Faktorer som påverkar GI

av Annika Sjöö

20120827-095049.jpg

Hej!

Nedan följer några faktorer som påverkar det glykemiska indexet, d.v.s om blodsockret blir högt eller lågt:

Struktur:
Ju mer vår mag-tarm kanal behöver jobba med maten desto lägre GI, t.ex. bröd med hela korn.

Tillagning:
Ju mer tillagat/processat ett livsmedel är desto högre GI.
T.ex. Puffat ris, överkokt pasta

Surhet:
Surdeg har lågt GI eftersom den gör magsäckstömningshastigheten långsammare. Även vinäger.

Fibrer (lösliga)
Magen måste jobba mer.

Kolhydratskoncentration:
Ju mer kolhydrater/100g desto högre GI.

Kram

Kategorier Kost
Taggar GI

Paleo bok?

av Annika Sjöö

20120826-203713.jpg

Hej vänner!

Tack för fina kommentarer!

Jag undrar om det är någon som har tips på någon bra bok om Paleo? Gärna på svenska:-)

Kram Annika

Kategorier Kost
Taggar Paleo

Min blogg är ingen bibel!

av Annika Sjöö

20120826-122303.jpg

Hej kära läsare!

Det är spännande att se att när man skriver saker som andra kanske tycker eller lärt sig något annat om, eller kanske t.o.m inte gillar att höra, så blir de upprörda.

Jag vill bara poängtera några saker om den här bloggen:

Min blogg är ingen bibel! Jag skriver om saker jag lärt mig, om saker jag tycker om och om saker jag anser vara intressanta. Alla väljer själva vad de vill ta in och vad de vill tro på.

Jag läser just nu en kostrådgivarutbildning hos Pauluns näringscenter, där självaste Fredrik Paulun är en av mina största förebilder inom ämnet! Jag har hört honom tala flera ggr och mer påläst man i ämnet får man leta efter! Jag väljer att tro på det han säger för han är en av de mest uppdaterade näringsfysiologerna inom det ämnet.

Någon skev till mig att anatomi/fysiologi på universitetet är att föredra och då kan jag berätta att jag läst det också i min utbildning till idrottslärare. Men bara för att det är universitetet behöver inte det heller vara bibeln.

Om man fortfarande tror på allt som sagts innanför de dörrarna, så är man ju kvar i gammal vetenskap. Vetenskapen går ju framåt, eller hur?

Jag bloggar om detta ämne för jag är så sjukt intresserad av ämnet kost och för att kostrådgivare är något jag skulle vilja jobba med i framtiden. Jag vill hjälpa och inspirera andra med det jag tror på!

Kram Annika

Kategorier Kost, Mitt liv

Tapaskväll?

av Annika Sjöö

20120825-165653.jpg

Idétorka på middagsfronten? Fixa tapas! Det går snabbt, det är lätt och krävs inte särskilt mycket förberedelse. Ta lite av vad som finns hemma om du inte orkar att åka och handla:-)

Här är ett menyförslag som vår ”fredags-tapas” bestod av:

Smörstekta kantareller
Chorizo
Halloumiost (stekt)
Vitlöksoliver
Marinerade vitlöksklyftor
Melon med parmaskinka
Brieost med surdegsknäcke

Och rött vin såklart!

Kram

Kategorier Kost
Taggar Tapas

Bästa stekfettet!

av Annika Sjöö

20120825-121053.jpg

Hej hej!

Sitter och pluggar kost denna förmiddag, men tar en liten paus för ”bloggande” såklart!

Om vi ska ta upp ämnet stekfett så har vi ytterligare ett exempel på där det oftast finns många felaktiga antaganden. Om vi tar tillexempel olivolja. Ett jättebra omättat fett, men så fort vi hettar upp det så fyller det inte längre sin funktion!

När man hettar upp omättade fetter så bildas såkallade ”funny fats”, som betyder förstörda fetter. Fettet förstörs alltså när du hettar upp det! Därför finns det ingen anledning att lägga dyra pengar på fina olivoljor att steka i…det har jag gjort innan också:-)

Olivolja är däremot jättebra att få i sig om man t.ex. ringlar det över salladen eller på mackan eller liknande.

Det bästa stekfettet är kokosfett! Varför då? Jo, det är till 90% mättat fett och mättat fett förstörs inte när man hettar upp det!

Mättat fett är väl inte bra tänker många då? Men kokosfettet är lite unikt.

Kokosfett består av korta och medellånga fettsyror som är vattenlösliga, vilket också innebär att de inte alls trivs i fettcellerna och lägger sig därmed inte som fett på kroppen, bra va? De förbränns därmed mycket snabbare!

Man ska däremot inte trycka i sig mängder av kokosfett för då kan kroppen göra om kokosfettet till långa fettsyror, vilket inte är bra! Men det är en annan historia…

Kram Annika

Kategorier Kost

Bye bye mr. Dinkel!

av Annika Sjöö

20120824-181145.jpg

Visst är det så att vi människor gärna väljer vad vi vill lyssna på när det gäller olika kostråd och rekommendationer!

Man lyssnar hellre på något som stämmer in på en som person eller när tex. ett livsmedel som man gillar rekommenderas, eller hur?

Jag har varit en ”dinkelfantast”, för när jag började läsa och lära mig om GI så var dinkel ”the shit”!

Dinkel är en jättebra produkt, OM man äter hela kornet. T.ex. om du kokar hela dinkelkorn. Då har dinkel ett lågt GI värde.
Men så fort man maler ner det till mjöl, d.v.s finfördelar det så är det i princip lika illa som vanligt vetemjöl ur GI synpunkt!!!

Jag var knäckt i ungefär en dag när jag fick lära mig det:-) Och jag som bakat så mkt på dinkel i tron om ett lågt GI. Tji fick jag!

Det finns dock andra orsaker till att välja dinkelmjöl istället för vetemjöl ur näringssynpunkt, men om vi tänker GI så är det i princip sak samma!

Kram Annika

Kategorier Kost
Taggar Dinkel

Allas vårt ”GI”

av Annika Sjöö

20120824-084235.jpg

Hej mina vänner!

För ca 8 år sedan snöade jag in på GI tänket. Jag läste allt jag kunde komma över om GI i både bok och tidningsform, på nätet etc. och jag följde det stenhårt! Det funkade bra för mig.

Nu under utbildningen till kostrådgivare har jag lärt mig ännu mer och fått en större förståelse för begreppet, för det finns många felaktiga uppfattningar kring begreppet GI. Därför följer här en ett litet förtydligande:

GI står för glykemiskt index och är ett mått på hur mycket blodsockret stiger när du äter 50 gram kolhydrater av ett livsmedel. Du kan alltså inte äta enorma mängder av ett livsmedel och fortfarande tro att GI är samma.

GI handlar alltså inte om att ta bort kolhydrater, för det är ju på dem man mäter det glykemiska indexet! Däremot är det flera författare av GI böcker som rekommenderar något de kallar för rivstart då man i princip tar bort alla kolhydrater, men detta är bara i början och detta är inte det som GI innebär, hänger ni med?

Om man äter enligt GI metoden så ska man alltså välja livsmedel som ger en långsam höjning av blodsockret och därmed får ett lågt GI. Du ska alltså återigen inte ta bort kolhydraterna utan välja de med lågt GI.

Vad som påverkar om ett livsmedel har ett högt eller lågt GI ska vi gå in på senare, men detta var i alla fall ett förtydligande av begreppet GI!

Kram Annika

Kategorier Kost

Ett härligt träningsupplägg!

av Annika Sjöö

Hallå!

Dagens träning: ett härligt och intensivt pass med min vän Helena!

Vi hade (som vanligt) lite tidsbrist och då passade detta upplägg perfekt:

Wall-balls 8 kg
Hopprep
Marklyft 40 kg

Kör varje övning i 40 sek x 5 varv. Kör så många repetitioner/snabbt du kan under dessa 40 sek! Puh!!!

Kram

20120823-212628.jpg

Kategorier Träningspass
Taggar Crossfit

Fråga om magrutor!

av Annika Sjöö

20120823-142216.jpg

Hej Annika!
Tack för en jätterolig blogg!
Jag har en fråga angående din träning. Jag menar, du har en jättefin mage men ändå verkar du inte göra situps som en del av din vardagliga träning. What’s the secret? =)

Hej!

Tack så mycket!
Det stämmer! Jag gör sällan endast sit-ups och det är för att magen är med och jobbar i princip alla övningar. Man måste aktivera coremuskulaturen (mage/rygg) i princip i alla övningar du gör!
Därför måste man inte köra rena magövningar för att få fram synliga muskler.

Dessutom är det faktiskt så att alla har magrutor, magmuskeln ser ut så, bara olika mängd fett över dem:-) kolla bilden!

Kram

Kategorier Träning
Taggar Magrutor

Fräsch frulle!

av Annika Sjöö

20120823-082742.jpg

Hej läsare!

Började dagen med en härlig frukost hemma – linfrö och mandellimpa med ekologiskt jordnötssmör och banan på, ägg, kiwi, kaffe och ett stoooort glas vatten!

Nu är jag laddad inför ytterligare en utbildningsdag! Jag känner att jag inte är van vid att sitta ner så mycket som vi gör nu, och jag blir verkligen trött av det.

Ska köra ett träningspass efter utbildningen idag tillsammans med ”monster Helena”!

Kram

Kategorier Hälsa, Kost
Taggar Frukost
Sida 132 av 181