Startsida / Inlägg

Snart kan du radera ångrade meddelanden i Iphone

av Peter Pettersson

Apple lanserade en hel del nyheter, främst för sina operativsystem, när årets World Wide Developer Conference,  WWDC, inleddes i går kväll svensk tid. På hårdvarusidan presenterades de förväntade uppdateringarna av Macbook Pro och Macbookj Air, nu med Apples senaste M2-processor.

För IOS, det operativsystem som driver hälften av mobiltelefonerna i Sverige, är huvudfokus i år på anpassning. IOS 16, som kommer i skarp version i samband med att nästa generation Iphones lanseras i september. innebär det en uppdaterad låsskärm med valbara teckensnitt och färger, widgets i Apple Watch-stil och möjlighet att rotera foton. Aviseringar kommer i den nya versionen  att rulla in från skärmens nederkant.

Meddelanden får kanske de största förändringarna när det blir möjligt att redigera, ångra sändningar och markera meddelanden som olästa. I Pånboken kommer fler partners för trådlösa nycklar, som biltillverkare, att läggas till. På sekretessfronten kommer den nya funktionen Safety Check, som ska kunna hjälpa dig att snabbt återkalla åtkomst för någon som hotar dig, logga ut från iCloud på alla enheter.

För bilar som har stöd för Apples CarPlay kommer skärmarna p Iphone och CarP?lay att bli mera lika varandra och Carplay kommer på många bilmodeller att kunna läsa av bilens data som till exempel laddningsnivå för elbilar, bränsle-/e-förbrukning och liknande. Dessutom kommer i IOS 16 Fitness-appen från Apple Watch även att finnas i iPhone.

Den tråkiga delen är att IOS 16 inte kommer att fungera ned till Iphone 8. Äldre modeller kommer att få stanna vid IOS15.

De nya Macarna med det vassare M2-chipet får även de tillbaka Apples Magsafekontakt som var standard tidigare. Magsafe innebär att anslutningen till Macen sitter med en magnet, vilket innebär att risken för att man drar ned Macen från bordet genom att snubbla på sladden minimeras. Något som säkert många med mig undrat varför Apple tog bort under en period. De nya modellerna kommer att finnas i butikerna i juli. Men de blir inte billiga. Macbook Air 2022 med M2-chippet får ett rekommenderat pris på 16 495 kronor.

För dem som gillar att hålla koll på sin träning med sin Apple Watch kommer Watch OS 9 till hösten att innehålla en mängde förbättringar. Mätning av steglängd, markkontakt, förbättrad översikt, pulszoner med mera. Dessutom förbättrad sömnövervakning. Men det är en funktion som Apple envisas med trots att den för en normalanvändare av en Apple Watch kräver att man kommer ihåg att ladda klockan minst 30 minuter innan man går och lägger sig och helst laddar den en halvtimma när man vaknat på morognen också för att batteriet ska räcka hela dagen. Varför inte Apples utvecklare lyckas komma i närheten av konkurrenteras klockor i batteritid är ett mysterium.

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Elin Wieslander, Love Isakson Svensén
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt-
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB