Startsida / Inlägg

Internet hemma inte byggt för pandemier

av Peter Pettersson

Grannskapet ser annorlunda ut nu än för en vecka sedan. För mig är det ingen större skillnad i sig. Jag jobbar ofta hemifrån och är van vid det. Men runt omkring mig i Suburbia är det plötsligt fullt med folk som också arbetar hemma, sedan oron för Coronaviruset fått företag att skicka hem sina anställda tjänstemän.

I Schibstedhuset vid Centralstationen i City är det inte 100 personer som arbetar på plats nu. Normalt finns cirka 1 400 personer i huset.

Inga rusningstidsköer på morgnarna och bilarna står på biluppställningsplatserna framför husen eller i garagen. Det är fler människor än på en vanlig helg ute i motionsspåren på morgonen. Och vid en tur till stan i går för att hämta upp lite prylar för kommande tester, upptäckte jag att det gick att köra 70 kilometer i timman på Klarastrandsleden. Mitt på dagen! Det gör det normalt mellan 01-05 på natten, i bästa fall.

Men, med alla hemma och med många som faktiskt också jobbar hemifrån, har internettrafiken i området ökat. Fast förvånande nog håller det mobila datanätet fortfarande hygglig hastighet. Över 45 Mbit/s är klart godkänt, även om hastigheten normalt ligger på det dubbla.

Många i grannskapet har valt fiber istället. De har heller inga direkta problem med överföringshastigheterna. Fast de får inte mycket högre hastigheter än de jag får. Den stora skillnaden ligger i att de betalat 25-30 000 för att ansluta fibern och att fiberkabeln sitter fast i huset. Jag kan ta med mig min anslutning dit jag väljer att åka. Och inte förrän om drygt sex år kommer jag att ha betalat lika mycket genom mitt abonnemang på mobilen.

Ett gemensamt problem har vi dock. Streamingtjänsterna överbelastas just nu. Vilket fått både Netflix och Youtube att sänka bildkvaliteten en del för att minska dataåtgången vid överföringen.

Blir det trots det problem så kan man till exempel i Netflix och i Svt Play välja att sänka kvaliteten lite till om bandbredden hemma inte skulle vara tillräcklig.

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB