Startsida / Inlägg

Herr Kuk har bubblat

av Erik ”Valterego” Rosenberg

Pokern är full av fantasifulla smeknamn som folk fått eller tagit, och som gör dem lite mer minnesvärda, coola eller töntiga. Några av mina favoriter på den här punkten är Johnny ”Orient Express”Chan,  Johnny ”Bad IP” Lodden,  ”Amarillo Slim” Preston och Robert ”ChipBurner” Turner.  

Sen finns det vissa spelare som har begåvats med ett namn som gör att de inte behöver ett alias. Vi kommer att komma ihåg dem ändå när vi hört dem. Genom att de blir en språklig oavsiktlig komik när namnet som kanske inte betyder något i hemlandet plötsligt förknippas med något helt annat av den utländske läsaren som plöjer resultatlistan. Eller när ett namn har ett fantastiskt schwung i sig, så det låter som ett taget artistnamn.
Här kommer min lista över de tio mest minnesvärda namnen i pokerhistorien, i stigande ordning:

10) Hal Kant
Säkert helt strömlinjeformat om man bor i Reno, men skulle man besöka Cosmopol för lite poker är det nog många som skulle dra en smula på smilbanden när den här killen dyker upp i chipcounten.

9) Rudy Kuk
Kommentar helt överflödig. Herr Kuk slutade tia i British Columbia Poker Championships 2005.

8) Mor Weizer
Företaget PlayTechs VD kan nog kännas lite förmer när han presenterar sig.

7) CT Law
Låter mer som en tv-serie eller filmtitel. Vad CT står för i den brittiske veteranens namn förtäljer dock inte historien.

6)  Chris Moneymaker
Det GÅR inte att göra en sån här lista utan att ta med forne världsmästaren Chris Moneymaker. Att en av hans forna stejkare tydligen hette Gamble i efternamn gör historien bara än bättre.

5) Owen Crowe
Låter som en hårdrockssångare. Kanadensaren Owen Crowe har är en habil pokerspelare med bland annat en femtondeplats från WSOP main event 2008 i ryggen.

4) Rhett Butler
Någon som kan sin Borta med vinden? Jag tycker att det är coolt att dela namn med hjälten i tidernas största dramaroman.

3) An Tran
An Tran har ett riktigt coolt smeknamn som delas med en av rockens giganter, Bruce Springsteen. ”The Boss” som Vegasproffset också kallas skulle inte behöva något smeknamn. An Tran är hårt nog i sig.

2) Chip Jett
Av de ”hårda” namnen är Chip Jett nog min favorit. Hade kunnat vara en martial arts-ikon i samma anda som Bruce Lee, Jackie Chan, Chow Yun Fat eller Chuck Norris.  Jag har ingen aning om hans fighting skills, men pokerproffset Chips meritlista när det gäller poker är jämnlång med Grand Canyon.

1) Leif Force
Heter man Leif Force och är amerikan förtjänar man förstapriset på den här listan. Så här nära varandra har den svenska gruvindustrin och Star Wars aldrig varit varandra.  Leif Force är från Florida och har faktiskt vaga utseendemässiga likheter med den amerikanske soccergiganten Alexei Lalas i sina glansdagar. Leifs största stund i pokerkarriären var när han 2006 slutade elva i WSOP main event.

Namnen är självklart helt irrelevanta för spelet i sig, men det är alltid roligare att hitta Rudy Kuk eller Leif Force i resultatlistan än Paul Jackson och Arnold Spee. Det får mig osökt att tänka på den gamle Degersforslegenden Mark Langballe. Dessutom kan man aldrig nog uppmärksamma det faktum att transexuelle schlagerstjärnan Dana Internationals låtskrivare hette Svika Pick.

erik_8bit.png

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB