Startsida / Inlägg

Tjenare döden

av Erik Rosenberg

Jag räds inte åldrandet speciellt, vare sig kroppslig degradering eller en ofrånkomligt analkande död. Jag har med något års marginal passerat fyrtio, men känner mig fortfarande rätt ung både till kropp och sinne. Kanske handlar det om att jag aldrig varit speciellt vältränad och att det inte finns mycket till kropp som kan förfalla? En sak som jag dock aldrig vänjer mig vid är döden i ens omgivning. Att ta farväl av människor. Det är nog ett sundhetstecken, man ska inte vänja sig. Jag är inte rädd för mitt eget förfall, men visst finns det en fruktan för att förlora människor i min närhet. För att ha levt ett halvt genomsnittsliv måste jag ändå säga att jag är rätt förskonad. En svärfar, en morfar, två farfar (true story; en biologisk, en emotionell). Ett par vänner som under perioder stått mig riktigt nära. Hastigt. I övermorgon är det fem år sedan Håkan, en av mina närmare ungdomsvänner själv valde att att avsluta sitt liv. Det ska man inte vänja sig vid.

I pokervärlden har mängder av människor passerat revy, och många av dem har jag fattat tycke för på ett socialt plan. Visst, jag har hälsat som hastigast på både Johannes Strassman och Chad Brown, men jag kände dem inte. Pokersverige har med tanke på hur många karaktärer som figurerar i den varit rätt förskonad från allt för tidiga dödsfall. Under mina sex år har jag bara stött på några individer som inte finns med oss längre. Visst, det är garanterat fler, bland de man inte talat med men som funnits i fältet. Men jag menar mer de som man faktiskt på något plan haft en kontakt med, kortare eller längre. Några, så pass att det funnits något som kan likna en relation. En ung pokerspelare omkom i en olycka på Bali för fyra år sedan, det är nog det som berört mig mest. Han var en lovande pokerspelare, men än mer en sympatisk människa, som verkligen hade väldigt mycket mer kvar av livet. Relationen till ett dödsfall är så mycket mer än bara närheten till den som försvinner.

Jag vill hoppas och tro att jag trots att jag tappat människor i min närhet ändå varit rätt förskonad från att tappa de som borde fått mer framtid. Och att det kommer att fortsätta så.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB