Arkiv för September 2015

- Sida 1 av 1

Bara Ving kvar efter Fritidsresors elefantstopp

av Sture Bjarnelind
Det kan verka som en trevlig liten utflykt. Men vem vet hur bra eller illa djuren sköts.
Det kan verka som en trevlig liten utflykt. Men vem vet hur bra eller illa djuren sköts? Foto: THINKSTOCK

Apollo satte ner foten redan ifjol.

Nu är det Fritidsresors tur att plocka bort elefantturerna.

TUI Group, där Fritidsresor, finska Finnmatkat och Star Tour i Danmark och Norge ingår, väljer att från och med vintersäsongens början fasa ut elefantridning ur sina utflyktsprogram.

– Med vintersäsongens början menas i praktiken omgående, menar Fritidsresors informationschef Mathias Bergendahl. I en del fall kan det finnas avtal som inte går att avsluta omedelbart, men avsikten är hela TUI-gruppen så snart som möjligt ska kunna stryka elefanterna ur programmen.

Det var efter en rad uppmärksammade avslöjanden om plågsam djurhantering som Apollo redan i slutet av 2014 valde att sluta med elefantutlykterna. Fritidsresor och Ving valde då att vänta, man ville först se över verksamheterna.

Nu är det bara Ving kvar med elefanter av de tre stora charterblagen.

Frågan är hur länge. Det senaste jag hörde därifrån var att Ving inte tittar specifikt på elefanter utan följer djurhanteringen i allmänhet och försöker säkerställa sina verksamheter. Bolaget vidhöll då att det fortfarande kände sig tryggt med sina partners, inte minst Siam Tours i Thailand.

Det skulle förvåna om inte Ving nu tar ett varv till med frågan när de står ensamma kvar med en verksamhet som på sina håll anklagas för att vara smutsig.

 

 

 

 

 

Stockholms TUR – märkte inte många

av Sture Bjarnelind
Intressanta, om än ganska få, möten var det när TUR gästade Stockholm.
Intressanta, om än ganska få, möten var det när TUR gästade Stockholm.

Hade du inte heller någon aning om att det var resmässa i Stockholm den gångna helgen. Men det var det, när Göteborgsbaserade TUR gjorde sitt första gästspel i huvudstaden? 

Ett 80-tal utställare tog emot konsumenter i Waterfront Building och… nä, det var inte många som hittade dit.

När jag tittade in i söndags vajade en enda liten ståflagga med TUR-logga utanför Waterfronts entré, en mindre än de två som pryder Pressbyrån som jag passerade på Kungsholmen på vägen till mässan.

De utställare jag mötte på söndagen undrade också nästan alla var besökarna tagit vägen.
Och när till och med branschfolk berättade att de bara av en tillfällighet fått besked om den lilla mässan kändes arrangemanget naturligtvis som en halvmesyr.

Det är synd för jag har alltid velat se TUR i Stockholm – fast på riktigt. 

Men okej, detta ska nog ses mer som ett test. Och kanske också en maktdemonstration mot ännu mindre Stockholm Travel Show som försökt etablera sig i ett par år men som fortfarande för en ännu mer anonym tillvaro.

Totalt kom det 2551 besökare under de två mässdagarna. Det är förstås ingenting jämfört med stora TUR i Göteborg, men Svenska mässans TUR-ansvariga Farhad Kakavand var ändå blygsamt belåten i eftersnacket. När TUR-gästspelet sammanfattades berättade Kakavand att mässan ska ses som en test av marknaden och att det märks att det finns en potential.

För ett par år sedan föreslog jag för Kakavand det revolutionerande draget att låta TUR alternera mellan Göteborg och Stockholm. Regionen runt huvudstaden inkluderar nämligen runt 90 procent av hela branschen. 

*

Var det då inget som var bra på ”lilla” TUR.

Ja, den afrikanska uppslutningen överraskade. Många relativt okända aktörer på plats – och mest lockades jag av Rwanda. Hemvisten för min Bucketlist-etta bergsggorillan har alltid fungerat som en magnet, fick också ett bra samtal med delegationen och lärde mig att Rwanda numera också är ett av Afrikas säkraste länder. Nu vet ni det också.

Även tanken med de spontana scenerna var bra. Åskådarna som följde UD:s Patrik Nilsson verkade nöjda. De var också de som bjöds på allehanda information om pilgrimsvandring till Santiago de Campostela. Idén med scenerna kändes intim och informerande just för konsumenter.

Ska vi tro att TUR gör ett nytt – och bättre – försök nästa år?

TUR 2
Fin dans och musik bjöds från Sri Lanka – tyckte alla utom de som ville lyssna på vad som sas på scenen bredvid.
Rwanda på TUR
Mest spännande: Rwanda, som valde att också prata om annat än bergsgorillor. Som att Rwanda är ett av Afrikas säkraste länder. Kan en cykelsemester locka?
Taggar Rwanda, TUR

Under 1000 kr till USA. Wow, eller?

av Sture Bjarnelind
Islands nykomling på USA-fronten utlovar låga priser.
Islands nykomling på USA-fronten utlovar låga priser.

Hej igen, allihopa.

Tillbaka igen efter en lång bloggsemester – i dag med flygbolaget som utlovar USA för under 1000 kronor – men som inte riktigt klarar det.

Flyga till USA för under tusenlappen har ju varit en dröm motsvarande marsresan i rymdbranschen.
Och så kom härom veckan plötsligt pressmeddelandet: 999 kronor till Boston och Washington.
Utbrast förstås i ett lågmält wow.

Och det är precis vad den nya isländska uppstickaren heter – Wowair. I stället för att berätta om p l a n e r på superbilliga USA-resor inom en snar framtid (Ryanair har sagt det i några år nu) kom plötsligt från ingenstans detta privatägda bolag från Island och levererade.

Klart jag måste testa en bokning.

Men som vanligt när det gäller lågprisflyg får man en del tråkiga överraskningar på vägen genom bokningen.
Nästan direkt snart inser jag att man kan glömma frånpriserna på 999 kronor från Västerås (!) till Boston (via Keflavik) och Washington. Du hinner nämligen inte ens klicka på 999-rutan förrän:

1. Bokningsavgift på 100 kronor tillkommer. Ping… 1099.

2. Du MÅSTE boka din plats. Billigaste sätet kostar 48 kronor. Ping… enkelresan är nu uppe i 1147 kronor.
Men det är fortfarande riktigt lågt.

3. Bagageavgiften. Om du inte nöjer dig med handbagage (fem kilo) sticker nu priset iväg med 560 kronor per tur: 1120 kronor kostar 20-kilosväskan för tur och retur-resan. Det är väldigt dyrt, det.

Ping… nu är vi uppe i 1 707 kronor. Och plötsligt har bokningsavgiften på 100 kronor också blivit 12 kronor dyrare… i summafältet står nu 1719 kronor.

Men… ingen kreditkortavgift tillkommer och där överraskar Wowair.

Att hemresan nästan alltid blir dyrare har vi lärt oss sedan länge av både Ryanair och Norwegian. I bästa fall 500 kronor dyrare den här gången – om du hittar någon. Från Wow-håll säger man att det finns från 1199 kr, men då lär man tvingas stanna länge. Jag hittade ingen resa alls för det priset.

Priser från 1499 (plus flygstol och bagage) fanns i alla fall så sent som i går kväll och det betyder att den billigaste resan tur och retur till Washington eller Boston – från Västerås – kostar 3938 kronor med incheckat bagage och en stol att sitta på.

Eller 2818 kronor om du nöjer dig med handbagage för att du tillhör Wows unika målgrupp: den som aldrig shoppar och som dessutom har tvättmöjligheter på plats.
Under 4 000 kronor är fortfarande ett gångbart pris i konkurrensen. Men jag lockas faktiskt ännu mer av Wows långweekend till Reykjavik, som med enbart måsten landar på 1418 kronor tur och retur för fyra dagar i mitten av juni nästa år.

Här hittar du wowair.

… och när du ska till Island: här är Aftonbladet Plus nya resguide.

Islandsguide

 

 

 

Sida 1 av 1
  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Emma Lindström och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB