Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 9 – Leicester City

av Kalle Karlsson

Leicester gjorde det omöjliga ifjol. Nu står de inför en ännu svårare utmaning – försvara titeln.

Det kommer givetvis inte gå. Nu har jag i och för sig dömt ut deras chanser så många gånger att den kvoten borde vara förbrukad, men mirakel inträffar sällan och att de skulle inträffa två år i rad, för samma lag, det ser jag som omöjligt.
Leicesters titelvinnande säsong var en enda framgångssaga. Från det att Claudio Ranieri steg ombord och blev någon slags mysfarbror som blev en perfekt symbios i den trupp som tidigare verkat under den osympatiske Nigel Pearson, till att spelare efter spelare presterade sitt livs fotboll.
Kan Jamie Vardy upprepa sin fjolårssäsong? Förmodligen inte, men han kommer garanterat göra mål. Så bra, så vass är han. Kan Robert Huth och Wes Morgan fortsätta skrämma slag på anfallarna i Premier League? Säkert. I eget straffområde har de få övermän.
Men kan Leicester klara sig utan N’Golo Kanté? Jag tvivlar. Hans otroliga arbetskapacitet och bollvinnade gjorde skillnad och så många matcher och även om Nampalys Mendy är bra, ska det mycket till för att han ska fylla ut kostymen efter Kanté.
Och får Leicester ens behålla Riyad Mahrez? Det ryktas ihärdigt om Arsenal och att spelarens vilja är att flytta. Vi får se om Arsène Wenger hostar upp tillräckligt för att övertyga Leicester att sälja. ”Foxes” ska förstås göra allt för att behålla Mahrez, vars marknadsvärde förmodligen kommer att vara skyhögt även om ett år. Kanske ännu högre.

I träningsmatchen mot Barcelona på Friends Arena presenterades sig Ahmed Musa för sina nya fans. Nigerianen satte två mål, två klassmål, och ser hyperspännande ut. Jag frågade Claudio Ranieri på presskonferensen efteråt om Vardy och Musa kan passa som anfallspar eller om de är för lika i spelstil och hans svar var lite svävande. Han menade att Musa kan spela i en mängd offensiva positioner. Jag tror att Shinji Okazaki får förtroendet när säsongen startar, sedan kommer Musa spelas in, antingen där framme eller på vänsterkanten där Marc Albrighton är satt under press.

Den största utmaningen för Leicester är dubbelspelandet. Förra säsongen fick truppen ledigt varje onsdag och det gav fräschare ben än hos motståndarlagen. Nu ska Leicester in i Champions Leagues gruppspel och det kommer att testa materialet på ett helt annat sätt. ”Tinkerman”, som inte alls roterade särskilt mycket förra säsongen, kommer att tvingas rotera för att klara av det tuffa spelschemat. Och hur hanterar Leicester en bortamatch i Europa på en onsdag för att sedan ladda om till en tuff Premier League-match på helgen?
Det återstår att se. Claudio Ranieri sa på presskonferensen på Friends att en placering på övre halvan är en framgång för Leicester.
Där nånstans tror jag att vi hittar laget när säsongen är över.

Tänkbar startelva:
Schmeichel – Simpson, Huth, Morgan, Fuchs – Mahrez, Mendy, Drinkwater, Musa – Vardy, Okazaki.
Nyckelspelare: Jamie Vardy.
Håll ögonen på: Ahmed Musa.

Nyförvärv:
Nampalys Mendy – Nice, £13m
Ron-Robert Zieler – Hannover 96, £2.6m
Luis Hernandez – Sporting Gijon, free
Raul Uche Rubio – Rayo Vallecano, undisclosed
Ahmed Musa – CSKA Moscow, undisclosed
Bartosz Kapustka – Cracovia, £7.5m

Förluster:
N’Golo Kante – Chelsea, £32m
Andrej Kramaric – Hoffenheim, £7.6m
Joe Dodoo – Rangers, undisclosed
Jonny Maddison – Yeovil, free
Paul Konchesky – released
Mark Schwarzer – released
Jacob Blyth – Motherwell, free
Ryan Watson – Barnet, free
Dean Hammond – Sheffield United, free
Jonny Maddison – released
Harry Panayiotou – released
Callum Elder – Brentford, loan

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB