Startsida / Inlägg

Google Assistant överallt i Vegas

av Peter Pettersson
Namnlöst-3

Google satsar hårt på CES i år.
Den smarta Google Assistant syns överallt.
Men för oss svenskar betyder varken den eller Amazons Alexa särskilt mycket än eftersom de inte finns på svenska.

LAS VEGAS
Artificiell Intelligens, AI, är ett huvudtema på CES i år. Google satsar stenhårt och har köpt in sig på i stort sett varenda stortavla längs med den berömda The Strip. Som är cirka fyra kilometer gata i en stad där det bor cirka två miljoner människor. Men visst, ”Strippen” besöks årligen av fler än 40 miljoner människor. Och under CES är runt 150 000 influgna besökande IT-människor i stan, så Google passar på.IMG_1124

På CES finns i stort sett allt man kan tänka sig i prylväg i versioner som har stöd för Google Assistant eller Amazons Alexa eller båda två. Och rätt många som kan styras med Apples Siri. Men när det gäller de första två är det ett stort problem att de inte finns på svenska.

När de kan göra det är oklart. Amazon har vad jag kan minnas inte ens nämnt en svensk version. Google säger att man jobbar på saken. Det sade Apple också i flera år innan den första svenska Siri-versionen kom. Och först nu börjar Siri bli hyggligt bra.

Men så bra är ingen av de smarta röstassistenterna att de obehindrat klarar att bland till exempel svenska och engelska i en mening. Så tanken att styra till exempel tv:n med rösten och be den spela upp en amerikansk film, kan sluta med nästan vad som helst.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Aftonbladet är en del av Schibsted och du loggar in på Aftonbladet med ditt Schibsted-konto. Läs mer här.

 • Tjänstgörande redaktörer: Raluca Dintica och Edit Lindblad
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB