bielsa kommer sätta färg på Premier League. De engelska fotbollsjournalisterna kommer att gå i spinn. Bielsa är en media-darling, i högre utsträckning än självaste Harry Redknapp.
Swanseas spelare kommer få en unik tränare och ett upplägg de inte upplevt tidigare.
Om det slutar väl? Bielsa, ej engelskspråkig ska betonas, kommer att vara fågel eller fisk, han är sällan något däremellan. Han lämnar ingen oberörd, varken med fotbollen hans lag presterar eller med sin personlighet.
Han kanske räddar Swanseas säsong, rycker upp spelarna och får laget att lyfta med ett presspel som chockar motståndarna. Han kanske kommer in och stökar till allt ännu mer.
”Galningen” är på väg att stiga in mitt under crazy season.
Den här säsongen kan plötsligt bli ännu roligare.

Källor: The Guardian, Manchester Evening News, Wales Online.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB