Startsida / Inlägg

Neville återvänder till England med stukat rykte

av Kalle Karlsson

Gary Neville fick igår sparken från Valencia efter blott fyra månader. Den hyllade tv-experten återvänder till England med en avsevärt lägre status och marknadsvärde.

Gary Neville tog över Valencia i höstas efter sparkade ”Nuno” Espírito Santo.
Det fanns onekligen en dos svågerpolitik i den utnämningen (Neville är god vän med ägaren Peter Lim), men det var samtidigt en oerhört intressant rekrytering.
Gary Neville hade gått alla tränarkurser och talat om ambitionen att testa jobbet som manager, men hans erfarenhet var begränsad till rollen som assistent till Roy Hodgson i Englands landslag.
Däremot hade han gjort sig ett ansett namn som tv-expert där hans analyser har tagit Sky Sports bevakning till en ny nivå. Vi alla har nog en förmåga att överdriva tv-experters kvalifikationer som tränare (minns när en betydande del av fotbolls-Sverige ville ha Glenn Strömberg som förbundskapten).
Den vältalige, intelligente och spelarmässigt erfarne Gary Neville sågs av vissa som en blivande engelsk förbundskapten.

Efter fyra fiaskoartade månader i Valencia har hans status hamnat på sniskan. Det är naturligt efter att ha gjort så svaga resultat. När Gary Neville tog över Valencia låg laget bara fem poäng efter topp fyra och hade snittat 1,46 poäng/match. Nu är laget på 14:e plats, men 20 poäng från topp fyra efter ett snitt på 0,88 poäng/match. Hade ”Los Che” haft det snittet hela säsongen hade man legat näst sist i tabellen.
Gary Neville fick ett femmånaderskontrakt och hade han bara fått fullfölja säsongen ut hade han lämnat med viss heder i behåll. Nu vänder han hem till England som en flopp. Vad ska man annars kalla fyra segrar på 16 matcher i La Liga?
Det var en tuff utmaning. Få kommer ta hänsyn till språkbristerna som gjorde uppgiften så mycket svårare, få kommer ta hänsyn till att Valencia haft 16 tränare på lika många år.
Den charmiga kaosklubben är knappast en harmonisk miljö för någon tränare. Ännu mindre för en engelsman som inte pratar spanska, oavsett om lillebrorsan är på plats och tolkar.

Var Gary Nevilles karriär tar vägen nu återstår att se. Han har kvar rollen i Englands landslag och jag kan inte se att han skulle ge upp tränarambitionerna. Men vilken Premier League-klubb vågar satsa på honom nu? Nu lär det krävas ett gott arbete i en Championship-klubb för att öka marknadsvärdet.
Så fort kan det gå i den här branschen.
Tv-kanalerna kommer ligga på honom igen, och där har han visat att han håller högsta klass. Hans auktoritet i rutan kommer (tyvärr) få en backlash av fiaskot i Spanien. Det är synd för så borde det inte vara. Analyserna/åsikterna kan ju vara intressanta även om personen ifråga inte förmått att få Alvaro Negredo att göra mål på chanserna.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB