Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 16 – Manchester City

av Kalle Karlsson

Räcker det med en demontränare på bänken för att Manchester City ska lyfta mot Europatoppen? Eller behöver även Pep Guardiola tid för att bygga sitt ”nya City”.

Sedan i vintras har det varit klart att Pep Guardiola flyttar till Manchester City. Egentligen har det varit en ganska illa bevarad hemlighet i flera år att Citys spanska klubbledning ställt in siktet på Guardiola.
Det följer inte på något sätt någon röd tråd. Manuel Pellegrini kom med ett ganska rakt, snabbt 4-4-2-spel. Nu har man plockat in mannen som gjorde passningstrianglar till konstform under några år under 00-talet.
Pep Guardiola har, lite orättvist, blivit beskylld för att alltid komma till dukade bord. Barcelona hade en unik spelargeneration och Leo Messi. Bayern München var Tysklands överlägset bästa lag.
Manchester City är inget dukat bord (och jag påminner om att Barcelona säsongen innan Pep anslöt slutade trea i ligan, 18 poäng efter Real Madrid).
De har visserligen den häftigaste träningsanläggningen världen skådat, en hypermodern akademi och gränslösa resurser. Men City såg tröttkört och förbrukat ut under perioder förra säsongen. De var aldrig riktigt nära ligatiteln efter hemmaförlusten mot Leicester i februari.

City är mitt upp i en generationsväxling där man nu har en fin mix mellan gammalt och ungt. David Silva och Vincent Kompany är inte för gamla medan klubben i sommar lagt beslag på flera framtidsnamn. Leroy Sané har varit en av Bundesligas hetaste talanger ett par år. Gabriel Jesus kallas ”nye Neymar” i Brasilien medan John Stones är Englands mest spelskickliga mittback på många år.

John Stones var en skräddarsydd värvning för Guardiolas spelsätt. Den tidigare Evertonspelaren är den typen av passningsskicklig försvarare som Guardiola behöver om han nu ska bygga ett possessionlag. Och det kommer han göra. Det räckte att studera ett par minuter av en spelövning på en av Peps första träningar för att förstå att mittbackarna kommer att få order att flytta isär brett i uppspelen och att varje boll helst ska spelas upp.
Guardiolas ideologi präglas som bekant av kortpassningsspel och det var föga förvånande att han hämtade in Ilkay Gündogan och försökte få loss Toni Kroos. Med Stones, Gündogan, David Silva och Kevin De Bruyne finns klasspelare att bygga kring. Yaya Touré har redan verkat under Guardiola, en säsong i Barcelona och bör känna till hans metoder. Om nu Yaya blir kvar. Innan säsongen är över har Yaya omskolats till mittback, det är mitt tips.

Pep Guardiola sa häromdagen att det kommer att ta tid att bygga ett spel, men att själen och hjärtat förväntas spelarna visa redan nu.
Jag tyckar att Manchester City ser oerhört starkt ut på pappret. De har en hängiven, erkänt skicklig tränare, och de kommer att spela en helt annan fotboll än under Manuel Pellegrini. Om det är positivt eller negativt är upp till var och en att bedöma, men jag kommer att följa Pep Guardiolas äventyr i Manchester City med högsta intresse.

Jag tycker att årets upplaga av Manchester City ser stark ut. De har utan tvekan den mest kompletta truppen på pappret. Det viktigaste blir att hålla Vincent Kompany och Sergio Agüero hela.
En ny tränare ger automatiskt en injektion. Manuel Pellegrini vann titeln under sin första säsong på Eastlands.
Pep Guardiola innebär ett jättelyft på alla plan.
Och kan han lyfta Manchester City och göra det med hjälp av samma hänförande fotboll som hans skapelser visat upp både på Camp Nou och Allianz Arena – då kan ingen längre tvivla på att Pep Guardiola är en mycket speciell tränare.

Tänkbar startelva:
Hart – Sagna, Stones, Kompany, Kolarov – Fernandinho, Gündogan – Silva, De Bruyne, Nolito – Agüero.
Nyckelspelare: Vincent Kompany.
Håll ögonen på: Kevin De Bruyne.

Nyförvärv:
Ilkay Gündogan – Borussia Dortmund, £21m
Nolito, Celta Vigo, £13.8m
Oleksandr Zinchenko – FK Ufa, undisclosed
Aaron Mooy – Melbourne City, free
Leroy Sané, Schalke, £37m
Gabriel Jesus – Palmeiras, £27m
Marlos Moreno – Atletico Nacional, £4.75m
John Stones – Everton, £47.5m

Förluster:
Seko Fofana – Udinese, £3.8m
Florian Lejeune – Eibar, £1.2m
Martin Demichelis – released
Richard Wright – retired
Jack Byrne – Blackburn, loan
Luke Brattan – Melbourne City, loan
Anthony Caceres – Melbourne City, loan
Aaron Mooy – Huddersfield, loan
Marlos Moreno – Deportivo, loan

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB