Startsida / Inlägg

Aston Villa behöver en rockad på en annan position

av Kalle Karlsson

Det började illa och fortsatte bara utför. Rémi Garde lämnar tränarjobbet Aston Villa efter fyra kaotiska månader.

Det finns inget stopp på eländet i Aston Villa den här säsongen.
Inte nog med att laget är tolv poäng från säker mark i tabellen, att fansen anordnar protester mot ägaren Randy Lerner och att sportdirektören Hendrik Almstadt och vd:n Tom Fox har lämnat sina poster.
Nu är även kapitlet Rémi Garde över.
Den franske tränaren tog över i början av november efter sparkade Tim Sherwood och det var inte mycket som talade för att han skulle få rätsida på det sjunkande skeppet.
Enda möjligheten var att han skulle få förstärka truppen i januarifönstret, men det blev istället tvärtom. Rémi Garde identifierade möjliga köp, men dessa spelare hamnade istället i andra Premier League-klubbar.
Seydou Doumbia och Wahbi Khazri hamnade i Newcastle respektive Sunderland. Lånet av Mathieu Debuchy gick i stöpet då man inte kom överens om låneavgiften. Rémi Garde ville ha kroatiske målvakten Lovre Kalinic, men han fick inte arbetstillstånd.
Randy Lerner hade lovat Rémi Garde att få spendera, men när Villa förlorade mot Norwich och Sunderland vid nyår kan ägaren ha insett att risken att åka ur ändå var överhängande.

Så Rémi Garde satt med bakbundna händer. När han anlände hade han ställt krav på spelartruppen och bland annat skickat ut talangen Jack Grealish i kylan, trygg i förvissningen om att det skulle komma in nya spelare.
När dessa förstärkningar uteblev skulle han försöka lösa krisen med en spelartrupp han hamnat i konflikt med.
Dessutom hade han samarbetssvårigheter med sportdirektören Hendrik Almstadt. Det var fler inom klubben som hade det så när nye ordföranden Steve Hollis tog över i januari dröjde det inte länge innan Almstadt fick foten. Näste man som väntas få gå är värvningsansvarige Paddy Riley.

När Rémi Garde presenterades hade Aston Villa stavat fel på hans namn. Det började dåligt och efter en lovande debutmatch mot Manchester City fortsatte det utför.
Han vann bara två av tjugo matcher, ett uselt facit, men hans förutsättningar var inte direkt gynnsamma. Vi vet ännu inte om han är en bra manager eller inte eftersom han hoppade på ett till synes ”omöjligt uppdrag”.
För några år sedan nämndes den tidigare Lyon-tränaren som en tänkbar framtida Arsenalmanager efter Arsène Wenger. Rémi Gardes aktier har rasat en del sedan dess.

Vad händer med Aston Villa nu? Assistenten Eric Black tar över som interimstränare och resten av våren kommer att bli en transportsträcka mot det oundvikliga: degradering till Championship.
Till nästa år väntar en storstädning i truppen. Det diskuteras om tänkbara tränarnamn som Nigel Pearson, David Moyes, Sean Dyche och Steve Bruce.
För att Aston Villa-fansen verkligen ska känna hopp inför framtiden krävs dock en rockad på en annan position.
Randy Lerner måste hitta en köpare som kan ge klubben kapital och visioner.
Med en ägare ovillig att spendera blir det svårt att hitta en entusiastisk, etablerad manager.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB