Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 5 – Swansea City

av Kalle Karlsson

I inledningen av förra säsongen såg Swansea ut att kunna etablera sig på övre halvan.
Men det blev istället en kaossäsong och nedflyttningsstrid.

Allt är förstås relativt.
Kaos i Swansea innebar att en tränare fick lämna sitt jobb.
I en klubb som varit så framgångsrik med att rekrytera managers att man sällan behövt avskeda dem (Roberto Martínez, Paulo Sousa, Brendan Rodgers, Michael Laudrup, Garry Monk) var det lite förvånande att Monk gick det ödet till mötes. Några omgångar in på förra årets säsong var Garry Monk det hetaste tränarnamnet i hela Premier League. Ung, vältalig och kompetent. Han sågs som en framtida förbundskapten för England. Men framgångarna ebbade ut, Monk fick gå och Francesco Guidolin kom in på våren för att rädda Swansea från nedflyttning. Den målsättningen infriades och nu har italienaren antagit utmaningen att bygga vidare.

Istället för att förstärka truppen har sommaren medfört ett par rejäla spelartapp. I dagarna har Swansea sålt mittbacken och härföraren Ashley Williams till Everton. Prislappen sägs ligga på 12-13 miljoner pund och jag har vid en första anblick svårt att förstå varför man godtog ett så blygsamt bud. Swansea är ju knappast i behov av pengar med det nya tv-avtalet och nog hade man kunnat kräma ur mer pengar för Ashley Williams, som gjorde ett starkt EM för Wales?
Som om inte det vore nog såldes André Ayew till West Ham för 20 miljoner pund. Där fick dock Swansea en hyfsad slant som kan återinvesteras. Swansea har ju en del bra yttrar (när de är på humör) framför allt i Wayne Routledge, Jefferson Montero och utvecklingsbare Modou Barrow. Så kan man få in en striker för Ayew-pengarna så kanske startelvan blivit vassare.

Just anfallssidan var det stora problemet förra säsongen eftersom Bafetimbi Gomis inte levererade mål i önskvärd utsträckning. Nu har han gått på lån till Marseille och Fernando Llorente har hämtats från Sevilla, men han har inte samma status som för fem-sex år sedan i Athletic Club. Idag blev Borja Baston från Atlético Madrid klar. Baston öste in mål på lån i Eibar förra säsongen och bör kunna leverera i Premier League.

Många av spelarna som burit Swansea under 10-talet finns kvar: Leon Britton, Angel Rangel, Nathan Dyer, Wayne Routledge men det känns ändå som att ”Swans” är på väg att förändras i grunden. Klubbens fina tradition av tiki-taka kommer att tyna bort med Francesco Guidolin som är en mer kontringsbaserad tränare.
Jag befarar att 2016/17 blir en säsong där vi inte kommer att känna igen Swansea och där det blir en kamp för att undvika att bli indraget i nedflyttningsstriden.

Tänkbar startelva:
Fabianski – Rangel, van der Hoorn, Fernandez, Taylor – Sung-Yueng, Fer – Barrow, Sigurdsson, Montero – Baston.
Nyckelspelare: Gylfi Sigurdsson.
Håll ögonen på: Modou Barrow.

Nyförvärv:
Leroy Fer – QPR, £4.75m
Borja Baston – Atlético Madrid, £15
Mike van der Hoorn – Ajax, undisclosed
Mark Birighitti – Newcastle Jets, free
Tyler Reid – Manchester United, undisclosed
George Byers – Watford, free
Mark Birighitti – free
Fernando Llorente – Sevilla

Förluster:
Ashley Williams – Everton £12m
Andre Ayew – West Ham, £20.5m
Eder – Lille, £3.4m
Alberto Paloschi – Atalanta, £6m
Bafetimbi Gomis – Marseille, loan
Kenji Gorre – Northampton, loan
Kyle Bartley – Leeds, loan
Raheem Hanley – Northampton, free
Liam Shephard – Yeovil, loan
Oliver Davies – Kilmarnock, loan
Matt Grimes – Leeds, loan
Josh Sheehan – Newport, loan

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB