Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 6 – Burnley

av Kalle Karlsson

Tv-pengarna har regnat över Premier League-klubbarna. Man kan lätt undra om Burnley blev utan när man studerar lagets värvningar den här sommaren.

Premier League-klubbarna har kunnat rusta som aldrig förr och flera klubbar har sprängt sina transferrekord. Men Burnley har inte hängt med i köpracet. Nykomlingen har inledningsvis mest säkrat lågprisspelare som Nick Pope, Johann Berg Gudmundsson och Jon Flanagan på lån. Knappast något som skrämmer konkurrenterna i Premier League.
Managern Sean Dyche är medveten om att hans lag behöver förstärkas för att undvika nedflyttning, men han har accepterat klubbledningens inställning.
– Det är en tuff marknad. Vi har tagit kliv framåt, men det har de andra klubbarna också gjort. Jag har berättat för styrelsen vilken typ av kvalitet vi behöver och ordföranden jobbar hårt för att få klart med spelare. Men det finns riktlinjer som klubben vill hålla sig till, har han sagt.
Burnley gjorde ett försök att värva Irlands EM-spelare Jeff Hendrick från Derby. Men budet på 3 miljoner pund nobbades givetvis. I den här marknaden kan man inte räkna med att få en av Championships bästa spelare för den ringa summan.
Burnley håller hårt i plånboken. De lade ialla fall pengar på nya strålkastare till hemmaarenan Turf Moor. Alltid något.
Men den försiktiga strategin kan bli kostsam.

Burnley vann Championship förra säsongen och är det något vi sett är det nykomlingar som överraskar. Karismatiske Sean Dyche kommer tveklöst få spelarna att springa mer än andra lag. De gjorde de under förra vändan i Premier League och det räckte långt. Mittfältaren George Boyd var faktiskt den spelaren i Premier League som sprang allra längst, en evighetsmaskin med stort hjärta.
Men det saknas spetskvalitet.
Burnley har en fin mittback i Michael Keane som i sommar ryktats intressera Leicester. Burnley svarade med att nobba budet på 10 miljoner pund och sätta prislappen på det dubbla – helt rätt strategi.
Längst fram finns anfallaren Andre Gray som gjorde 23 mål på 41 matcher förra året i Championship. Kan han leverera i Premier League? Klart han kan, vi har sett en rad anfallare som klarat steget till högstaligan på ett utomordentligt sätt.
Centrala mittfältet känns tunt efter Joey Bartons farväl, nu med begränsade spelare som David Jones och Dean Marney. Möjligen kan Scott Arfield användas där. Här behövs en central pjäs som kan ge stadga.

Vad krävs för att Burnley ska överleva? Kan Michael Keane hålla ihop försvaret, kan Andre Gray spotta in mål och kan Burnley trolla fram en ny N’Golo Kanté till mittfältet kan det kanske gå.
Annars känns det som att mycket ska till för att undvika en resa tillbaka till Championship.

Tänkbar startelva:
Heaton – Lowton, Keane, Mee, Flanagan – Gudmundsson, Arfield, Jones, Boyd – Gray, Vokes
Nyckelspelare: Andre Gray.
Håll ögonen på: Michael Keane.

Nyförvärv:
Jamie Thomas – Bolton, free
Robbie Leitch – Motherwell, free
Nick Pope – Charlton, £1.1m
Johann Berg Gudmundsson – Charlton, undisclosed
Jon Flanagan – Liverpool, loan

Förluster:
Joey Barton – Rangers, free
Luke Conlan – Morecambe, free
Matt Gilks – Rangers, free
Lloyd Dyer – Burton, free
Danijel Nizic – released
Matt Taylor – released
Steven Hewitt – Accrington, free
Michael Duff – retired
Jamie Thomas – Ayr United, loan
Alex Whitmore – Morecambe, loan

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB