Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 10 – West Bromwich

av Kalle Karlsson

Tony Pulis har aldrig åkt ur Premier League, men den här säsongen kan West Bromwich få det tufft.

Tippar man att ett Tony Pulis-lag åker ur en liga har man förmodligen ingen koll på historien. Tony Pulis har aldrig upplevt en degradering i sin tränarkarriär och det är otroligt imponerande med tanke på att han aldrig basat för resursstarka klubbar. Han gör det som krävs för att säkra ett kontrakt, spelar rakt och enkelt och minimerar risker.
Det börjar dock grymtas i West Bromwich supporterled. Det viskas om fans som inte förlängt sina säsongskort för att WBA spelar ”för tråkigt”. Och visst, det är inte direkt någon teknisk tiki-taka som levereras på The Hawthorns.
WBA ställer ut sina fyra mittbackar i försvaret, de centrerar sitt lag och låter motståndarna slå sina inlägg som oftast landar på hjässan på herrar som Gareth McAuley eller Jonas Olsson.
Framåt? Där händer det inte särskilt mycket. Vid jul hade West Bromwich snittat runt ett skott på mål per match enligt The Guardian och det var bara Aston Villa som gjorde färre mål än WBA.

Under sommaren har Jeremy Peace, ordföranden, sålt klubben till kinesen Guochuan Lai. Denne har sagt att WBA:s första mål är att klara sig kvar, men på sikt etablera sig på övre halvan i Premier League.
Hittills har han inte spänt muskler och levererat nyförvärv som antyder att förra årets 14:e plats ska kunna förbättras. Matt Phillips från QPR är den enda värvningen som WBA presenterat. Samtidigt har man släppt Stéphane Sessègnon, lite märkligt då han faktiskt stod för en del av den lilla kreativitet som fanns i truppen. Victor Anichebe fick inte heller nytt kontrakt, men det var mer väntat då han sällan kan leverera mer än i enstaka matcher.

Det vilar förstås ett jätteansvar för målproduktionen på Salomon Rondón. Anfallaren visade i glimtar förra säsongen att han besitter fina kvaliteter, men hans facit på nio mål behöver förbättras nu. Åtminstone om inte WBA köper in en ny anfallare. Det ryktas om bud på Christian Benteke och han skulle förstås passa fint i Tony Pulis spelidé. Budet på Diafra Sakho från West Ham nobbades.
Saido Berahinos framtid är osäker. Förra säsongen deppade han efter att övergången till Tottenham stoppades. Han hittade aldrig tillbaka till något som liknade toppform. Det bästa för alla parter vore kanske om WBA tog pengarna och återinvesterade dem. Även om man så klart vill att en egenfostrad spelare blir stjärna i den egna tröjan så kanske Berahino har nått vägs ände i WBA.
Jag är väldigt nyfiken på nästa stjärnskott, Jonathan Leko, 17 år, som debuterade i Premier League förra säsongen. Där finns en potentiell joker.
Tony Pulis behöver förstärka. För några veckor sedan uttalade han sig i lokaltidningen där han poängterade att ”varje position behövde nya tillskott”.
Utifrån nuvarande trupp blir jag förvånad om WBA undviker nedflyttningsstriden.
Utifrån Tony Pulis historia blir jag lika förvånad om de faktiskt åker ur.

Tänkbar startelva:
Foster – Dawson, McAuley, Olsson, Evans – Phillips, Fletcher, Yacob, Gardner, Morrison – Rondón.
Nyckelspelare: Salomon Rondón.
Håll ögonen på: Jonathan Leko.

Nyförvärv:
Matt Phillips – QPR, £5.5m

Förluster:
Stephane Sessegnon, released
Victor Anichebe, released
Anders Lindegaard – Preston, free
Callam Jones, Accrington, loan
Josh Ezewele – Yeovil, free
Tyler Roberts – Oxford Utd, loan
Kyle Howkins – Mansfield, loan

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB