Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 17 – Bournemouth

av Kalle Karlsson

Andrasäsongssyndromet drabbar många klubbar. Bournemouth har en tillräckligt stabil grund för att undvika fällan.

Bournemouths resa genom ligasystemet är värt att reflektera över. Säsongen 2011/12 hamnade de på elfte plats i League One. Sedan har de förbättrat sig stadigt, år för år, under ledning av den fantastiske managern Eddie Howe.
Under debutsäsongen i Premier League gick nästan allt emot dem till en början.
Försvarsvärvningen Tyron Mings skadade sig omgående. Storköpet Max Gradel likaså. Och som om inte det vore nog vred målkungen Callum Wilson knäet och missade större delen av säsongen.
Med dessa avbräck hade man haft all förståelse för att Bournemouth rasat ihop i en hög och åkt ur med marginal. Istället spelade man samma fina fotboll och låg på säker mark nästan hela tiden. Det blev till slut en 16:e plats men med hela fem poäng ned till Newcastle under strecket.

Det som är så imponerande med Bournemouth är att Eddie Howe byggde vidare på i stort sett samma material som grejade uppflyttningen till Premier League. Men Howe har skapat en vi-känsla, en grupp som drar åt samma håll. Och det kan räcka oerhört långt.
– Det första Bournemouth-laget jag tog över hade en otrolig team spirit och när jag tittar igenom mina lag genom åren har det varit en konstant faktor: attityden hos spelarna, sammanhållningen, säger Eddie Howe.

I sommar har Bournemouth förstärkt truppen, men det handlar inte om mätta, äldre spelare som jagar sitt sista Premier League-kontrakt. ”Cherries” har istället hämtat in unga, lovande spelare.
Jordon Ibe köptes från Liverpool för 15 miljoner pund, nytt transferrekord. Från Liverpool hämtades även Brad Smith. Lewis Cook är en ung mittfältare från Leeds som spelat för engelska U19-landslaget medan Lys Mousset är en talangfull fransk anfallare från Le Havre.
Bournemouth har tappat yttern Matt Ritchie, vilket jag betecknar som ett avbräck. Han hade en vänsterfot som kunde avgöra matcher.
Men det bästa nyförvärven kanske är att ha en hel Callum Wilson tillbaka. Före sin skada hann han visa att han kunde göra mål i Premier League; i den tredje omgången ifjol satte han ett hattrick borta mot West Ham. Han hade gjort fem ligamål på sina fem första starter när olyckan var framme. Kan han leverera mål igen finns ett kollektiv bakom som är beredd att göra grovjobbet.
Debutåret i Premier League är jobbigt, men ofta är det andra året också en tuff utmaning. Då slår man inte längre ur underläge, motståndarna har läst sönder en. Jag tror att Bournemouths never-say-die-attityd och deras skicklige manager räcker för att vara på säker mark när säsongen är över.

Tänkbar startelva:
Boruc – Smith, Francis, S Cook, Daniels – Surman – Gradel, Arter, L Cook, Ibe – Wilson.
Nyckelspelare: Callum Wilson.
Håll ögonen på: Jordon Ibe.

Nyförvärv:
Jordon Ibe – Liverpool, £15m
Lys Mousset – Le Havre, £5.4m
Emerson Hyndman – Fulham, £0.75m
Nathan Ake – Chelsea, loan
Lewis Cook – Leeds, £10m
Brad Smith – Liverpool, £6m

Förluster:
Jayden Stockley – Aberdeen, free
Sylvain Distin – released
Tommy Elphick – Aston Villa, £3.6m
Matt Ritchie – Newcastle, £12m
Lee Tomlin – Bristol City, £3m
Glenn Murray – Brighton, Loan
Jon Muleba – released
Mason Walsh – released
Stephane Zubar – released
Josh Wakefield – released
Josh Carmichael – released
Joe Quigley – Gillingham, loan
Harry Cornick – Leyton Orient, loan
Jordan Green – Newport, loan

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB