Startsida / Inlägg

Klarna får det svettigt när Apple kliver in på banan

av Peter Pettersson

Under keynoten på WWDC i går passade Apple också på att lansera Apple Pay Later. En variant på det som kallas Buy New Pay Later, BNPL. Det du köper ska via Apple Pay Later räntefritt kunna delas upp på fyra betalningar.

Exakt hur tjänster kommer att fungera är ännu inte klart. Men till att börja med kommer den att startas på den amerikanska marknaden.

När den kommer till Sverige är oklart. Men för svenska krisdrabbade Klarna kan det här inte vara ett roligt besked, oavsett om VD:n på Twitter välkomnar fler konkurrenter. Apple har djupa fickor och skulle kunna köpa Sverige om man ville. Klarna flyter med hjälp av flytvästar gjort av investerares pengar som bygger på förhoppningar om en gyllene framtid.

Här i Sverige lär det inte göra så stort skillnad. Svenska e-handlare följer minsta motståndets lag och har närmast mangrant valt att använda Klarnas tjänster. Man måste använda flera timmar i samtal med kundtjänst på till exempel Dagens Nyheter för att slippa betala via Klarna.

Men i det som räknas, resten av världen, får Klarna nytt tufft motstånd. Apple har råd att låta en BNPL-tjänst gå med förlust betydligt längre än det är troligt att investerare vill fortsätta investera i Klarna.

 • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Marlon Appelgren och Mattias Kling
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB