Startsida / Inlägg

Betyg på alla i kungafamiljen

av Alex Schulman

Tittade på Året med kungafamiljen på SVT ikväll. Jag hade aversioner mot programmet i förväg. Satt och irriterade mig redan på hallåan som presenterade programmet. Tyckte att hon såg förnumstig ut, kvinnan. Tyckte hon stirrade på mig på konstigt sätt. SLUTA STIRRA PÅ MIG, ville jag skrika och kasta en ljusstake mot teven. Jag var inne på det spåret, om ni förstår.

Och det var lätt att fortsätta på det när programmet väl började.

Det är lätt att raljera kring det faktum att det faktiskt ÄR så att kungafamiljen mest åker runt och inviger saker. Victoria står faktiskt med bygghjälm på huvudet och inviger bro, drottningen klipper faktiskt sidenband för att inviga nytt barnsjukhus. Det är inte en schablonbild – det ÄR så.

Det är lätt att irritera sig på hovets informationschef Nina Eldh, som alltmer framstår som ondskan på jorden. Hon tycks ha missuppfattat ämbetet. Hennes uppgift – det som svenska folket betalar henne för – är att informera oss om saker som rör hovet. I själva verket tycks hon vilja göra allt för att hölja kungafamiljens förehavanden i dunkel. Hon svarar stelt och formellt och formulerar sig i meningar som aldrig, aldrig, aldrig tar slut samtidigt som hon säger ABSOLUT ingenting alls. Förstår hon inte? Hon ska INFORMERA! Inte desinformera.

Det är lätt att irritera sig på programledaren Linda Nyberg, som dyker upp lite här och var världen över och säger enastående grundheter i kameran. Hon är i Brasilien, hon är i Frankrike, hon är överallt. Detta måste vara SVT:s dyraste producerade timme genom tiderna. Var kungafamiljen än befinner sig så står Nyberg också där lite hukande och viskar i mick för att inte större sidenbandsklippningen som äger rum bara en bit bort.

Men det är omöjligt att värja sig när man ser Daniel och Victoria, när man får återuppleva deras bröllop och allt det där. Kärleken! Tårarna! Det var verkligen fint. Hela den där historien är vad som räddat kungafamiljen under ett år som i övrigt inte varit särskilt lyckat. Hoppas kungen tackat Daniel Westling ordentligt, för utan honom skulle han vara i bra mycket mer trubbel för kaffeflickerierna än vad han är. Daniel Westling är hovets superstjärna.

Det stod i tidningen idag att det var illa att programmet inte tog upp skandalerna mer. Men det gjorde de ju. Det ägnades rätt mycket utrymme åt boken om kungen. Författaren fick till och med komma till tals.  

Vad hade ni trott? Att programmet plötsligt skulle förvandlas till Uppdrag Granskning? Att de skulle be Janne Josefsson gå in och stämma i bäcken? Dolda mickar under bygghjälm och sen rusar Josefsson fram och trycker upp Silvia mot väggen?

Detta är en årskrönika i gullig skrud. Det ska ju vara sött och rart. Precis vad det var.

Människorna i betyg:

Nina Eldh: :-:
Daniel Westling: :++++:
Victoria: :+++:
Göran Hägglund, som skräckslagen passop till kungafamiljen i Brasilien: :+:
Kungen: :++:
Linda Nyberg: :++:

Och slutligen. En scen från när Riksdagen öppnades, kungen höll tal. Och lyckönskade sin dotter i sitt äktenskap med Daniel. Alla applåderade, utom en liten gubbe som satt alldeles bakom Victoria i bild. Nån haverist, från Vänsterpartiet kanske, som möjligen var mot kungahuset som sådant. Men att sitta där och INTE applådera en kärleksfull lyckönskning mellan far och dotter när alla andra gör det i ett rum, nej, då är man inget annat än :+: .

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB