Startsida / Inlägg

Bästa smarta klockan blir smartare

av Peter Pettersson
Telefonsymbolen till vänster visar att det är en Apple Watch med inbyggd mobilfunktion.
Telefonsymbolen till vänster visar att det är en Apple Watch med inbyggd mobilfunktion.

Nu finns Apples smarta klocka med inbyggd mobil.
Apple Watch Cellular börjar säljas i dag.
En klocka som minskar behovet av att titta på mobilen ännu mer.

En av de absolut största fördelarna med en smart klocka som Apple Watch är att den minskar antalet gånger jag behöver titta på mobilen varje dag upp emot hundra gånger. E-post, meddelanden och nyhetsflashar som ramlar in hela dygnet kan jag nu skanna av snabbt i klockan och bedöma om jag behöver göra något åt dem direkt eller inte. Jag kan även få gång- eller körinstruktioner direkt i klockan. Dessutom kan jag också svara och ringa upp i klockan och lyssna på musik. Dessutom håller träningsfunktionerna koll på en dagliga träningen. Om jag har mobilen i närheten

När man nu kan gör allt det även utan att mobilen är med, öppnar det ännu fler möjligheter.

Apple Watch Cellular lanserades redan i september i fjol och släpptes i många länder redan några veckor senare. Men Sverige har fått vänta. Det beror på de svenska mobiloperatörernas ovilja att börja använda elektroniska simkort, så kallade eSIM. Precis som smarta klockor med inbyggd mobilfunktion från andra leverantörer, använder Apple Watch Cellular eSIM. I så små enheter som smarta klockor, tar till och med nano-SIM:ar för stor plats.

Äntligen har åtminstone operatören Tre bestämt sig för att satsa på eSIM:ar. De andra tre stora operatörerna svarar ”goddag yxskaft” när jag frågar dem varför de inte erbjuder abonnemang med eSIM ännu. Typ ”vi följer den tekniska utvecklingen och när det finns tillräckligt med enheter på marknaden som använder eSIM kommer vi också att erbjuda det”. Larv. Min misstanke är att de är rädda för att eSIM som kan aktiveras på distans via mobilnätet minskar deras möjligheter att få in kunderna i mobilbutikerna där de kan sälja på dem andra prylar också. För den hållning som Telia, Telenor och Tele2 har, leder bara till att tillverkare som Apple, Samsung och Huawei låter bli att lansera produkter som Apple Watch Cellular i Sverige. Och, just det, då kommer det fortfarande inte att finnas tillräckligt med enheter på marknaden som använder eSIM för att de ska börja erbjuda den tjänsten. Hönan och ägget…

Plus till Tre som bryter isen.

Nya mobilnätssymbolen visar om klockan är uppkopplad mot mobilnätet på egen hand.
Nya mobilnätssymbolen visar om klockan är uppkopplad mot mobilnätet på egen hand.

Smarta klockor ökade i försäljning i Sverige med 22 procent mars 2017 till mars i år, enligt siffror från GfK. Och försäljningen av smarta klockor domineras helt av Apple. Apple har sedan den första Watch-modellen släpptes i april för tre år sedan, blivit världens ledande klockföretag.

Med den nya Apple Watch Cellular blir klockan än mer konkurrenskraftig än tidigare.

Den har en snabbare processor och en mycket bra batteritid. Under de dagar jag testat den har den klarat hela dagen utan att kräva laddning. Apple säger dock själva att man inte ska gå i väg hemifrån på morgonen med bara klockan utan att ta med mobilen och räkna med att klockans batteri klara hela dagen. Ringer du många samtal drar det mera batteri. Men under testperioden har det fungerat bra att blanda notiser, meddelanden och samtal med träningsmätning utan att batteriet dragit ur. Jag har laddat över natten som vanligt.l

Samtalskvaliteten är bra. Bättre än på modellen utan inbygd mobilsändare och -mottagare.

Den enda smarta klockan som skulle kunna utmana Apple Watch Cellular är Samsungs Gear S3, men den har inte samma utbud av appar och är betydligt mera ”klockig” i designen. Något som inte faller alla i smaken.

För den som har ett behov av att surfa in på webbsidor och skriva länge texter kan inte Apple Watch Cellular ersätta mobilen. Men i väldigt många andra situationer kan den det vilket kan vara värdefullt.

Än så länge är det Tre som gäller som operatör för att kunna använda klockan i Sverige. Den mobil som klockan knyts till måste ha ett abonnemang hos Tre. Det går inte att blanda och ha ett Tre-abonnemang för klockan och något annat för telefonen.

Tre erbjuder sex månaders kostnadsfri anslutningsavgift vid köp. Därefter kommer det att kosta 99 kronor i månaden. Själva klockan startar på 4 495 kronor.

Efter en onödigt lång väntan finns Apple Watch Cellular även i Sverige och just nu är den bästa köpet för dem som vill ha en smarta klocka.

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning & Erik Melin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt Hellsing, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB