Startsida / Inlägg

Årets fem värsta teknikfloppar

av Peter Pettersson

Nu är det dags att stänga böckerna för 2010. Prylbloggen summerar årets teknikfloppar.

1. Slate
Eftersom det var en officiell hemlighet redan i januari att Apple skulle komma  att lansera sin Ipad under början av 2010 ville Microsofts vd Steve Ballmer försöka stämma i bäcken genom att puffa för surfplattor som använder Windows redan på CES-mässan i Las Vegas i januari. Han visade stolt upp Slate, en surfplatta som hade Windows under huven som HP skulle tillverka. Det dröjde ända till slutet av oktober innan den fanns att köpa och ingen verkade bry sig längre. Får se vad Ballmer hittar på till nästa upplaga av CES som börjar nästa torsdag.

 

2. 3d-tv
Var det stora numret på CES i januari och inför fotbolls-vm i Sydafrika. Branschen fortsatte puffa för 3d-tv på IFA-mässan i Berlin i början av september. Men inte förrän nu har Viasat trevande började med tv-sändningar i 3d. Antalet tillgängliga filmer är runt dussinet. Räcker knappast för att få kunderna att hänga kvar vid den nya tekniken. Fler sändningar och fler filmer under 2011 är ett måste om 3d-vågen ska ta fart.

 

3. Google Nexus One
Mobilåret började med stort hallå kring Googles Androidtelefon Nexus One. Intresset var på topp i några veckor. Sedan försvann Nexus One in i skuggorna. Andra Androidmobiler kom och tog över intresset istället. Google kanske är bättre ägnat att utveckla operativsystem till mobilerna än att sälja egna.

 

4. Ping
Ping är ett verktyg för IP-nätverk (som till exempel Internet) som används för att undersöka om en viss värddator är åtkomlig via nätverket. För Apple är det dessutom en sorts socialt media där musikintresserade ska träffa varandra virtuellt och snacka musik och artister via Nätet. En del artisters pr-avdelningar är också med. Men Apples Ping är så här långt en flopp.

 

5. Ipred
Den svenska lagen som ska förhindra olaglig nedladdning av musik och film från Internet har så här långt visat sig vara en tandlös papperstiger. Ingen har åkt fast och ingen har dömts. Internetoperatörerna vägrar att lämna ut uppgifter som kan identifiera användare och domstolsavgörande dröjer. Men tro för all del inte att internetoperatörerna konstrar för att de vill användarna väl. Knappast. De vill däremot gärna ha kunder som köper snabba bredbandsförbindelser och om de får fler kunder eller behåller fler kunder genom att låtsas bry sig om dem så fortsätter de göra det.

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB