Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 13 – Southampton

av Kalle Karlsson

Stjärnor som lämnar och dessutom en ny tränare som aldrig coachat i Premier League på det. Det här borde sluta illa, eller?

Southampton känner igen mönstret. De tre senaste åren har de fått se sina bästa spelare lämna.
Det började sommaren 2014. Mauricio Pochettino hade slutfört en imponerande säsong med Saints, men nu hade argentinaren gjort klart med Tottenham och ut genom dörren följde Luke Shaw, Adam Lallana, Dejan Lovren, Rickie Lambert och Calum Chambers.
Det var ingen optimal situation för nye tränaren Ronald Koeman och från försäsongen twittrade han en bild på en tom träningsplan. Men Koeman misströstade inte. Han använde pengarna smart och köpte Graziano Pellè, Dusan Tadic, Shane Long, Sadio Mané och Fraser Forster. Och vips hade Southampton ett material för att visst slåss på övre halvan. Det blev en meriterande sjundeplats i ligan.
Året efter samma sak. Morgan Schneiderlin fick sin vilja igenom att flytta till Manchester United. Nathaniel Clyne värvades till Liverpool. Ronald Koeman deppade inte. Han plockade in Virgil van Dijk från Celtic och fick en av ligans bästa mittbackar.

Nu har Ronald Koeman lämnat. Sadio Mané är såld till Liverpool. Victor Wanyama återförenades med Pochettino i Tottenham. Graziano Pellè har flyttat till Kina.
Tre tunga tapp för en klubb som senaste åren fått vänja sig vid att nyckelspelare lämnar.
Det är till den här situationen Claude Puel anländer. Den franske tränaren har varit ett aktat namn i Ligue 1, senast från imponerande arbete i OGC Nice.

Southampton har fortfarande en bra centrallinje med målvakten Fraser Forster, mittbackarna Virgil van Dijk och José Fonte samt ett mittfält med evighetsmaskinen Steven Davis. Nu har man hämtat Pierre-Emile Höjbjerg från Bayern München. Höjberg har av Pep Guardiola jämförts med Sergio Busquets och det bådar ju gott. Nathan Redmond är en spännande spelare som Puel jämfört med Thierry Henry. Puel väntas för övrigt spela Redmond som anfallare.

Det där sista hänger ihop med att den nye tränaren snickrat på ett systemskifte. Istället för att bygga vidare på 4-2-3-1 som varit Southamptons mest frekventa formation har Claude Puel använt en 4-4-2-diamant i träningsmatcherna. Han har talat om att han vill se ett mer possessionbaserat spel, en klar förändring jämfört med tidigare.
Det här gör att jag tvivlar på Southamptons chanser att upprepa fjolårets sjätteplats, eller ens en plats på övre halvan.
Inte nog med att viktiga spelare försvinner, nu ska det dessutom implementeras en ny spelmodell. Passar possession-spel med, låt säga, Shane Long? Tveksamt va?
Jay Rodriguez gjorde comeback (för andra gången) i april. Det blir spännande att se om han kan hitta formen igen efter två års skadefrånvaro.

Tänkbar startelva:
Forster – Soares, Fonte, van Dijk, Bertrand – Höjberg – Davis, Ward-Prowse – Tadic – Redmond, Long.
Nyckelspelare: Virgil van Dijk.
Håll ögonen på: Pierre-Emile Höjbjerg.

Nyförvärv:
Nathan Redmond – Norwich, £11m
Pierre-Emile Höjbjerg – Bayern Munich, undisclosed
Kieran Freeman – Dundee Utd, compensation
Alex McCarthy – Crystal Palace, £4m
Jeremy Pied – NIce, undisclosed

Förluster:
Sadio Mané – Liverpool, £36m
Victor Wanyama – Tottenham Hotspur, £11m
Juanmi – Real Sociedad, £5m
Paulo Gazzaniga – Rayo Vallecano, loan
Gastón Ramirez – released
Kelvin Davis – retired
Joe Lea – Yeovil, free
Jason McCarthy – Walsall, loan
Graziano Pellè – Shandong Luneng, £12m

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB