Startsida / Inlägg

Drömmen om USA

av Fredrik Paulún

Kalla mig gärna barnslig, ytligt eller bara fånig. Jag har så länge jag kan minnas drömt om att ”slå i USA”. Jag vet hur det låter. När någon säger det till mig reagerar jag precis som du troligen gör. Oavsett om jag är en drömmare eller fåntratt är det ett faktum att jag känner mig väldigt hemma när jag är i Los Angeles, New York eller någon annan större amerikansk stad. Allt är större och det känns som att mitt liv blir lite viktigare när jag befinner mig på andra sidan Atlanten. T o m Las Vegas är en favorit jag trots att den står för så mycket jag har svårt för. Jag anser t ex att spel om pengar gränsar till ett systematiskt bedrägeri som casinon och spelbolag kan ägna sig åt helt lagligt.

Hur som helst älskar jag USA och det finns inget bättre land för en person som arbetar med och lever näringslära. Jag följer gärna svenskars öden där borta. När jag t ex upptäckte Filip och Fredriks senaste, och fullständigt briljanta La Bamba, såg jag alla avsnitt på bara några dygn. För ungefär ett år sen sattes min dröm i ett ännu mer högvarvigt spinn då mitt förlag hörde av sig med nyheten att ett amerikanskt förlag ville ge ut mina böcker. Snabbt stod det klart att det handlade om fyra titlar som skulle ges ut under loppet av drygt ett år och min hjärna började processera detta. Hur kunde jag förvalta denna möjlighet som försynen gett mig?

Jag pratade med Orkla som tillverkar mina livsmedel och frågade om de hade någon verksamhet i USA. Svaret blev nej, men samtidigt att de exporterar sylt via en amerikansk importör. De säljer alltså anständiga mängder svensk överskottssylt, utan att den bär något i USA känt varumärke, enbart genom att den representeras av ett amerikanskt importföretag. Vad kunde då inte kunna ske om de även tog in Paulúns? Med min support och mina böcker kunde detta sakta byggas upp till något bra som verkligen kunde göra gott. Som vi alla vet är den amerikanska livsmedelsindustrin i behov av att omvandlas. Socker, transfetter, stärkelse och hiskliga mängder tillsatser är stapelingredienser och nu skulle jag få chansen att presentera hur vi svenskar äter och hur man lägger grunden med något som faktiskt bygger och stärker kroppen.

Hur går det då med USA-satsningen, frågar du kanske? Vet inte, svarar jag. Jag har precis kommit hit och sitter nu och skriver detta inlägg på mitt hotell i Venice. Det har dock börjat bra och jag har gjort en hel del trendspaning och dessutom skrivit USA-anpassade kapitel till min kommande amerikanska bok. Dessutom sätter jag inom kort upp min engelskspråkiga hemsida. Jag kommer att rapportera härifrån i bloggen och jag hoppas du vill hänga med på min resa de närmsta veckorna.

 • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB