Startsida / Inlägg

Xiaomi lanserar ny toppmobil

av Peter Pettersson

WIEN
Kinesiska Xiaomi fortsätter att växa på mobilmarknaden. Xiaomi grundades 2010 och har till skillnad från Huawei klarart sig någorlunda helskinnat från bannlysningar i USA. Förra året listade amerikanska myndigheter Xiaomi som ett företag som ägdes eller kontrollerades av den kinesiska staten (Armén). Men efter att företaget överklagat till United States District Court for the District of Columbia, hävdes det beslutet i maj 2021.

Så Xiaomi har klarat sig från att bli svartlistade och man har fortfarande tillgång till bland andra Googles operativsystem och programvaror. Xiaomi är i dag ett teknikkonglomerat som tillverkar det mesta inom konsumentelektronik, inklusive robotdammsugare och vitvaror. Koncernen arbetar också med elbilar. De första fyra modellerna ska vara ute på marknaden 2024.

Innan den kinesiska konkurrenten Huawei svartlistades av Trumpadministrationen 2019 var bolaget på väg att segla förbi Samsung på den svenska mobilmarknaden. Sedan dess är det Xiaomi som kommit att inta den positionen. I dag är Xiaomi nog att betrakta som Samsungs tuffaste konkurrent på Androidsidan. Vad gäller total mobilförsäljning i Europa gick Xiaomi förbi Apple förra sommaren och är nu tvåa efter Samsung. Och globalt är bolaget i dag bland topp-3.

I torsdags lanserades Xiaomis senaste mobiltelefoner i Xiaomi 12-serien. Som i Sverige kommer att bestå av Xiaomi 12 och 12 Pro. Kamrorna är kanske det som imponera mest i 12-serien. Både 12 och 12 Pro har kamerahus med tre linser, en kraftfull vidvinkelkamera på 50 megapixel, med stöd för 8K-video. I Xiaomi 12 Pro är allat linser 50 megapixel,. De har också en extra stora sensor Sony IMX707. Xiaomi 12 Pro har en ultra-vidvinkelkamera och en telefotolins. Huvudkameran i Xiaomi 12 kompletteras med en 13 megapixel ultravidvinkelkamera, samt en telemakro-lins på fem megapixel. Den optiska zoomen är på cirka 3x.

Båda modellerna har AMOLED Dot Display med stöd för TrueColor, Dolby Vision och HDR+ och Gorilla Glass Victus. Om glaset spricker under de första sex månaderna efter köp, byter Xiaomi ut det utan kostnad. Xiaomi 12 Pro,har en 6,73 tum stora skärm och Xiaomi 12:s är på 6,28 tum.
Xiaomi har fortsatt utveckla sin snabbladdning. Xiaomi 12 Pro har 120W HyperCharge vilket i laboratorietester visat att 4 600 mAh-batteriet kan laddas upp till 100 procent på 18 minuter. Xiaomi 12 har 67W laddningskapacitet och ettt 4 500 mAh-batteri. Båda telefonerna stöder trådlös laddning på 50W.

Prestandan är i topp nivå bland Androiderna i dag när vi testar med Geekbench 5. 3705 multi core och 1223 single core.

Priserna landar i Sverige på 11 700 kronor för Pro modellen (12 GB minne och 256 GB lagring) och 8 500 kronor för Xiaomi 12 (8GB RAM och 256 GB lagring). Säljstart är den 21 april.

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Lukas Jacobson och Elvira S Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB