Startsida / Inlägg

Mellan raderna på Ranieris presskonferens

av Kalle Karlsson

Spektaklet på Friends Arena slutade 4–2 till Barcelona. Jag har levererat några tyckarrader som ni kan läsa på Sportbladet.se. Här sammanfattar jag presskonferensen med Claudio Ranieri – med lite tillägg.

Ni vet ju hur det är med presskonferenser och tränarsnack i allmänhet. Det handlar inte alltid om att ge hela den uttömmande bilden utan om att sända ut rätt budskap. Inte säga för mycket, parera de svåra frågorna och styra in samtalet på något som passar den egna agendan.
Spelarna säger inte mycket alls. Det var bara tre Leicesterspelare som stannade och snackade i mixade zonen: Andy King, Wes Morgan, Kasper Schmeichel. Wes Morgan verkar vara en riktigt trevlig herre.
Shinji Okazaki stannade förstås och surrade med den utsände japanske reportern. De andra låtsades vara upptagna. Danny Drinkwater hade den sämsta bortförklaringen, han pekade på en skål med jordgubbar och menade att det var skäl nog att inte svara på ett par korta frågor.

Nåväl, när Claudio Ranieri satte sig vid podiet i katakomberna på Friends Arena ikväll talade han inför ett tiotal reportrar (fem-sex brittiska, ett par svenska, en norsk och en italiensk). Med ett så litet pressuppbåd fick man möjlighet att ställa några egna frågor.
Med sitt idiom, sin italiensk-engelska, kan Claudio Ranieri charma de flesta, det räcker med ett ”dilly-dong”. Det gjorde han idag också, och han avslutade pk:n med att skaka hand med de utsända reportrarna.
Jag försökte tyda hans svar, men framför allt läsa mellan raderna. Så det här är en specialversion av pk:n med Ranieri. Jag har skrivit ut vad han sa (vilket ibland kan vara svårt nog att förstå) – och vad jag tror han egentligen menade om han hade talat fritt ur hjärtat!

Engelsk reporter: Vad säger du om matchen och er insats?
– Det var en bra match, eft bra träningstillfälle, att få springa utan boll. Att springa utan boll mot Barcelona är inte enkelt. Men jag är mycket nöjd, jag var inte nöjd efter PSG-matchen. Ikväll förlorade men jag är nöjd med vår insats. Vi var väldigt disciplinerade och försökte spela vårt spel, och när vår fitness är bättre kan vi göra mycket mer. Det är svårt mot de stora lagen. Du täcker ytorna men de ”uppfinner” något ändå.
Vad han egentligen sa: ”Vi spelade bra försvarsspel, men mot Barcelona går det inte att försvara sig mot allt. De är helt enkelt för bra”.

Engelsk reporter: Barcelonas mål höll hög kvalitet.
– Ja, och när jag snackade med spelarna efteråt pratade jag om de små detaljerna.
Vad han egentligen sa: ”Jag pratade om de små detaljerna med spelarna, vad ska jag annars peppa dem med när de blev så utspelade?!”.

Engelsk reporter: Vad säger du om Ahmed Musas insats?
– Den var bra. Han är en internationell spelare och alla kunde se att hans insats var bra. Nu måste han förstå Premier League. Vi betalade mycket pengar för honom.
Vad han egentligen sa: ”Vi betalade mycket pengar för honom så det vore väl fan om han inte vore bra?! Men mål i träningsmatcher räcker inte, nu måste han visa att han kan leverera i ligan också”.

Jag: Vilka egenskaper bidrar han främst med i Leicester?
– Det ni såg idag. Snabbhet, kvalité, han gjorde ett mål som (Ranieri gör en handrörelse som ska demonstrera solorajden).
Vad han egentligen sa: ”Han bidrar med snabbhet och det passar oss eftersom vi parkerar bussen på egen planhalva och satsar på kontringsspel. Då behöver vi snabba spelare när vi ställer om”.  

Engelsk reporter: Vad säger du om nyförvärvet Bartosz Kaputska?
– Han är en väldigt bra spelare, hög kvalitet. Han är snabb, bra teknik. Han kan hjälpa oss. Våra yttrar kommer att behöva springa massor i alla turneringar och därför kommer jag att behöva rotera.
Vad han egentligen sa: ”Kaputska är en bra spelare och vi behöver till en ytter att rotera på eftersom vi kommer att spela många matcher kommande säsong”.

Engelsk reporter: Du startade Jamie Vardy, var det ett positivt tecken för honom?
– Ja, det var det. Han har bara gjort tre träningspass med oss. Han var okej, han rörde sig bra.
Vad han egentligen sa: ”Han har knappt tränat så vi ska inte ha för höga förväntningar på honom i en sån här match”.

Engelsk reporter: Du startade med Riyad Mahrez som striker?
– Ja, men jag har sagt till honom att ibland måste vi använda plan a och ibland plan b. Ibland kanske vi kan spela med Riyad Mahrez som släpande anfallare.
Vad han egentligen sa: ”För att motståndarna inte ska veta var Mahrez kommer att spela så kastar jag runt honom lite för att förvilla. Då blir det svårare att anpassa taktiken för att neutralisera honom”.

Engelsk reporter: Vet du vad ditt bästa lag är? Du har många alternativ nu.
– Ja, på söndag får du se vad mitt bästa lag är för tillfället.
Vad han egentligen sa: ”Nej, det vet jag inte, men svarar jag så här så får jag fundera på saken”.

Engelsk reporter: Du kommer att spela det bästa laget i den matchen?
– Ja, jag kommer spela det lag som är bästa laget som kan spela tillsammans.
Vad han egentligen sa: ”Jag kommer att spela de bästa laget som är fit for fight och inte riskerar sin fitness inför ligastarten.

Engelsk reporter: Har uppfattningen om vad som är ditt bästa lag förändrats efter dagens match?
– Alla ändringar jag gör kommer du att få se på söndag.
Vad han egentligen sa: ”Med tanke på att Ahmed Musa lattjade med Barcelona så har han givetvis stärkt sina aktier”.

Jag: Anser du att Musa och Vardy kan spela som ett anfallspar eller är de för lika som spelartyper?
– Lyssna, Musa kan också spela på ytterpositioner som han gjorde i CSKA Moskva. Vi känner till honom väldigt bra, han kan spela striker, släpande anfallare, höger, vänster. Det viktigaste är att hans fitness blir bättre.
Vad han egentligen sa: ”Nej, de passar egentligen inte ihop i ett tvåmannaanfall. Jag behöver en Leonardo Ulloa som target eller en Shinji Okazaki som vattenbärare. Men Musa kan spela på andra positioner så han kommer att kunna starta samtidigt som Vardy ändå”.

Expressens utsände reporter: Leicester möter Manchester United på söndag. Hur ska ni stoppa Zlatan Ibrahimovic?
– Hehe, det är svårt att stoppa honom, vi kommer att försöka. Vi respekterar Ibra mycket. Jag har mött honom många gånger i Italien. Vi måste göra vårt jobb tillsammans. Jag såg målet han gjorde (mot Galatasaray). Han är otrolig, en otrolig spelare. Han är okej.
Vad han egentligen sa: ”Zlatan är en fantastisk spelare, men vi har lyckats stoppa bra spelare förr. Det kommer nog att gå bra”.

Engelsk reporter: Hur viktiga är såna här matcher?
– Förra året spelade vi små matcher runtomkring Leicester. Nu arbetar vi så hårt utan boll i mötena med PSG och Barcelona och det har varit bra test för oss eftersom vi lär oss. Spelarna får möta stora lag.
Vad han egentligen sa: ”Det är viktiga lärdomar inför Europaspelet”.

Jag: Känner du att det här är en högre nivå än den nivån du normalt möter i Premier League?
– Det är svårt att säga, men det är klart, vi möter lag som har gått långt i Champions League. Barcelona… jag minns inte hur många gånger de har vunnit turneringen och PSG har försökt vinna de senaste fem åren. Det är så stor skillnad mot oss. Vi vill vara på säker mark, kan vi göra något mer är det fantastiskt, men vi flyger inte upp bland molnen för att vi vann titeln. Vi vet att det är många lag som har spenderat mycket pengar för att vinna Premier League-titeln. Det är fem-sex lag som är väldigt, väldigt starka, men bara en kommer att vinna.
Vad han egentligen sa: ”Ja, Barcelona har kvaliteter som vi inte ställs mot i Premier League. Vi kan inte mäta oss med de här lagen, och det är inte rimligt att tro att vi ens ska utmana om ligatiteln kommande säsong”.

Engelsk reporter: Känns ett sånt här möte med Barcelona som en stor händelse för Leicester?
– Ja, det är en stor händelse att spela mot dem. Mot mindre lag kan du göra misstag utan att spelarna vet att de gjort misstag. Då är det jag som förklarar vad de gjort för misstag. Jag har förklarat hur Messi kan hitta spelvägar. Nu förstår de (spelarna) de små detaljerna, vad de betyder.
Vad han egentligen sa: ”Ja, och nu får de se vilken hög individuell kvalitet de bästa spelarna har. Nu kan jag visa dem hur noggrann man måste vara i försvarsspelet för att hantera så här bra motståndare”.

Engelsk reporter: Hur definierar du framgång kommande säsong?
– Att vara på säker mark och slåss bakom de stora lagen.
Vad han egentligen sa: ”Vi är nöjda med en mittenplacering”.

Italiensk reporter ställer nån oväsentlig fråga om Champions League, om vilka lag Ranieri vill möta i CL.
Vad han egentligen sa: ”Han bryr sig inte om lottingen i Champions League ännu”.

Jag: Daniel Amartey spelade ju i Sverige tidigare. Ser du att han kan spela en större roll kommande säsong?
– Han har spelat högerback, han har spelat i en trebackslinje. Han är… jag kan inte ordet på engelska… ”joker”?
Presschefen skjuter in:
– Wild card?
Ranieri:
– He’s is versatile!
Vad han egentligen sa: ”Amartey kan spela på många positioner – det är hans räddning annars skulle han inte få många spelminuter!”.

Jag: Kommer han få fler chanser i år?
– Jag tror att han får en större roll, men till varje match måste jag välja elva spelare.
Vad han egentligen sa: ”Nej, hans roll kommer att se ungefär likadan ut som i våras – det blir korta inhopp”.

Engelsk reporter: Tror du att dagens match, som kräver extra hög koncentration på grund av Barcelonas kvalitet, är utvecklande för er?
– Ja, absolut. Vi pratade om de skapar trianglar med bollen. Det var viktigt för oss att när vi väl satte press, att vi gick tillsammans. Ibland gjorde vi det bra, ibland gjorde vi det inte så bra.
Vad han egentligen sa: ”Ja, vi fick träna vårt låga försvarsspel och vårt presspel mot riktigt bra motstånd och det var nyttigt för oss.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB