Startsida / Inlägg

Alex Schulmans 7 bastubudord

av Alex Schulman
Skärmavbild 2011-07-19 kl. 23.11.04.png

Går runt en hel del på gården här på Gotland. Jag är så förtjust i bastun och skrivarboden som jag fick av Bengan. Jag kan stå och titta på den länge och bara känna mig lätt i sinnet. Jag har bastat varje dag hela sommaren. Långsamt har jag lärt känna min kamin. Jag får igång den genom att elda med kvistved och ett tidningspapper. Jag får sedan inte bli för otålig – inte kasta in fem klabbar och hoppas på det bästa. Varsamt måste jag mata den med jämn, vänlig ved som vill mainen väl. Jag måste hålla elden låg – staplar jag ved högt mot taket kan det börka röka in. Och lassar jag kaminen full så får kaminen syrebrist och slocknar helt. Det tar mellan 35 och 40 minuter att få upp den till 80 grader. Vill jag så får jag upp den i 110, men det mår varken jag eller min kamin bra av. 80 grader räcker fint – alla som vill bada varmare än så är posörer. 

Jag ska inte lära någon, men eftersom jag bastat hela mitt liv och lärt av min far, som var finne, så tänkte jag att jag skulle dela med mig av några råd.

1. Jag vet att folk uppfattar bastun som en social plats. Där kan man ”slänga käft” med polarna, gasta om ditten och datten, skratta på lattjo och ha det fint. Det kan man säkert också. Men bastu njuter man bäst av ensam. När man renar kroppen kan man också rena själen. Det gör man aldrig i grupp.

2. Drick inte öl innan du bastar. Drick inte öl i bastun. Men när du kommer ut ur bastun, svag och kroppsrykande, då är du värd en iskall öl.

3. Häll inte vatten på aggregatet/kaminen omedelbart. Jag upplever det ofta på offentliga bastuplatser. Idén med bastun är ju att porerna ska öppnas och att man ska rena kroppen från allt slagg. Det sker när man svettas. Att hälla vatten på stenarna gör att man upplever att det blir varmare. Men om du tänker efter så förstår du ju att bastun blir kallare. Du kyler ju ner stenarna med vattnet. Luftfuktigheten går upp, vilket gör att kondens bildas och kanske tror du att du svettas. Det gör du inte. Därför: Gå in i en torr bastu, sitt där tills du svettas och därefter häller du vatten på stenarna.

4. Nu i sommartider kan du ta kvistar från en ungbjörk. Lägg riset över stenarna när du häller vatten. Doften av björkriset är den ljuvligaste doft jag vet. Ingenting slår den. Vatten och björkris är det enda som ska komma i närheten av stenarna. Häll ingen sprit där, häll ingen öl där. Bara vatten och björkris.

5. Om du badar ensam kan du piska dig själv på rygg och lår med björkriset. Det ger en otrolig vederkvickelse. Om du badar med en vän kan du be honom piska dig. Du ska piska vänligt, men bestämt. Det ska kännas, men inte göra ont.

6. Bastu är aldrig en tävling. Man bastar så svalt eller hett man vill, så länge man vill och sen går man ut när man känner sig färdig. Man jämför inte sig själv med andra.

7. Efter bastun – bada eller duscha kallt. När du gör det stänger sig porerna åter. Det gör att den värme som din kropp fick bastun håller sig kvar i kroppen. Om du tar en riktigt kall dusch efter en riktigt het bastu kommer du märka att du kan sitta naken utomhus mycket länge utan att bli kall.

7.

  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB