Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 14 – Watford

av Kalle Karlsson

Ett italiensk tränargeni på bänken och Success bland värvningarna – det kan väl inte betyda annat än att Watford når framgångar kommande säsong?

Vid den här tiden förra säsongen gav jag inte Watford stora chanser. De hade bytt ut i princip hela startelvan inför återkomsten i Premier League. Visst fanns det intressanta namn bland nyförvärven men risken att det skulle bli en främlingslegion utan struktur var överhängande.
Tränaren Quique Sanchez Flores fick dock förvånansvärt snabbt ordning på sitt nya lag. Watford gick starkt under hösten och efter halva ligan var de bara ett par poäng från fjärdeplatsen.
Då hade Odion Ighalo tagit Premier League med storm och dunkat in mål. Hans fina samarbete med Troy Deeney var så bra att Quique Sanchez Flores inte såg något alternativ än att spela ett tvåmannaanfall.
Heurelho Gomes agerade säker sista utpost och på mittfältet gav spelare som Etienne Capoué och Valon Behrami den stadga som behövdes.

Under andra halvan av säsongen raserades dock det mesta. Watford vann bara fyra av de sista 19 matcherna. Med en omgång kvar av säsongen fick Quique Sanchez Flores beskedet att han inte skulle få fortsätta som tränare.
I sommar hämtades istället Walter Mazzarri. Hade det inte anlänt så många andra stora tränarnamn i de större klubbarna hade den rekryteringen fått mer uppmärksamhet. Mazzarri har varit en av Serie A:s mest erkända tränare de senaste decenniet.
Han tog Napoli till Champions League och även om äventyret i Inter inte blev lyckat är det en tränare med gedigen erfarenhet som kommer till Vicarage Road.

Med sig har han förmodligen en spelidé med trebackslinje. Den har han använt i större delen av sin tränarkarriär och även om han gärna ser att hans lag klarar andra formationer så kommer han göra ett helhjärtat försök att få 3-5-2 att fungera med Watford.
Under sommaren har Isaac Success värvats från Granada för 12,5 miljoner pund.
Christian Kabasele från Genk och Juan Zuñiga förstärker defensiven. Zuñiga är den sortens wingback-specialist som Mazzarri behöver i sitt 3-5-2.

Watfords bästa transfernyheter i sommar var annars stt Troy Deeney och Odion Ighalo blev kvar. Deeney var föremål för ett bud på 25 miljoner pund från Leicester, men han stannade och det betyder massor. I en klubb med enorm spelaromsättning är publikfavoriten Deeney den som står för hjärta och själ i Watford.
Ighalo hade chansen att flytta till en kinesisk klubb som erbjöd enorma pengar, han hade förnuftet att prioritera fotbollen istället för plånboken och tackade nej.
Watfords chanser att lyckas kommande säsong står och faller med Walter Mazzarris förmåga att bygga en säker defensiv och Deeney/Ighalos målproduktion.
Ighalo gjorde 15 ligamål förra säsongen, men bara två av dem kom efter nyår.

Tänkbar startelva:
Gomes – Kabasele, Britos, Cathcart – Nyom, Behrami, Watson, Capoué, Zuñiga – Deeney, Ighalo.
Nyckelspelare: Troy Deeney.
Håll ögonen på: Odion Ighalo.

Nyförvärv:
Isaac Success – Granada, £12.5m
Christian Kabasele – Genk, £5.8m
Jerome Sinclair – Liverpool, free
Juan Camilo Zuñiga – Napoli, loan
Brice Dja Djedje – Marseille, £3m

Förluster:
Jose Manuel Jurado – Espanyol, £2.1m
Almen Abdi – Sheffield Wednesday, £4m
Daniel Pudil – Sheffield Wednesday, undisclosed
Steven Berghuis – Feyenoord, loan
Joel Ekstrand – released
Josh Doherty – Leyton Orient, free
Gabriele Angella – Udinese, undisclosed
Miguel Layun – Porto, undisclosed
Bernard Mensah – Aldershot, free
Uche Ikpeazu – released
George Byers – Swansea, free
Jorell Johnson – released
Luke Simpson – released

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB